«Σωστή, ισορροπημένη και ουσιαστικά και δικονομικά λύση του συγκεκριμένου προβλήματος» χαρακτήρισε τις αλλαγές στις διατάξεις για το αυτόφωρο για τα εγκλήματα που διαπράττονται δια του Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.
«Ο κανόνας είναι ότι γίνεται ασφαλώς η προσαγωγή, έχει τη δυνατότητα ο εισαγγελέας να αφήσει και τηλεφωνικά ελεύθερους τους προσαχθέντες, έχει όμως και τη δυνατότητα να αξιολογήσει τη σοβαρότητα της προσβολής, προκειμένου να δώσει εντολή για το αν θα ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία ή όχι» διευκρίνισε ο Μ. Καλογήρου.
Σημειώνοντας ότι θα υπήρχε πρόβλημα αν υιοθετούνταν γενική διάταξη για κατάργηση του αυτοφώρου, ο Μ. Καλογήρου επισήμανε πως «ο κανόνας είναι ότι δεν ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία» κι ότι «τίθεται η εξαίρεση ότι ο εισαγγελέας θα κρίνει τις περιπτώσεις εκείνες που, λόγω της σοβαρότητας της βλάβης η οποία έχει προκληθεί, θα ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία».
Αντιρρήσεις από τον Στ. Κοντονή
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής εξέφρασε αντιρρήσεις για τη διάταξη ζητώντας την απόσυρσή της και την επαναφορά της με συνολικότερο τρόπο στο πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα.
Ο Στ. Κοντονής σημείωσε ότι ο εισαγγελέας εξακολουθεί να αποφασίζει για τη διαδικασία του αυτοφώρου παρατηρώντας ότι, δεδομένου του έντονου «κιτρινισμού» του Τύπου, «θα πρέπει να μην προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους νομοθετικές ρυθμίσεις, από τη στιγμή που δεν έχουμε κάτι άλλο για να προστατεύσουμε, όχι τον πολιτικό κόσμο, αλλά μπορεί και απλούς ανθρώπους».
Το αργότερο εντός Μαρτίου σε δημόσια διαβούλευση οι νέοι Κώδικες
Παράλληλα, ο Μ. Καλογήρου ενημέρωσε ότι τα σχέδια για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι έτοιμα και παραδόθηκαν στο υπουργείο. Ο Μ. Καλογήρου σημείωσε ότι το αργότερο εντός του Μαρτίου τα σχέδια θα τεθούν στη δημόσια διαβούλευση.
ΠΗΓΗ: avgi.gr