Το απόγευμα της Τρίτης (19.02.2019) ο ουρανός «φωτίστηκε». Η Πανσέληνος του Φεβρουαρίου, η δεύτερη υπερπανσέληνος του 2019, δημιούργησε συγκλονιστικές εικόνες. Πολλοί ήταν εκείνοι που αποφάσισαν να περάσουν το απόγευμά τους κοιτάζοντας τον ουρανό κάτω από το ολόγιομο σούπερ φεγγάρι. Όταν η Πανσέληνος «εμφανίστηκε» δικαίωσε την επιλογή τους.
Δεν ήταν βέβαια μόνο στην Ακρόπολη οι εικόνες εντυπωσιακές. Η Πανσέληνος του Φεβρουαρίου «θάμπωσε» με τη λάμψη και την ομορφιά της όλες τις περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου.
Η Πανσέληνος του Φεβρουαρίου ήταν η δεύτερη υπερπανσέληνος ή υπερσελήνη για το 2019. Η πρώτη είχε συμβεί στις 21 Ιανουαρίου, ενώ φέτος θα υπάρξει μόνο άλλη μία στις 21 Μαρτίου.
Υπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνος συμβαίνει, όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως.
Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης – Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.
Ο όρος Υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη δεν είναι όρος επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε από αστρολόγους.