Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ένα υπαρκτό πρόβλημα και κυρίως να βοηθηθούν τα εξαρτημένα άτομα που αναγκάζονται να κάνουν χρήση στους δρόμους της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων επισήμανε και σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με φορείς και ειδικούς που γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα των ναρκωτικών.
Στη συνάντηση μετείχαν ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής κ. Άγγελος Χατζάκης, η Καθηγήτρια Ψυχιατρικής κ. Μένη Μαλιώρη, όπως και οι εκπρόσωποι των φορέων κ. κ. Νίκη Βουδούρη (PRAKSIS), Μάριος Ατζέμης (Θετική Φωνή), Tάσος Υφαντής (Γιατροί του Κόσμου), Σοφία Γαληνάκη (Διογένης – Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά – Πλατφόρμα ΜΚΟ για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες), Γιώργος Καλαμίτσης («Προμηθέας»), Χρήστος Αναστασίου (Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδ/κων Ουσιών) και Αννα Καβούρη (Κέντρο Ζωής).
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:
«Χαιρόμαστε πολύ που ανταποκριθήκατε σε αυτήν την πρωτοβουλία μας να συζητήσουμε ένα θέμα τόσο ευαίσθητο, αλλά και εξαιρετικά επίκαιρο, με αφορμή την πολύ διαφωτιστική για μένα τουλάχιστον επίσκεψη που έκανα το βράδυ των Χριστουγέννων στο κέντρο της Αθήνας όπου συναντήθηκα με πρώην χρήστες.
Θέλω να επαναφέρω στο δημόσιο διάλογο το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης χρήσης ναρκωτικών στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Ένα πρόβλημα το οποίο και εσείς έχετε αναδείξει και το οποίο, δυστυχώς, έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, καθώς έχει μια έντονη κοινωνική χροιά, αλλά και μια πτυχή που αφορά τη δημόσια υγεία. Είναι ένα πρόβλημα για το οποίο δεν μπορούμε πια να παριστάνουμε πως δεν το βλέπουμε, όταν χρήστες ναρκωτικών περιφέρονται σήμερα σαν σκιές στους δρόμους της Αθήνας.
Είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε μια συζήτηση χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς στερεότυπα. Και να συζητήσουμε και την πρόταση για ελεγχόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών. Μια πρωτοβουλία για την οποία εγώ επί της αρχής πρέπει να σας πω ότι είμαι θετικός. Και θα ήθελα να τη συζητήσουμε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Να μου πείτε τις δικές σας εμπειρίες και να ακούσω τις δικές σας απόψεις γύρω από το ζήτημα αυτό. Και να δούμε πως μπορεί να εφαρμοσθεί στη λεπτομέρειά του.
Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι αναπτύσσεται μια ανάλογη συζήτηση και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σίγουρα η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικά του Δήμου της Αθήνας, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Γνωρίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από την κυβέρνηση να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό. Αλλά για εμάς είναι ζήτημα προτεραιότητας. Οπότε το αντικείμενο της συζήτησης δεν είναι συνολικά το πρόβλημα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, αλλά συγκεκριμένα το ζήτημα των ελεγχόμενων χώρων χρήσης και θα ήθελα επ’ αυτού να ακούσω τις απόψεις σας».
Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από τους μετέχοντες υποστήριξαν τη δημιουργία εποπτευόμενων χώρων για τους χρήστες αναδεικνύοντας ωστόσο και αρκετές πτυχές της κυβερνητικής πρότασης που τις χαρακτήρισαν προβληματικές. Όπως για παράδειγμα την υποχρεωτική δημιουργία μητρώου για τους χρήστες που θα επισκέπτονται τους συγκεκριμένους χώρους, την απουσία πρόβλεψης για κινητή μονάδα βοήθειας των εξαρτημένων ατόμων, την ανάγκη να αναπροσαρμοσθούν πιθανώς και κάποια άρθρα του ποινικού κώδικα, όπως και την απουσία της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών από τον διάλογο για τη διαμόρφωση των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν.
Ο κ. Μητσοτάκης αφού άκουσε προσεκτικά τις απόψεις, αλλά και τις παρατηρήσεις των ειδικών, επιφυλάχθηκε η Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθεί συνολικά και με εποικοδομητικό τρόπο τις επόμενες μέρες, χαρακτηρίζοντας αναγκαίο και αυτονόητο τα πολιτικά κόμματα να είναι σε διαρκή επαφή με τους αρμόδιους φορείς για το συγκεκριμένο πρόβλημα. «Δεν υπάρχει καμία διάθεση από μένα να εμπλακούμε με την κυβέρνηση σε καμία κομματική αντιπαράθεση γι’ αυτό το θέμα», είπε καταληκτικά.