Μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό φούντωσαν εκ νέου τα σενάρια για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να “δείχνει” τον Οκτώβριο. Ίσως αυτό που να έδωσε το νέο έναυσμα για σκέψεις, αναλύσεις και εκτιμήσεις, χωρίς πάντως να είναι ουδείς βέβαιος στην παρούσα χρονική συγκυρία, ήταν οι ανακοινώσεις για το επίδομα ενοικίου και ειδικότερα η απόφαση να δοθεί αναδρομικά στις αρχές Απριλίου σε όλους τους δικαιούχους.
Η απόφαση τροφοδοτεί σκέψεις ότι μια πιθανή εξίσου εκδοχή είναι το τέλος της άνοιξης και πιο συγκεκριμένα τον Μάιο. Σενάριο που δεν ακούγεται για πρώτη φορά.
Ένα άλλο στοιχείο του προεκλογικού ούτως ή άλλως κλίματος είναι και το “πολιτικό στίγμα” του ανοίγματος στην κεντροαριστερά με τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει σε αυτήν την κατεύθυνση. Μάλιστα, καλωσορίζοντας τους δύο νέους υφυπουργούς κκ Τόλκα και Μωραΐτη, μίλησε για εκλογές με προοδευτικό «πόλο» και «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις συζητήσεις περί νέων «μεταγραφών» που ίσως βρίσκονται υπό εξέταση από το Μαξίμου.
«Στις εθνικές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη ο ελληνικός λαός θα γνωρίζει ότι αν δώσει μια ισχυρή πλειοψηφία στις δυνάμεις του προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα παραπάνω θα αλλάξουν στο Σύνταγμα και θα αλλάξουν σε θετική κατεύθυνση. Η χώρα θα αποκτήσει ένα ακόμη πιο προοδευτικό και ακόμα πιο προστατευτικό, για τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, Σύνταγμα. Συνεπώς, θα είναι και το Σύνταγμα ένα από τα διακυβεύματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης», ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό Συμβούλιο.
Πέραν πάντως και πάνω από τις αναλύσεις, εκτιμήσεις και σκέψεις, αποφασιστικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού αναμένεται να παίξει η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία πλέον προδιαγράφεται σε θετική κατεύθυνση με την αναμενόμενη νέα αναβάθμιση από τους διεθνείς Οίκους αξιολόγησης και την επικείμενη έξοδο στις αγορές με δεκαετές ομόλογο μετά από πολλά χρόνια.
Και τούτο φαίνεται να είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, καθώς όσο περνά ο καιρός, παράλληλα με τη σταθερότητα στο διεθνές περιβάλλον, αρχίζουν να επιδρούν θετικά στην καθημερινότητα μια σειρά από κοινωνικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται ή αναμένεται να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον.
Όλα αυτά χρειάζονται το χρόνο τους για να λειτουργήσουν και υπό αυτή την έννοια, με δεδομένο ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι εξασφαλισμένη και δεν αναμένονται νέες δύσκολες μάχες στη Βουλή, το πιο ρεαλιστικό σενάριο εκλογών -τουλάχιστον στην παρούσα στιγμή- είναι το τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης.