«Το θέμα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σχετίζεται με τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου για τις τράπεζες και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και ένα ζήτημα εξόχως κοινωνικό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της άσκησης κοινωνικής πολιτικής», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (ΝΕΟ), Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με αφορμή την επικείμενη ρύθμιση της κυβέρνησης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η ίδια, αναφορικά με τις θέσεις που εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημέιωσε ότι «με έκπληξη, λοιπόν, ακούσαμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά από την κυβέρνηση να περιλάβει στην τελική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια την τιμωρία όσων αδυνατούν να καλύψουν το ύψος της δόσης του δανείου τους».
Παράλληλα, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι «συνεπής στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και την ακραία ρητορική του ηγετικού του περίγυρου, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει ότι διαθέτει κρυφή ατζέντα για την Οικονομία, η οποία έχει στο επίκεντρό της τον κοινωνικό δαρβινισμό, καθώς ταυτίζει τον ασυνεπή λόγω οικονομικής αδυναμίας δανειολήπτη, με τον στρατηγικό κακοπληρωτή, τον οποίο γνωρίζουν οι τράπεζες».
Η κυρία Παπακώστα-Σιδηροπούλου σημειώνει ότι η Νέα Ελληνική Ορμή, «συνεπής στην πολιτική της, η οποία θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο χωρίς να κάνει διαχωρισμούς, έχει ήδη προτείνει τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για όλα τα νοικοκυριά, ώστε να πάρει «ανάσα» η μεσαία τάξη και όσοι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να καλύψουν τη δόση του δανείου τους» και υπογραμμίζει πως «είναι ανάγκη η κυβέρνηση να ζητήσει λογαριασμό και πεπραγμένα των τραπεζών για το πως έχουν κατηγοριοποιήσει τα δάνεια. Υπάρχουν δάνεια όπου οι υπόχρεοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να πληρώσουν και η αδυναμία αυτή είναι συνέπεια της οικονομικής κρίσης είτε αποκλειστικά, είτε κατά κύριο λόγο. Σε αυτά τα δάνεια, που είναι τα περισσότερα η Νέα Ελληνική Ορμή προτείνει σεισάχθεια οριστική και κοινωνικά δίκαιη. Όμως, υπάρχουν και δάνεια, τα οποία έχουν συνάψει με τράπεζες ανώτατοι ή πάσης κατηγορίας κρατικοί υπάλληλοι και ενώ είναι δεδομένες και οι αμοιβές τους και η ιδιωτική τους περιουσία, οι τράπεζες ανέχθηκαν επί χρόνια και δεν επεδίωξαν να πάρουν ούτε συμβολικό ποσό».
Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει από τις τράπεζες αναλυτική καταγραφή για τον τρόπο με τον οποίο έχουν κατηγοριοποιήσει τα δάνεια και καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει ξεκάθαρη θέση για τα πεπραγμένα των τραπεζών και «να σταματήσει να «κατηγοριοποιεί» τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με βάση την “πιστοληπτική” τους ικανότητα».