«Ο ελληνικός λαός θα στείλει σαφές μήνυμα πολιτικής αλλαγής» δηλώνει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος σημειώνοντας, ταυτόχρονα, τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε, μετά από δέκα χρόνια, να είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, στον βόρειο τομέα της Β΄ Αθηνών.
Όπως είπε στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος «κατά μείζονα λόγο μέτρησε να επιθυμία να συμβάλω, στο μέτρο των δυνάμεών μου, σε μια ριζική επανεκκίνηση που θεωρώ ότι έχει ανάγκη η χώρα. Από την άλλη στην απόφασή μου αυτή παίζει ρόλο και το στοιχείο της προσωπικής ηθικής δικαίωσης μετά τις άθλιες και συκοφαντικές επιθέσεις που δέχτηκα στο παρελθόν».
Ερωτηθείς για το χρόνο των εκλογών αλλά και για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Ρουσόπουλος κάνει λόγο για τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019 και υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα κερδίσει με αυτοδυναμία τις εκλογές.
Αναφερόμενος στο Κίνημα Αλλαγής, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτιμά ότι «πρέπει να αποκτήσει ένα σαφές πολιτικό στίγμα και να πάψει να ετεροπροσδιορίζεται αν θέλει να επιβιώσει πολιτικά». Σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο «μια καλή αρχή θα ήταν να ασχολείται με το σήμερα από το να αντιπολιτεύεται μονίμως την περίοδο 2004-2009».
Επιπλέον, ο κ. Ρουσόπουλος στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει και ούτε μπορεί να αποκτήσει κουλτούρα κεντροαριστερού κόμματος» ενώ προβλέπει την αναβίωση του δικομματισμού τον οποίο, όπως λέει, «ουδόλως θεωρώ βλαπτικό για τον τόπο».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε, από το βήμα της Βουλής, στήριξη εκ νέου στον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρεία της Δημοκρατίας ο αρχηγός της ΝΔ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος σημειώνει: «Με τον ΠτΔ με συνδέει στενή προσωπική φιλία από το 1984. Τον εκτιμώ ιδιαίτερα, τόσο ως ακαδημαϊκό όσο και ως πολιτικό, και θεωρώ ότι εκτελεί άψογα τα καθήκοντά του. Ωστόσο στη Βουλή παρακολουθήσαμε ακόμα μια φτηνή προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμπλέξει τον κορυφαίο πολιτειακό παράγοντα της χώρας σε πολιτικά παιχνίδια».
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Θεόδωρου Ρουσόπουλου στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ερ. Κύριε Ρουσόπουλε, να ξεκινήσω με μία προσωπική ερώτηση. Μετά από 10 χρόνια αποφασίσατε να επανέλθετε στην πολιτική σκηνή ως υποψήφιος στον βόρειο τομέα, της Β΄ Αθηνών. Τι μέτρησε στην απόφασή σας αυτή;
Απ. Κατά μείζονα λόγο μέτρησε η επιθυμία να συμβάλω στο μέτρο των δυνάμεων μου σε μια ριζική επανεκκίνηση που θεωρώ ότι έχει ανάγκη η χώρα. Θεωρώ ότι απαιτείται μια εθνική προσπάθεια, ώστε αναμορφωθεί το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας για να μπορέσει να ανταποκριθεί δυναμικά στις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει ένα συνολικό τέτοιο σχέδιο ανάταξης της οικονομίας και της κοινωνίας, το οποίο για να υλοποιηθεί αποτελεσματικά φρονώ ότι χρειάζεται τη βοήθεια και τη στήριξη όλων μας. Από την άλλη -και επειδή θέλω να είμαι πάντα απολύτως ειλικρινής- στην απόφαση μου αυτή παίζει ρόλο και το στοιχείο μιας προσωπικής ηθικής δικαίωσης μετά τις άθλιες και συκοφαντικές επιθέσεις που δέχθηκα στο παρελθόν.
Ερ. Να περάσουμε στην τρέχουσα πολιτική. Θυμάμαι σε παλαιότερες συνεντεύξεις σας ότι υποστηρίζατε ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Τώρα πλέον που βρισκόμαστε σε εκλογικό έτος, εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ήτοι θα έχουμε εκλογές τον Οκτώβριο, ή θεωρείτε πιθανότερο το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο;
Απ. Από τον Δεκέμβριο του 2016 σε συνέντευξή μου μίλησα για τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019, θεωρώντας ότι μια ενδεχόμενη σύγχυση που θα προκληθεί λόγω των τριών καλπών θα μετριάσει σε κάποιο βαθμό την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση για ένα είμαι απολύτως βέβαιος. Ο ελληνικός λαός θα στείλει σαφές μήνυμα πολιτικής αλλαγής.
Ερ. Όποτε και αν γίνουν εκλογές βλέπετε τη ΝΔ να κατακτά την αυτοδυναμία;
Απ. Μετά βεβαιότητας ναι. Τόσο η εμπειρία μου στην μελέτη της κοινής γνώμης όσο και η προσωπική μου πολιτική ανάλυση με οδηγούν αβίαστα σε αυτό το συμπέρασμα.
Ερ. Αναφορικά με το Κίνημα Αλλαγής, θεωρείτε ότι «απειλείται» από τον ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύοντας να καταγράψει μικρά ποσοστά στην κάλπη;
Απ. Η αλήθεια είναι ότι ο χώρος αυτός δεν έχει καταφέρει να ανασυσταθεί και να συγκροτήσει έναν ισχυρό πόλο στην Κεντροαριστερά. Νομίζω ότι πρέπει να αποκτήσει ένα σαφές πολίτικο στίγμα και να πάψει να ετεροπροσδιορίζεται αν θέλει να επιβιώσει εκλογικά. Ίσως μια καλή αρχή θα ήταν να ασχολείται περισσότερο με το σήμερα από το να αντιπολιτεύεται μονίμως την περίοδο 2004-2009.
Ερ. Οι πρόσφατες μεταγραφές που έκανε η κυβέρνηση και σε υπουργικό επίπεδο ανοίγουν το δρόμο στο κυβερνών κόμμα ώστε να δημιουργήσει τον Κεντροαριστερό πόλο;
Απ. Έχω επισημάνει επανειλημμένως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει και ούτε μπορεί να αποκτήσει κουλτούρα Κεντροαριστερού κόμματος. Απλώς προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες για να διατηρηθεί στην εξουσία. Ο ριζοσπαστικός λαϊκισμός και ο δήθεν επαναστατικός εξτρεμιστικός λόγος παραμονεύουν στη γωνία και θα επανέλθουν δριμύτεροι μετά την εκλογική ήττα. Τώρα το γεγονός ότι άνθρωποι που μέχρι πριν από λίγους μήνες επέκριναν τον ΣΥΡΙΖΑ με τα χειρότερα λόγια επιλέγουν ξαφνικά να μετάσχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα υπό κατάρρευση είναι μάλλον θέμα προσωπικής και πολιτικής αξιοπρέπειας.
Ερ. Στις προσεχείς εκλογές βλέπετε αναβίωση του δικομματισμού; Πόσα κόμματα εκτιμάτε ότι θα υπάρχουν στην επόμενη Βουλή;
Απ. Ναι, αυτό νομίζω ήδη ισχύει, ως προς το δικομματισμό, τον οποίον ουδόλως θεωρώ βλαπτικό για τον τόπο. Τώρα εάν θα μπουν πέντε ή έξι κόμματα στη Βουλή, αυτό είναι δύσκολο να το διακρίνει κανείς, ιδίως μετά την συμφωνία των Πρεσπών και την ανάδειξη στην Βόρειο Ελλάδα κομμάτων που κινούνται γύρω από το Μακεδονικό.
Ερ. Σας φοβίζει η άνοδος του λαϊκισμού και της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Πιστεύετε ότι θα εκφραστεί η τάση αυτή στις ευρωεκλογές;
Απ. Είναι αλήθεια ότι έχουν εμφανιστεί διάφορες ευρωσκεπτικιστικές και αντισυστημικές τάσεις την τελευταία περίοδο στην Ευρώπη είτε από τον χώρο της Ακροδεξιάς είτε από αυτόν της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι κοινός τόπος ότι ζούμε την εποχή του λαϊκισμού και μιας ορισμένης απονομιμοποίησης τού εν γένει status quo, όπως αυτό διαμορφώθηκε στη Δύση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι χρέος των υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων να καταστήσουν την ευρωπαϊκή ιδέα ξανά ελκυστική στα μάτια των πολιτών, αλλά παράλληλα θα πρέπει και η ίδια η Ευρώπη να ξεπεράσει χρόνιες παθογένειες της και μια τάση φορμαλιστικής γραφειοκρατικής υπερρύθμισης που τη διακρίνει.
Ερ. Κύριε Ρουσόπουλε, η επομένη της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται να «διχάζει» τη ΝΔ. Υπάρχουν φωνές που λένε ότι πλέον θα αποκαλούν τη γειτονική χώρα με το όνομά της «Βόρεια Μακεδονία», ωστόσο άλλοι εκφράζουν την αντίθετη άποψη. Μάλιστα προ ημερών ο περιφερειάρχης Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει ούτε και τις πινακίδες των δρόμων. Με δεδομένο ότι η ΝΔ δεν πήρε θέση ποια είναι η δική σας άποψη;
Απ. Μια διμερής συμφωνία, ανεξάρτητα αν είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα ή όχι -και η συγκεκριμένη δεν είναι- δεσμεύει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο κατά την άσκηση του θεσμικού του ρόλου. Από εκεί και πέρα το πώς θα αποκαλεί κανείς τη γειτονική χώρα στην ιδιωτική του ζωή είναι δικό του θέμα.
Ερ. Προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του στη Βουλή και δήλωσε ότι θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο καίτοι προκλήθηκε ο αρχηγός της ΝΔ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Απ. Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με συνδέει στενή προσωπική φιλία από το 1984. Τον εκτιμώ ιδιαίτερα τόσο ως ακαδημαϊκό όσο και ως πολιτικό και θεωρώ ότι εκτελεί άψογα τα καθήκοντα του. Ωστόσο στη Βουλή παρακολουθήσαμε μια ακόμα φτηνή προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμπλέξει τον κορυφαίο πολιτειακό παράγοντα της χώρας σε πολιτικά παιχνίδια. Και το έκανε για να αποφύγει να πάρει θέση σε καυτά ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης.
Ερ. Κύριε Ρουσόπουλε, ποια είναι η γνώμη σας για τα όσα συνέβησαν με τον Παύλο Πολάκη; Θεωρείτε ότι το θέμα αυτό καθ΄αυτό έφτανε να δημιουργήσει τόσο θόρυβο ή τα όσα συνέβησαν μετά με τον Γιάννη Στουρνάρα;
Απ. Αυτές τις μέρες συνέβησαν πρωτόγνωρα πράγματα, αδιανόητα για μια φιλελεύθερη δημοκρατία δυτικού τύπου. Καταρχάς, ασφαλώς και πρέπει να διερευνηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες ένας υπουργός παίρνει αυτό το -μεγάλο είναι η αλήθεια- καταναλωτικό δάνειο. Αυτά όμως που συνέβησαν εν συνεχεία με τη φημολογούμενη ηχογράφηση και σε κάθε περίπτωση δημοσιοποίηση της συνομιλίας με τον κεντρικό τραπεζίτη ξεπερνούν κάθε όριο. Η σημερινή κυβέρνηση, επιπλέον των άλλων πολιτικών λόγων, θα πέσει από την κόπωση που προκαλούν τα καμώματα δευτεροκλασάτων -λούμπεν- στελεχών της που χοροπηδάνε πάνω σε κάθε ηθική αξία με την οποίαν μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων.
Ερ. Και μια τελευταία ερώτηση. Ποια θα είναι τα μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ΝΔ εάν κερδίσει τις εκλογές;
Απ. Η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί να ανορθώσει την οικονομία μέσα από μια θαρραλέα πολιτική μείωσης φόρων, φιλελευθέρων μεταρρυθμίσεων και προσέλκυσης επενδύσεων, ώστε να αυξηθεί ο παραγόμενος πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η μεγάλη πρόκληση της επόμενης μέρας θα είναι να καταφέρουμε να επιστρέψουν τα παιδιά μας που έχουν φύγει στο εξωτερικό σε μια κανονική και λειτουργική χώρα, στην οποία θα ξέρουν ότι αν εργαστούν και προσπαθήσουν θα ανταμειφθούν για τους κόπους τους. Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία, όντας μια βαθιά λαϊκή παράταξη, θα στηρίξει επί της ουσίας τους πιο αδύναμους με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ουσιαστικά ευαίσθητης, και όχι ευκαιριακά επιδοματικής, κοινωνικής πολιτικής. Προς αυτή την κατεύθυνση, όμως, ένα μεγάλο στοίχημα είναι η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και η μετατροπή της σε βασικό μοχλό ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας, ενώ παράλληλα προτεραιότητα μας θα είναι και η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του κάθε πολίτη σε κάθε γειτονιά της πατρίδας μας.