Στην κατάσχεση 72 τόνων μη ασφαλών προϊόντων διατροφής προχώρησαν πέρσι οι αρμόδιες υπηρεσίες στο πλαίσιο των ελέγχων που διενήργησε το 2018 ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στις επιχειρήσεις τροφίμων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων οι επιχειρήσεις τροφίμων στον τομέα της παροχής υπηρεσιών “πρωτοστάτησαν” στη μη συμμόρφωση με την υφιστάμενη νομοθεσία, ενώ τα περισσότερα προβλήματα, γενικότερα, παρουσιάστηκαν στην κατηγορία “γενική υγιεινή”.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες, ο Φορέας προχώρησε το περασμένο έτος σε συνολικά 8.987 ελέγχους σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων τροφίμων και ειδικότερα σε 6.472 τακτικούς ελέγχους (72% των διενεργηθέντων ελέγχων), σε 2.052 επανελέγχους (22,8%) και σε 462 περιπτώσεις διαχείρισης έκτακτων περιστατικών / καταγγελίες (5,2%).
Οι περισσότεροι έλεγχοι του ΕΦΕΤ αφορούσαν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (39,8%) και ακολουθούν οι κατηγορίες των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (22,6%), παρασκευαστών που πωλούν λιανικώς (17,9%), παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων (15,5%) και αποθήκευσης και μεταφοράς τροφίμων (4,2%).
Με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων, στο 8% επί του συνόλου των επιχειρήσεων, ήτοι σε 544 επιχειρήσεις, διαπιστώθηκε μη συμμόρφωση. Από τις επιχειρήσεις αυτές το 50,2% αφορά παροχή υπηρεσιών, το 16,6% παρασκευαστές λιανικής, το 14,8% επιχειρήσεις λιανικής, το 14,6% παρασκευαστές – συσκευαστές και το 3,8% τον τομέα της αποθήκευσης.
Από τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης οι περισσότερες αφορούν ζητήματα γενικής υγιεινής (41%) και έπονται θέματα HACCP (20,8%), επισήμανσης (19,2%), μη ασφαλών προϊόντων (10,2%) και νοθείας – απάτης (2,4%).
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση των επιχειρήσεων τροφίμων εφαρμόστηκαν ως μέτρα: η κατάσχεση ή δέσμευση τροφίμων όταν δεν τηρούνταν τα πρότυπα ασφαλείας ή ποιότητας, η ανάκληση τροφίμων όταν συνέτρεχαν οι σχετικοί λόγοι, η ανάκληση έγκρισης σε σοβαρές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν στοιχειοθετημένες παραβάσεις της νομοθεσίας.
Πιο συγκεκριμένα, συνολικά έγιναν 164 κατασχέσεις μη ασφαλών τροφίμων που αφορούσαν 72 τόνους προϊόντων, ανεστάλη η λειτουργία τεσσάρων επιχειρήσεων, επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις σε 554 επιχειρήσεις και ποινικές κυρώσεις σε 31 επιχειρήσεις.
Ανάκληση πιάτου μελαμίνης
Στο μεταξύ o ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την ανάκληση πιάτου μελαμίνης (ρηχό με παράσταση Disney Frozen) που κατασκευάζεται στην Κίνα και εισάγεται, διανέμεται και πωλείται από την επιχείρηση Jumbo ΑΕΕ. Από τον εργαστηριακό έλεγχο μετρήθηκε μετανάστευση μελαμίνης σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα ανώτατα νομοθετικά όρια για τη χρήση της σε επαφή με τρόφιμα, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν.
ΠΗΓΗ: avgi.gr