Σύμφωνα με το CNNi, μια μητέρα από τη Φλόριντα εντόπισε στο YouTube Kids βίντεο που δίνουν στα παιδιά αναλυτικές οδηγίες για το πώς να αυτοκτονήσουν… Η Φρι Χες εντόπισε για πρώτη φορά ένα τέτοιο βίντεο τον Ιούλιο, όταν μια άλλη μητέρα την ειδοποίησε για την ύπαρξή του. Το περιεχόμενο ήταν σοκαριστικό: ανάμεσα στο καρτούν που έβλεπε το παιδί της έκανε την εμφάνισή του ένας άνδρας με γυαλιά ηλίου, ο οποίος εξηγούσε στους ανήλικους πώς να κόψουν τις φλέβες τους.
Η Χες, που είναι παιδίατρος, ενημέρωσε διάφορες ομάδες για το βίντεο και ζήτησε να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα.
Όπως ισχυρίζεται η ίδια, το εν λόγω βίντεο κατέβηκε από το YouTube Kids μετά από περίπου μια εβδομάδα.
Η Χες εντόπισε ξανά το βίντεο αυτό τον μήνα, ωστόσο αυτή τη φορά βρισκόταν στο YouTube. Για ακόμη μια φορά, τόσο η Χες όσο και άλλοι χρήστες προχώρησαν σε καταγγελία και πέρασαν κάποιες μέρες πριν αφαιρεθεί από το YouTube.
«Θυμώνω, θλίβομαι και εκνευρίζομαι» είπε στο CNNi η Χες, και συμπλήρωσε: «Είμαι παιδίατρος και βλέπω όλο και περισσότερα παιδιά που προσπαθούν να αυτοτραυματιστούν ή κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα κοινωνικά δίκτυα και τέτοια περιστατικά συμβάλλουν σε αυτή την αύξηση».
Η παιδίατρος αποφάσισε τότε να εξερευνήσει το YouTube Kids και τα όσα βρήκε την σόκαραν… Όπως ισχυρίζεται η ίδια, εντόπισε και βίντεο που προτρέπουν τη σεξουαλική παρενόχληση, τη σωματεμπορία αλλά και την ενδοοικογενειακή βία. Σε ένα βίντεο, το οποίο θύμισε το δημοφιλές παιχνίδι Minecraft, φαινόταν ακόμη και ένα μακελειό σε σχολείο.
«Υπήρχαν τόσα πολλά που απλά έπρεπε να σταματήσω να τα σημειώνω» είπε η Χες, που ζήτησε παράλληλα από το YouTube να ελέγχει πιο αποτελεσματικά τα βίντεο που εμφανίζονται στην παιδική πλατφόρμα.
Το YouTube, απαντώντας στους ισχυρισμούς της Χες, ανέφερε πως εργάζεται σκληρά για να κάνει τα βίντεο στην πλατφόρμα φιλικά προς τα παιδιά και πως λαμβάνει πολύ σοβαρά τις καταγγελίες.
«Τα βίντεο τα οποία έχουν καταγγείλει οι χρήστες ελέγχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και όποια βίντεο δεν έχουν καμία δουλειά μέσα στην εφαρμογή αφαιρούνται» τονίζει το YouTube, και συνεχίζει: «Την ίδια ώρα, επενδύουμε σε νέους ελέγχους για τους γονείς, μεταξύ των οποίων η δυνατότητα να επιλέγονται χειροκίνητα τα βίντεο και τα κανάλια στην εφαρμογή. Κάνουμε συνεχώς βελτιώσεις στα συστήματά μας και γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά».