Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Ωδείο Αθηνών ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.
Θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και αφιερώματα, όπερα, σύγχρονος χορός, εικαστικά και ακόμα πολλές δράσεις συνθέτουν και φέτος ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που θα εκτυλίσσεται από τα τέλη Μαΐου μέχρι τις αρχές Αυγούστου στο «σπίτι» του φεστιβάλ, στην Πειραιώς 260, στο Ηρώδειο, καθώς και σε διάφορα σημεία της Αθήνας και του Πειραιά, στο πλαίσιο του «ανοίγματος» του φεστιβάλ στην πόλη. Παράλληλα, από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου, το μεγάλο και το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου θα φιλοξενήσουν τα φετινά Επιδαύρια, το πρόγραμμα των οποίων έχει ήδη ανακοινωθεί. Ερωτηθείς για το ζήτημα της ανανέωσης της θητείας του, που λήγει στα τέλη Απριλίου, ο Β. Θεοδωρόπουλος δήλωσε πως θα ζητήσει από την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά τουλάχιστον παράταση, ακόμα και σε περίπτωση μη ανανέωσης, ώστε εκείνος και η ομάδα του να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τη φετινή διοργάνωση.
Το Φεστιβάλ Αθηνών «ανοίγει» στις 5 Ιουνίου στο Ηρώδειο με τη «Νόρμα» του Βιντσέντζο Μπελίνι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Φέτος η Κομεντί Φρανσέζ κατεβαίνει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο με το «Ηλέκτρα/Ορέστης» του πρωτοπόρου Ίβο Βαν Χόβε. Στην Επίδαυρο για πρώτη φορά θα δούμε τον Μπομπ Γουίλσον με τον «Οιδίποδά» του, καθώς και τον «Προμηθέα Δεσμώτη», μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
Η ισορροπία μεταξύ διεθνούς και ελληνικού προγράμματος χαρακτηρίζει και το Ηρώδειο. Φέτος, περίφημες ξένες ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου με τη διάσημη σολίστα της Γιούτζα Γουάνγκ, η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης με μαέστρο και σολίστα τον Λεωνίδα Καβάκο, η ορχήστρα των νέων Λουίτζι Κερουμπίνι του Φεστιβάλ της Ραβένας με μαέστρο τον Ρικάρντο Μούτι, η Εθνική Ορχήστρα της Κίνας αλλά και κορυφαίοι σολίστες σαν τον Γιο-Γιο Μα που ερμηνεύει τις σουίτες για τσέλο του Μπαχ.
Ακόμη, στο Ηρώδειο έρχονται οι Jethro Tull, οι Dead Can Dance, η Loreena Mc Kennit και οι Timdersticks, αλλά και κορυφαίοι Ελληνες συνθέτες και ερμηνευτές όπως η Ελένη Καραΐνδρου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιώργος Νταλάρας.
«Με την κοινωνία εν βρασμώ και άπειρα ζητήματα να απειλούν την κοινωνική συνοχή, σήμερα θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ ως φορέα παιδείας και πολιτισμού, τονίζοντας μια παράμετρο κομβικής σημασίας για την κοινωνική συνύπαρξη: τον σεβασμό του διαφορετικού λόγω εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού. Γι’ αυτό και η φετινή σεζόν είναι αφιερωμένη στη διαφορετικότητα» τόνισε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. »Στην Ελλάδα πριν λίγους μήνες δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο ένας νέος άνθρωπος, ο Ζακ Κωστόπουλος, gay, ντραγκ ερμηνευτής, ηθοποιός, ακτιβιστής, οροθετικός. Λίγο αργότερα, με ακόμα πιο άγριο τρόπο δολοφονήθηκε, αφού βιάστηκε, μια κοπέλα στη Ρόδο. Πρόπερσι, ένα παιδί που σπούδαζε στα Γιάννενα έδωσε τέλος στη ζωή του λόγω των βασανιστηρίων που υπέμενε από συμφοιτητές του επειδή ήταν διαφορετικός απ’ αυτούς (…) Ναι, η τέχνη μπορεί να παίξει ρόλο εδώ! Το φετινό πρόγραμμά μας εμβαθύνει σ’ αυτή την κατεύθυνση περισσότερο από ποτέ, με το ζήτημα της διαφορετικότητας να αναπτύσσεται σχεδόν σε όλες του τις πτυχές. Και λέγοντας ‘διαφορετικότητα’ δεν εστιάζουμε αποκλειστικά σε ζητήματα φύλου, αλλά και σε κάθε είδους μειοψηφικές ή περιθωριακές κουλτούρες (…) Η έννοια του διαφορετικού αγγίζει όμως και την ‘ξενότητα’ και το κατά πόσο μπορούμε να αφομοιώσουμε στην καρδιά τής κάθε γειτονιάς πρόσφυγες και μετανάστες…”.