Σε ένα “παιχνίδι με τον χρόνο” μπαίνει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας καταλήξει, όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες, πως οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο (τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου ή τις Κυριακές 13 ή 20 Οκτωβρίου) και όχι στις 26 Μαϊου μαζί με τις ευρωεκλογές.
Χωρίς βεβαίως να έχει αποκλειστεί εντελώς το σενάριο της τριπλής κάλπης του Μαϊου, κάτι για το οποίο υπάρχουν εισηγήσεις κορυφαίων στελεχών (κυρίως των Π. Σκουρλέτη και Ν. Φίλη) στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει πεισθεί πως χρειάζεται όλο τον χρόνο που μπορεί να πάρει σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τη δημοσκοπική εικόνα και να δώσει την μάχη των εθνικών εκλογών με τους καλύτερους δυνατούς όρους.
Οι κρυφές δημοσκοπήσεις που θα πάρει στα χέρια του στα τέλη Μαρτίου θα παίξουν αναμφίβολα ρόλο για τις τελικές αποφάσεις, ωστόσο τα πρώτα δείγματα, σύμφωνα με τους επιτελείς του Μαξίμου, κάνουν λόγο για μια διαχειρίσιμη διαφορά από τη Ν.Δ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι μετρήσεις δείχνουν σημαντική διασπορά υπέρ των μικροτέρων κομμάτων (Ποτάμι, ΑΝ.ΕΛ, Ελληνική Λύση, ακόμα και για ένα νέο κόμμα στον χώρο της κεντροδεξιάς), ενώ η διεύρυνση προς την κεντροαριστερά με την “Γέφυρα” και η θετική ανταπόκριση και της ΔΗΜ.ΑΡ στον διάλογο δημιουργούν προσδοκίες για μείωση των απωλειών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς το τελευταίο σημαντικό ρόλο θα παίξει η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου και η συμμετοχή προσώπων που θα επιβεβαιώνουν τις προθέσεις του κ. Τσίπρα για την ολοκλήρωση της στροφής σε μια αριστερή εκδοχή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Στελέχη του Μαξίμου θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιτύχει ένα σημαντικό ποσοστό βάσης και η Ν.Δ δεν θα ξεπεράσει το 30% (ή αν το ξεπεράσει κάτι τέτοιο, όπως λένε, δεν θα συμβεί κατά πολύ), γεγονός που θα δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ακόμα και για ανατροπή της εικόνας αυτής στις εθνικές εκλογές.
Υπάρχει αναμφίβολα προβληματισμός καθώς ο χρόνος μπορεί να αναδείξει προβλήματα, ωστόσο είναι αναγκαία η εξάντληση της κυβερνητικής θητείας για να υλοποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές. Η ρύθμιση έως 120 δόσεις, παραδείγματος χάριν, στα ασφαλιστικά ταμεία ή ακόμα και για τις οφειλές στο Δημόσιο, δεν θα είναι εφικτό να τεθεί σε εφαρμογή πριν τα τέλη Μαϊου ή τον Ιούνιο, ενώ σχεδιάζονται και άλλα θετικά μέτρα (πληροφορίες αναφέρουν ακόμα και για επιστροφή της καταβολής δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα στο Δημόσιο) που όμως απαιτούν σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, άλλωστε, θα κριθούν μείζονα θέματα όπως η απόφαση για νέο επίτροπο -μετά τις ευρωεκλογές- αλλά και ο ορισμός των νέων ηγεσιών στη Δικαιοσύνη. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως η βελτίωση της οικονομίας θα είναι ραγδαία (και λόγω τουρισμού), η έξοδος στις αγορές θα ολοκληρωθεί, οι αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους θα πολλαπλασιαστούν και η κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυριστεί πως η έξοδος από τα μνημόνια είναι πράξη και η έξοδος από την κρίση πολύ κοντά.
Παράλληλα θα έχουν ολοκληρωθεί κινήσεις που γίνονται για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού (“Γέφυρα”), ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει μετατραπεί σε κορμό ενός ευρύτατου προοδευτικού μετώπου και έτσι να συρρικνωθεί περαιτέρω το ΚΙΝ.ΑΛ. Το φθινόπωρο, άλλωστε, η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει αποδώσει αποτελέσματα αλλά, ταυτόχρονα, θα έχει παρέλθει ικανός χρόνος για να απορροφηθούν οι κραδασμοί. Τέλος, οι εθνικές εκλογές το φθινόπωρο θα έρθουν πιο κοντά στην προεδρική εκλογή και θα δημιουργήσουν ένα πολιτικό περιβάλλον που ευνοεί την πιθανότητα εάν η Ν.Δ αναδειχθεί πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία να ανοίξει η πιθανότητα νέων εκλογών με απλή αναλογική.
Για το τελευταίο, βεβαίως, υπάρχουν επιφυλάξεις από την πλευρά κορυφαίων στελεχών, όπως για παράδειγμα ο Ν. Φίλης και οι “53”. Κι αυτό διότι θεωρείται πως μία εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε κυβέρνηση “μεγάλου συνασπισμού” με τη Ν.Δ, κάτι που, όπως λένε, θα προκαλέσει ιδεολογική και πολιτική συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ.