Με μεγάλη επιτυχία, σε μια διαδικασία-εξπρές, ολοκληρώθηκε η έκδοση 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο, με το κουπόνι να κλείνει τελικά, εν μέσω πολλαπλάσιων προσφορών, άνω των 11,4 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από το αρχικό guidance και συγκεκριμένα στο 3,9%.
Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την έκδοση ήταν μεγάλο, με αποτέλεσμα το εύρος επιτοκίου να μειωθεί ήδη από τις πρώτες ώρες της διαδικασίας. Το βιβλίο προσφορών ξεκίνησε το πρωί, οπότε και δόθηκε το αρχικό guidance για το κουπόνι του τίτλου. Οπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού δημοσίου, αυτό ήταν στο 4,125%. Ωστόσο στη συνέχεια τα δεδομένα ανατράπηκαν καθώς η ζήτηση υπερέβη γρήγορα τα 10 δισ. ευρώ. Ετσι δόθηκε από το ελληνικό δημόσιο νέο εύρος επιτοκίου, αυτή τη φορά στο 3,9%-4%.
Τελικά η έκδοση έκλεισε με επιτόκιο 3,9%.
Η ημερομηνία διακανονισμού είναι στις 12 Μαρτίου ενώ το ομόλογο αναφοράς ωριμάζει στις 12 Μαρτίου του 2029.
Σημειώνεται ότι χθες το ελληνικό δημόσιο έδωσε mandate σε BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να αναλάβουν την αναδοχή του τίτλου. Στόχος είναι να αντληθεί ποσό περί τα 2-2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και όπως στην πρόσφατη έκδοση πενταετούς, να συγκεντρωθεί υψηλό ποσοστό μακροπρόθεσμων επενδυτών. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς (που επί της ουσίας είναι 9ετές) είναι στο 3,63%, σε χαμηλό από το 2006.
Η κίνηση του ΟΔΔΗΧ αποβλέπει πρωτίστως στο να διευρυνθεί η καμπύλη για τα ελληνικά ομόλογα με ένα ακόμα benchmark ομόλογο, μετά το 5ετές (προ εβδομάδων) και το 7ετές (πέρυσι τον Φεβρουάριο).
Τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε έκδοση 10ετούς τίτλου από την Ελλάδα ήταν τον Μάρτιο του 2010, με το κουπόνι τότε να φτάνει στο 6,25%.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr