Εξαιρετικό ενδιαφέρον αποκτά η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κι αυτό διότι ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου και επί αμερικανικού εδάφους, ο πρόεδρος της Ν.Δ επιχείρησε να αμβλύνει τη δυσφορία του αμερικανικού παράγοντα σχετικά με τη στάση του το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης, για να μην αποστεί εντελώς από προηγούμενες θέσεις του, χαρακτήρισε “κακή” τη συμφωνία, όμως εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που δήλωσε πως θα την εφαρμόσει ως πρωθυπουργός, αναλύοντας εμμέσως ακόμα και τα…οφέλη από τη συμφωνία.
“Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία, καθώς η προάσπιση του διεθνούς δικαίου αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ασπίδα προστασίας απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κάτι που δεν έχει πει στην εγχώρια αντιπαράθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι παλαιότερα στελέχη της Ν.Δ έκαναν λόγο για “νέα διαπραγμάτευση από μηδενική βάση”.
Τι είπε ο κ. Μητσοτάκης
Περιγράφοντας την οικονομία ως το διακύβευμα που θα καθορίσει την έκβαση των επικείμενων εκλογών, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτίμησε ότι το 2019 θα είναι μια καθοριστική χρονιά για την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως η χώρα χρειάζεται «πολιτική αλλαγή» προκειμένου να επιτευχθεί μια ισχυρότερη ανάπτυξη που θα είναι επαρκής για να βελτιώσει πραγματικά την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.
“Η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η προάσπιση του διεθνούς δικαίου αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ασπίδα προστασίας απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα”.
Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε ως μια «κακή συμφωνία», τονίζοντας ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να επιτρέψει στη γειτονική χώρα να μονοπωλήσει μια ταυτότητα την οποία οι Έλληνες θεωρούν ως μέλος της εθνικής τους κληρονομιάς. Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διαχειρίστηκε το εθνικό θέμα με όρους μικροπολιτικής σκοπιμότητας, γεγονός που δεν επέτρεψε να οικοδομηθεί μια εθνική συναίνεση που θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.
Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως πλέον η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία, καθώς η προάσπιση του διεθνούς δικαίου αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ασπίδα προστασίας απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα. Παρ’ όλα, όμως, αυτά υπενθύμισε τη θέση του ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ.
«Πρέπει, λοιπόν, να εργαστούμε για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή της συμφωνίας. Και, βέβαια, το έχω πει δημόσια ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαιώματά της να θέσει βέτο στην πιθανή διαδικασία ένταξης του βόρειου γείτονα μας στην ΕΕ εάν θεωρήσει ότι δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά της συμφέροντα».