Το πιο πιθανό είναι η αναβολή καταβολής της δόσης του 1 δις. ευρώ, καθώς η χώρα μας θα έπρεπε έως το Eurogroup της Δευτέρας να έχει ψηφίσει το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ασφαλώς δεν πρόκειται για χρήματα μέρος ενός δανείου αλλά εξόφληση οφειλής. Μετά τις αντιρρήσεις των θεσμών και ειδικά της ΕΚΤ σε επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου η τελική έγκριση και η ψήφιση του νέου πλαισίου καθυστέρησε.
Η ένταξη του νέου πλαισίου ως τροπολογία στο νόμο για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ που ψηφίστηκε χθες από την Βουλή ήταν η έσχατη λύση για να κλείσει το θέμα πριν το Eurogroup της Δευτέρας.
Δεν επιλέχθηκε για δύο λόγους:
- Ο ένας ήταν ότι αποφασίστηκε το νομοσχέδιο να τεθεί υπόψιν των βουλευτών σε μια κανονική διαδικασία και όχι να περάσει στις άλλες διατάξεις ενός σχετικά άσχετου νομοσχέδιου. Ο δεύτερος είναι ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα έπρεπε να συνοδεύεται από αιτιολογημένη γνώμη της ΤτΕ και στην συνέχεια της ΕΚΤ που ακόμη δεν έχουν δοθεί.
- Ένας ακόμη λόγος που δεν ομολογείται είναι και το γεγονός ότι ακόμη και με το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας ψηφισμένο, Ολλανδοί και Γερμανοί θα επέμεναν στο ότι η Ελλάδα έχει ακόμη ανοιχτά θέματα και τελικά θα μπλόκαραν τη δόση για επιμέρους μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει αρκετά.
Κοινοτικός αξιωματούχος σε άτυπη ενημέρωση που έκανε χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η συζήτηση για την δόση να μετατεθεί για το Eurogroup του Απριλίου αφού η έκθεση της Επιτροπής για την δεύτερη αξιολόγηση έχει πολλά κενά στην δεσμεύσεις που θα έπρεπε να εκπληρώσει η Ελλάδα.
Με αυτά τα δεδομένα το πιο πιθανό σενάριο είναι το Eurogroup της Δευτέρας να μη δώσει την έγκριση για την εκταμίευση του 1 δισ. που έχει συμφωνηθεί να πάρει η Ελλάδα. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες (περίπου 750 εκατ. ευρώ) και 250 εκατ. ευρώ από ένα επιτοκιακό κέρδος του δανείου των 12 δισ. που έκανε η Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά χρέους.
Με εξαίρεση τα 250 εκατ. ευρώ του επιτοκιακού κέρδους, τα 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων δεν είναι μια από τις δόσεις του δανείου του ESM που περιμέναμε με αγωνία ως τον Αύγουστο του 2018. Πρόκειται για εξόφληση της οφειλής της ΕΚΤ προς την Ελλάδα. Τούτο διότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιδοτήσει αλλά δεν επιτρέπεται και να προσπορίσει κέρδος από τα κράτη-μέλη.
Τα δε κέρδη προκύπτουν από το γεγονός ότι τα αγορασμένα ομόλογα δεν συμμετείχαν στο PSI και δεν αναχρηματοδοτήθηκαν άρα έμειναν στην αξία και το κουπόνι του 2011 όταν αγοράστηκαν από την ΕΚΤ. Ωστόσο και αυτή η επιστροφή συνδέθηκε με εκπλήρωση υποχρεώσεων.
Η διαφορά όμως με όλες τις προηγούμενες δόσεις είναι ότι αυτή δεν έχει κανένα χαρακτήρα του επείγοντος. Δεν είναι απαραίτητο για να καλύψει κάποια υποχρέωση και – το κυριότερο – δεν χάνεται. Ακόμη δηλαδή και στην απίθανη περίπτωση, τον Απρίλιο, το Eurogroup δεν εγκρίνει την δόση η Ελλάδα θα μπορεί να αναμένει δύο εξαμηνιαίες δόσεις (περίπου 1,5 δισ.) στα μέσα του χρόνου.
Όσο για το λάθος μήνυμα που θα δοθεί στις αγορές το υπουργείο οικονομικών έχει ήδη εξασφαλίσει την διπλή αναβάθμιση από την Moody’s και την επιτυχημένη έκδοση του 10ετούς ομολόγου στα μέσα της εβδομάδας.
ΠΗΓΗ: news247.gr