Μαχητικές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Τουρκίας διοργανώνουν σήμερα κινήσεις και οργανώσεις γυναικών προκειμένου να καταγγείλουν τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν οι γυναικοκτονίες στη χώρα, καθώς και την ανοχή που δείχνει σε αυτό το φαινόμενο ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και του κρατικού μηχανισμού.
Τα στοιχεία που παρουσίασε η τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση Umut (Ελπίδα), με βάση επίσημες αναφορές και δημοσιεύματα του Τύπου, δείχνουν ραγδαία αύξηση των γυναικοκτονιών τα τελευταία επτά χρόνια.
Το 2018 οι φόνοι των γυναικών ανήλθαν σε τουλάχιστον 477 και οι σοβαροί τραυματισμοί σε τουλάχιστον 232, με δράστες συζύγους, συντρόφους ή συγγενείς πρώτου βαθμού. Από αυτές, 120 σκοτώθηκαν με πιστόλια, 89 με καραμπίνες, 132 με αιχμηρά αντικείμενα και οι υπόλοιπες 136 στραγγαλίστηκαν ή ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου. Το 2015 οι γυναικοκτονίες ήταν 414 ενώ το 2012 ανήλθαν σε 210. Δηλαδή οι φόνοι των γυναικών υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μια επταετία.
Όπως επισημαίνει εξάλλου η δικηγόρος Γκουντσέ Τσετίν, που συμβουλεύει γυναίκες θύματα βίας, κάποιες υπηρεσίες συχνά είναι προκατειλημμένες εναντίον τους, π.χ. η αστυνομία δεν ενημερώνει τις γυναίκες για το δικαίωμά τους να έχουν δικηγόρο. Πολλοί από τους δράστες επωφελούνται από μειωμένες ποινές, κυρίως «για καλή διαγωγή», και βγαίνουν γρήγορα από τη φυλακή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι δράστες ή οι δικηγόροι τους επιχειρούν να αμαυρώσουν τη μνήμη των θυμάτων.
Ακτιβίστριες αναφέρουν ως τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους δύο άνδρες που κατηγορούνται για τον βιασμό και τη δολοφονία μια φοιτήτριας στην Άγκυρα τον Μάιο του 2018. Κατά την έναρξη της δίκης τον προηγούμενο μήνα οι δικηγόροι τους άφησαν να εννοηθεί ότι το θύμα «δεν ήταν παρθένα».
Η Τουρκία επικύρωσε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, που υιοθετήθηκε το 2011 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ο δρόμος θα είναι μακρύς, δήλωσε η καθηγήτρια Φεριντέ Ακάρ του Middle East Technical University, τονίζοντας ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν περισσότερα «καταφύγια» γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας, αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε αυτά.
ΠΗΓΗ: avgi.gr