Μετατόπιση της πολιτικής αντιπαράθεσης στο πεδίο της οικονομίας σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών καθώς οι εκτιμήσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου και τα αποτελέσματα των πρώτων αναλυτικών μετρήσεων που έφτασαν στα χέρια τους δείχνουν πως η εμπέδωση της αίσθησης επιστροφής στην κανονικότητα αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η ατζέντα των θετικών μέτρων που έχουν λήφθεί (κατάργηση υποκατώτατου, αύξηση κατώτατου, μη περικοπή των συντάξεων κ.ά) και θα ληφθούν άμεσα ( ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και στο Δημόσιο κ.ά) θεωρείται ως το μείζον πολιτικό και επικοινωνιακό όπλο της κυβέρνησης, σε συνδυασμό, βεβαίως, με τις αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και την συνέχιση της ομαλής εξόδου της χώρας στις αγορές με αρκετά χαμηλά επιτόκια.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως ήδη οι θετικές αυτές εντυπώσεις έχουν αρχίσει και αποδίδουν επικοινωνιακά και χρησιμοποιούν ως ένδειξη την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη (από τις ΗΠΑ) και άλλων στελεχών της Ν.Δ να αποδώσουν την σημαντική βελτίωση της εικόνας της οικονομίας διεθνώς “στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγορές επειδή προεξοφλούν μια κυβέρνηση της Ν.Δ”, όπως είπε και ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
“Πρόκειται για αστείο επιχείρημα”, απαντά το Μέγαρο Μαξίμου και εντείνει τις προσπάθειες να αναδειχθούν τα οφέλη της οικονομικής πολιτικής. Δεν λείπει, βεβαίως, η ανησυχία από την μικρή καθυστέρηση στην εκταμίευση του 1 δισ και η μετατόπιση της απόφασης στο Eurogroup του Απριλίου, ωστόσο θεωρείται πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Εκκρεμότητες, όπως τα κόκκινα δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει, όμως, να επιλυθούν άμεσα, ενώ εκπονείται σχέδιο αντιμετώπισης τυχόν δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά, αν και, όπως λέγεται, κάτι τέτοιο εφόσον συμβεί θα γίνει σε σημαντικό βάθος χρόνου.
Το πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι προκάλεσε, είναι αλήθεια, ανησυχία, καθώς ανακαλεί στο συλλογικό υποσυνείδητο μνήμες και αναδεικνύει κυβερνητικές ευθύνες, και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγο που επιδιώκεται η μετατόπιση της συζήτησης στην οικονομία.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως έχει αποκτήσει σαφέστερο σχέδιο των επόμενων κινήσεών του και ο εκλογικός σχεδιασμός ολοκληρώνεται. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου λέγεται πως δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας από τη Ν.Δ και τη διαμόρφωση ενός σαφώς βελτιωμένου κλίματος ενόψει των ευρωεκλογών. “Το κλίμα γυρίζει”, λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού και δεν κρύβουν ότι ο συνδυασμός των ευρωεκλογών με τις αυτοδιοικητικές εκλογές βοηθά σημαντικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Σημαντική παρατήρηση που γίνεται είναι πως ο συνδυασμός αυτός οδηγεί στην αποφυγή του μεγάλου κινδύνου που θα διέτρεχε ο ΣΥΡΙΖΑ από την μειωμένη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές. Εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν εκ των πραγμάτων μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών (60-65%) σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές, οι οποίες όποτε διεξήχθησαν μόνες τους συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον περίπου τους ενός στους δύο ψηφοφόρους. Τώρα, με το μεγάλο ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές λόγω της απλής αναλογικής και της υποψηφιότητας χιλιάδων πολιτών και στελεχών ανά την επικράτεια είναι σφόδρα πιθανό να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής κάτι που ευνοεί πάντοτε το κυβερνών κόμμα. Κι αυτή η παράμετρος συνυπολογίζεται ιδιαίτερα καθώς αναμένεται να μειώσει και άλλο τη διαφορά από τη Ν.Δ.
Υπό το πρίσμα αυτής της ανάλυσης και με τα δείγματα των δημοσκοπήσεων που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου, αναμένουν μικρή διαφορά υπέρ της Ν.Δ, ακόμα και πολιτική “ισοπαλία”, κάτι που εφόσον συμβεί θεωρείται σημαντικό επίτευγμα.
“Η Ν.Δ έχει δημιουργήσει εδώ και δύο χρόνια κλίμα εύκολης νίκης της στις εκλογές και έχει προσδώσει στις ευρωεκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα”, λένε χαρακτηριστικά. Και επισημαίνουν πως εάν η διαφορά είναι μικρή και πολιτικά διαχειρίσιμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να εξηγήσει πως ενώ επικαλείται μετρήσεις που τον φέρνουν να προηγείται έβς και 20 μονάδες από το κυβερνών κόμμα θα βρεθεί σε απόσταση αναπνοής. Επισημαίνουν δε πως σε μία τέτοια περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακάμψει και να διεκδικήσει επί ίσοις όροις τις εθνικές εκλογές, ακόμα και να τις κερδίσει.
Συνομιλητής του πρωθυπουργού έλεγε στο anatropinews.gr πως σε μία τέτοια περίπτωση πολλοί ψηφοφόροι που προεξοφλούν μια βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ (όπως αναφέρει ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της Ν.Δ αλλά και τους ΚΙΝ.ΑΛ που ζητά “στρατηγική” και “ταπεινωτική” ήττα) θα αλλάξουν κατεύθυνση και οι δημοσκοπικοί συσχετισμοί δυνάμεων θα ανατραπούν.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει για εθνικές εκλογές το φθινόπωρο και επ΄ αυτού υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα, πάντοτε, βεβαίως, πως ένα ήρεμο καλοκαίρι τον ευνοεί αλλά οιοδήποτε “ατύχημα” (όπως συνέβη πέρυσι με την τραγωδία στο Μάτι) θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Ο Οκτώβριος θεωρείται πάντοτε το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού -χωρίς να σημαίνει ότι θα “εκβιάσει” τα πράγματα εάν δεν διαθέτει σοβαρές πιθανότητες. Κι αυτό διότι θεωρεί πως θα έχει έως τότε εμπεδωθεί το καλό κλίμα στην οικονομία, ενώ θα του δοθεί χρόνος για “διευθετήσεις”, όπως η επιλογή επιτρόπου. Δεν περνάει, άλλωστε, κάτω από τις κεραίες του επικοινωνιακού επιτελείου η πιθανότητα να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στις υποψηφιότητες Τσίπρα- Ζάεφ, κάτι που εφόσον συμβεί θα ανακοινωθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η παράμετρος του Ιουνίου
Όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου αυτός ο σχεδιασμός γίνεται τις τελευταίες ημέρες πιο συγκεκριμένος και υπεισέρχεται και μια νέα παράμετρος. Στην περίπτωση που στις ευρωεκλογές η διαφορά υπέρ της Ν.Δ είναι πολύ μικρή (κάτω από 3 ή 4 μονάδες), ή ακόμα περισσότερο εάν υπάρχει βραχεία κεφάλή ή πολιτική “ισοπαλία”, δεν πρέπει να αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προβεί σε αιφνιδιαστική κίνηση και να προκηρύξει εθνικές εκλογές για τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου, όπως λέγεται, “να καθαρίσει το παιχνίδι”.
“Αυτό φοβούνται στη Ν.Δ και δεν είναι τυχαίο ότι ο σύμβουλος του προέδρου του κόμματος Τάκης Θεοδωρικάκος είπε πρόσφατα πως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πάει σε εθνικές εκλογές τον Μάϊο, μαζί με ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές”, μας έλεγε κορυφαίος υπουργός. “Εχουν μηνύματα στη Ν.Δ ότι το κλίμα αλλάζει και γνωρίζουν πως μία αρνητική καταγραφή στις ευρωεκλογές θα ανατρέψει την κατάσταση”, επισήμανε.
Η επιλογή διεξαγωγής εθνικών εκλογών τον Ιούνιο σε μια τέτοια εκδοχή πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή καθώς θα αποκλείσει οριστικά την πιθανότητα αυτοδυναμίας της Ν.Δ και, από την άλλη, θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ιούνιος, όμως, μπορεί να είναι μήνας εθνικών εκλογών και στο αντίθετο σενάριο, το οποίο, ωστόσο, δεν θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό στο Μέγαρο Μαξίμου. Εάν, δηλαδή, επαληθευτούν οι προβλέψεις της Ν.Δ και η νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ευρεία, τότε είναι προφανές, όπως λέγεται, πως η κυβέρνηση δεν μπορεί πολιτικά να αντέξει μέχρι το φθινόπωρο αφού πολιτικά θα παραλύσει. Σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές με τον κομματικό μηχανισμό σε εγρήγορση και “να τα παίξει όλα για όλα”.
Αυτοδιοικητικές εκλογές
Αντιφατικά είναι, μέχρις ώρας, τα μηνύματα για την μάχη στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες. Στη μάχη της Αθήνας δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη μια ιδιαίτερα υψηλή καταγραφή του υποψηφίου της Χ.Α Ηλία Κασιδιάρη. Στην περίπτωση που περάσει στον δεύτερο γύρο με τον Κώστα Μπακογιάννη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να στηρίξει τον υποψήφιο της Ν.Δ με προφανές πολιτικό και συμβολικό πρόσημο. “Θα στηρίξουμε Μπακογιάννη και με τα δύο χέρια εάν συμβεί κάτι τέτοιο”, λένε σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη, αν και θεωρούν πως η τελική μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον υποψήφιο της Ν.Δ και το Νάσο Ηλιόπουλο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει πολλά στις πιθανότατες νίκες των Απ. Κατσιφάρα (Δυτική Ελλάδα) και Γ. Αρναουτάκη (Κρήτη), ενώ θεωρούνται θετικά τα μηνύματα και για άλλες περιφέρειες. Στη Θεσσαλονίκη είναι αρκετά πιθανό η Κατερίνα Νοτοπούλου να βρεθεί στον δεύτερο γύρο, καθώς η υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου “δεν τραβάει” και εκείνη του Γιώργου Ορφανού που προέχεται από τη Ν.Δ και στηρίζεται από τοπικούς παράγοντες δημιουργεί σοβαρά ρήγματα στη Ν.Δ.