Αύριο ξεκινά, όπως όλα δείχνουν, τη λειτουργία του το µεγάλο Γραφείο Κτηµατογράφησης που θα εδρεύει στην Αθήνα στο Ολυµπιακό Κλειστό του Γαλατσίου, εξυπηρετώντας και περιοχές της περιφέρειας. Η λειτουργία του γραφείου αναµένεται να δώσει ώθηση στην κτηµατογράφηση των συγκεκριµένων περιοχών, δεδοµένου ότι οι εγκαταστάσεις του θα εξυπηρετούν όλους τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι κατοικούν µόνιµα στην πρωτεύουσα αλλά έχουν ακίνητη περιουσία σε άλλες περιοχές της χώρας.
Οι εργασίες στον χώρο χαρακτηρίστηκαν από πυρετώδεις ρυθµούς τις προηγούµενες ηµέρες, προκειµένου να µπορέσει να λειτουργήσει το συντοµότερο δυνατό το υπεργραφείο κτηµατογράφησης. Σύµφωνα µε τις µέχρι τώρα πληροφορίες, στο γραφείο του Γαλατσίου θα γίνει και η προανάρτηση για τα ακίνητα του ∆ήµου Αθηναίων, ενώ σε επίπεδο κτηµατογράφησης θα εξυπηρετηθούν οι περιοχές στις οποίες έχει ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, ∆υτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Ξάνθης, ∆ράµας, Ροδόπης, Θάσου, Χαλκιδικής, Καστοριάς, Φλώρινας και Πιερίας.
Η προανάρτηση για τα ακίνητα του ∆ήµου Αθηναίων αναµένεται εκτός απροόπτου να γίνει τον Απρίλιο και στο διάστηµα αυτό οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου των στοιχείων που έχουν δηλωθεί ήδη και να κάνουν αίτηση διόρθωσης εφόσον εντοπίσουν λάθη. Εως τον Απρίλιο, πάντως, οπότε και θα γίνει η ανάρτηση των προσωρινών κτηµατολογικών πινάκων του ∆ήµου Αθηναίων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην πρωτεύουσα που έχουν… ξεχαστεί έχουν περιθώριο να υποβάλουν έστω και εκπρόθεσµες δηλώσεις. Αυτό µπορεί να γίνει στο Γραφείο Κτηµατογράφησης Αθήνας, το οποίο λειτουργεί επί της οδού Πατησίων 48, κοντά στο Μουσείο, για κατάθεση δηλώσεων και ενηµέρωση για κάθε σχετικό θέµα.
Στο µεταξύ µαζί µε τις προθεσµίες κτηµατογράφησης της τρέχουσας φάσης εξακολουθούν να «τρέχουν» και οι προθεσµίες για τις οριστικές διορθώσεις και σε µια σειρά άλλων περιοχών της χώρας. Ετσι εντός του 2019 λήγουν οι αντίστοιχες προθεσµίες για ιδιοκτησίες σε πάνω από 76 περιοχές της Ελλάδας, ενώ το 2020 ακολουθούν και άλλες. Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία ευκαιρία που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις συγκεκριµένες περιοχές να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους ώστε να µη χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Και αυτό επειδή η ισχύουσα νοµοθεσία προβλέπει ότι όσα ακίνητα δεν δηλωθούν, θα περιέλθουν στο ∆ηµόσιο, όπως επίσης και όσα ακίνητα διεκδικήσει το ∆ηµόσιο µε βάση το «τεκµήριο περί κυριότητας» του ∆ηµοσίου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Εθνικό Κτηµατολόγιο επισηµαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι οι δηλώσεις είναι υποχρεωτικές και δεν σχετίζονται µε τη δήλωση που έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες στο Ε9. Σύντοµα επίσης αναµένεται να ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας στις περιοχές που δεν έχει προηγηθεί κτηµατογράφηση στον Πόρο, στην Υδρα, στις Σπέτσες, στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, στη Λέσβο, τη Λήµνο, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη. Άγνωστο παραµένει το πότε θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις στις περιοχές οι οποίες λόγω προσφυγών των υποψηφίων αναδόχων έχουν µείνει επί του παρόντος εκτός διαδικασίας. Πρόκειται για περιοχές των Κυκλάδων, της Θεσπρωτίας, της Κέρκυρας, του Ρεθύµνου, των Χανίων και του Μαλεβιζίου, του Ηρακλείου και της Χερσονήσου στο Ηράκλειο.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr