Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προκαλούν οι προχθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη στον News 24/7 στους 88,6 ότι ο πήχυς για την αξιωματική αντιπολίτευση στις ευρωεκλογές είναι το 26% και οι 3,5 μονάδες διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτό καθώς ο αντιπρόεδρος μοιάζει να χαμηλώνει τις προσδοκίες, την ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές σε πολιτική μάχη, όπως είπε και χθες στη Λέσβο. Διότι εάν δεν γίνουν εθνικές εκλογές το Μάιο, οι ευρωεκλογές θα είναι σε κάθε περίπτωση η πρώτη κάλπη μετά από τέσσερα χρόνια, στην οποία είναι κρίσιμο για τη ΝΔ να εκφραστεί το ρεύμα πολιτικής αλλαγής που υποστηρίζει ότι υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.
Στις ευρωεκλογές του 2014 (τις οποίες χρησιμοποίησε ως…μοντέλο ο κ. Γεωργιάδης), ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 26,56% και η Ν.Δ συγκέντρωσε 22,72%- η διαφορά ήταν 3,8%. Σε καμία ωστόσο από τις δημοσκοπήσεις πριν εκείνη την αναμέτρηση δεν κατεγράφη διψήφιο ποσοστό διαφοράς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως οι περισσότερες μετρήσεις κατέγραφαν μικρό προβάδισμα του τότε κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ κάποιες έφερναν μπροστά τη Ν.Δ!
Όταν, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεταβάλει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διψήφια διαφορά (ακόμα και με 20 μονάδες) υπέρ της Ν.Δ, το να λέει ο αντιπρόεδρος του κόμματος πως ο πήχης είναι στο 26% που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014, αν μη τι άλλο προκαλεί ερωτηματικά. Ιδιαίτερα όταν κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Δένδιας βάζουν τον πήχη στο…40%!
Το ερώτημα είναι, πάντως, εάν η άποψη του Άδωνι Γεωργιάδη είναι προσωπική ή υποτάσσεται σε μια νέα τακτική της Ν.Δ που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα καθώς κάποιοι προβλέπουν πως οι δημοσκοπήσεις θα δείχνουν ολοένα και περισσότερο κλείσιμο της ψαλίδας. Ισως δεν είναι τυχαίο ότι, χθες, πολιτική εκπομπή του Σκάϊ άνοιξε τη συζήτηση για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.
Όπως γράφει η Βίκυ Σαμαρά στο news247.gr, αν και ακόμη και… άσπονδοι συμμαχητές του κ.Γεωργιάδη δεν του καταλογίζουν πρόθεση, εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα πίστευε ότι χαμηλώνοντας τον πήχυ βοηθά στην επικοινωνιακή διαχείριση του αποτελέσματος, τον κατηγορούν ότι εξέπεμψε ηττοπάθεια και μία χαλαρότητα, την ώρα που η ΝΔ θα κληθεί να δώσει μάχη με τη χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές σε περίπτωση που δεν διεξαχθούν ταυτόχρονα εθνικές εκλογές το Μάιο. Χώρια που τις δηλώσεις του έσπευσαν να αξιοποιήσουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Παππάς, αμφισβητώντας το ρεύμα νίκης της ΝΔ.
Ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ και υποψήφιος στο Νότιο Τομέα Αθηνών Κώστας Κυρανάκης πάντως, επίσης μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 , εκτίμησε ότι η διαφορά της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα ξεπεράσει τις 3,5 μονάδες.
Κάποια στελέχη, μάλιστα, όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος έσπευσαν να στηρίξουν τον αντιπρόεδρο του κόμματος. Κι αυτό παρότι κατέρχονται αμφότεροι στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών.
Επειδή ακούω και διαβάζω ορισμένα σχόλια περί δήθεν "αδειάσματος" του @AdonisGeorgiadi σημειώνω ότι όλοι, με τις δικά μας πολιτικά χαρακτηριστικά, είμαστε μια γροθιά, στρατευμένοι στην υπόθεση της μεγάλης νίκης της Νέας Δημοκρατίας και της μεγάλης στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.
— Giorgos Koumoutsakos (@GKoumoutsakos) March 14, 2019
Την ίδια στιγμή στη ΝΔ εξακολουθούν και υποπτεύονται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αλλάξει παράγοντες διεξαγωγής των ευρωεκλογών στην τελική ευθεία. Καταρχήν, υπάρχει μία αμηχανία ως προς το πως θα πρέπει η ΝΔ να διαχειριστεί την ενδεχόμενη κατάργηση του ασυμβίβαστου της ιδιότητας του βουλευτή με την υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές. Σενάριο που εξετάζεται από το ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επιθυμία της προερχόμενης από τους ΑΝΕΛ Έλενας Κουντουρά να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής. Καθώς είναι όμως και η 151η βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μία παραίτηση της θα σήμαινε και απώλεια της δεδηλωμένης.
Το ζήτημα για το ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ακόμη και με κατάργηση του ασυμβίβαστου, η κ.Κουντουρά εάν εκλεγεί θα πρέπει και πάλι να παραιτηθεί οπότε και πάλι η κυβέρνηση θα μείνει με 151, ενώ για τη ΝΔ το εάν θα αντιδράσει σε μία τέτοια κίνηση καταγγέλλοντας νέα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ ή εάν θα την επιτρέψει επιχειρώντας να ρίξει την κυβέρνηση με πρόταση δυσπιστίας.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2014 δεν υπήρχε ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της ένταξης στο ευρωψηφοδέλτιο και μόνο εφόσον εξελέγετο ο υποψήφιος στην Ευρωβουλή έπρεπε να παραιτηθεί από την έδρα του στο εθνικό Κοινοβούλιο. Το νόμο άλλαξε το 2014 ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς είχε να διαχειριστεί τον πονοκέφαλο των βουλευτών που έβλεπαν την επερχόμενη ήττα στις εθνικές και πίεζαν για μία θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ ταυτόχρονα θέσπισε και το σταυρό.
Και το ενδεχόμενο τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις επίσημες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Αλέξη Χαρίτση περί διεξαγωγής των ευρωεκλογών με σταυρό, να επιλέξει τελευταία στιγμή ένα μεικτό σύστημα με εκλογή ορισμένων ευρωβουλευτών από κάθε κόμμα με λίστα και ορισμένων με σταυρό, προβληματίζει πολλούς στη ΝΔ. Διότι σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να γίνει σφαγή μεταξύ υποψηφίων, καθώς ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει ήδη ανακοινωθεί τιμητικά ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου ενώ θα είναι ξανά υποψήφιοι και τέσσερις νυν ευρωβουλευτές.
Με πληροφορίες από το news247.gr