«Μην υπογράφετε συμβόλαια». «Μην αγοράζετε ηλεκτρονικές συσκευές». «Μην τρομοκρατηθείτε όταν αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τα email σας». «Να είστε προσεχτικοί, γιατί ίσως, ξεχάσετε κάπου τα γυαλιά ή το κινητό σας. Γιατί έχουμε ανάδρομο Ερμή». Αυτές είναι οι συμβουλές των αστρολόγων στους πελάτες τους όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Αυτή τη φορά ο ανάδρομος Ερμής διαρκεί μέχρι τις 28 Μαρτίου. Κι έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος των αποτυχιών μας τη συγκεκριμένη περίοδο, η viral φράση όταν έχουμε αναποδιές.
Οι πραγματικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε «οπισθοδρομική» κίνηση του Ερμή αποτελεί οπτική ψευδαίσθηση. Και αμφισβητούν έντονα την βασική αρχή της αστρολογίας, ότι η κίνηση των πλανητών μπορεί να επηρεάσει τα γεγονότα εδώ στη Γη. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δεν έχουν δείξει καμία συσχέτιση μεταξύ της συμπεριφοράς των πλανητών και των ανθρώπων.
Φυσικά, οι αστρολόγοι και οι πελάτες τους δεν έχουν πειστεί καθόλου από τους επιστήμονες.
Ωστόσο, δύο εκ των κορυφαίων αστρολόγων παγκοσμίως δηλώνουν στη New York Times ότι είναι υπερβολικό το χάος που δημιουργείται πάντα με αυτή τη φράση, με το «ανάδρομο Ερμή».
Η πρώτη η Σούζαν Μίλερ, αναφέρει πως όλο αυτό δεν είναι απλά τραγικό,αλλά και ενοχλητικό. Το ίδιο πάνω κάτω εξηγει και η δεύτερη, η Κάνι Νίκολας: «Γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα», δηλώνει.
Τι συμβαίνει πραγματικά στο διάστημα όταν ο Ερμής είναι ανάδρομος
Ο Ερμής είναι ο πλανήτης που βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο και περιστρέφεται γύρω από αυτόν σε διάστημα 88 ημερών. Δηλαδή, κάθε χρόνο (365 ημέρες) ο Ερμής περιστρέφεται τέσσερις φορές.
Τώρα, για το ζήτημα της κατεύθυνσης: Αν παρακολουθήσετε τους πλανήτες από το Βόρειο Ημισφαίριο, τις περισσότερες φορές φαίνεται ότι πηγαίνουν δεξιά προς τα αριστερά για αρκετές εβδομάδες, όπως φαίνεται από το αστρικό υπόβαθρο.
Ωστόσο, τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο, συμβαίνει μια οπτική ψευδαίσθηση: Φαίνεται ότι ο Ερμής πηγαίνει προς τα πίσω, κάνοντας αναδρομή.. Αυτό συμβαίνει όταν ο Ερμής περνάει ανάμεσα στη Γη και τον ήλιο, αφήνοντας τη Γη να «φάει τη σκόνη του». Ο επόμενος «ανάδρομος Ερμής» θα είναι στις 7 Ιουλίου.
Το φαινόμενο είναι το ίδιο με το αντίστοιχο προσπέρασμα ενός αυτοκινήτου. Όταν προσπερνάτε ένα αυτοκίνητο, το άλλο είναι σαν να επιβραδύνει, αλλά διατηρεί την ταχύτητά του.
Γιατί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται τόσο πολύ για αυτό;
Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα της αστρολογίας έχει αυξηθεί ραγδαία, ιδιαίτερα στους νέους, τις γυναίκες και την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Η Μίλερ ανέφερε ότι το 2018 είχε 300 εκατ. επισκέψεις στο ιστολόγιό της. Αυτές τις ημέρες με τον ανάδορμο Ερμή, επικρατεί πανικός. Ακόμα και οι αναζητήσεις στο Google για το «τι είναι ανάδρομος Ερμής« έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία πενταετία.
Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι αναζητούν αυτό που θα κάνει τη ζωή τους λίγο πιο ουσιαστική, λίγο πιο ανεκτή, όπως σημειώνεται στη New York Times.
Το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημών, το οποίο δημοσιεύει εκθέσεις στο Κογκρέσο κάθε δυο χρόνια σχετικά με την κατάσταση της επιστήμης και της μηχανικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων απέναντι στην «ψευδοεπιστήμη», έχει επίσης διαπιστώσει ότι οι νεότεροι Αμερικανοί είναι λιγότερο πιθανό να απορρίψουν την αστρολογία. Η έκθεση του 2018 διαπίστωσε ότι μόνο το 54% των ατόμων ηλικίας 18 έως 25 ετών και το 53% των 25 έως 34 ετών δήλωσε ότι η αστρολογία «δεν είναι εντελώς επιστημονική». Αλλά δεν τους νοιάζει και πολύ, γιατί έχει ενδιαφέρον.
Έρευνα της Pew Research Center έδειξε ότι το 37% των γυναικών και το 30% των ανδρών πιστεύουν στην αστρολογία. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν κι άλλοι που ενδιαφέρονται για τον ωροσκόπο τους και ας «μην τα πιστεύουν και πολύ αυτά».
Οι δύο γυναίκες αστρολόγοι πάντως έδωσαν το έναυσμα να δούμε τον Ανάδρομο Ερμή αλλιώς. Είναι μια καλή ευκαιρία να αναθεωρηθούν αυτές οι θεωρίες. Και αν ο Ανάδρομος Ερμή μας ωφελεί τελικά;
Φυσικά, ο Ερμής, είτε ανάδρομος είτε όχι, δεν πρόκειται να επηρεάσει τη ζωή κανενός.
ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr