Παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν και στη τηλεδιάσκεψη της Τρίτης από τους εκπροσώπους των θεσμών υπάρχουν -βάσιμες- προσδοκίες για συμφωνία το αργότερο μέχρι και την Δευτέρα οπότε αναμένεται η συνεδρίαση του EuroWorking Group. Με την θετική εισήγηση της ομάδας εργασίας της Ευρωομάδας είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και η εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου που συμμετείχαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη παραλλήλιζαν τις συνομιλίες με αυτές της πρώτης αναθεώρησης του νόμου Κατσέλη το 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να πάρει το θέμα πάνω του και να κλείσει συμφωνία.
Από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται ακόμη η αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το EuroWorking Group. Αν και θα πρέπει να είναι ψηφισμένη η νομοθετική ρύθμιση και προφανώς κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατο να συμβεί μέχρι την Δευτέρα, εντούτοις πιστεύουν ότι μπορεί η κυβέρνηση να βρει τρόπο να ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο.
Πάντως τα αγκάθια μέχρι την στιγμή της συμφωνίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι πολλά. Οι δανειστές έχουν εγείρει σημαντικές απαιτήσεις, που αν τελικά γίνουν δεκτές, τότε θα σημαίνει ότι ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης πάει περίπατο, αφού το πρώτο σχέδιο με το τελικό είναι μέρα με την νύχτα και οι δανειολήπτες που θα δικαιούνται προστασία, θα είναι τελικά πολύ λιγότεροι.
ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
- Οι δανειστές ζητούν το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, να υποχωρήσει σε ότι αφορά το υπόλοιπο του δανείου στις 100.000 ευρώ, από 130.000 που αναφέρει σήμερα το σχέδιο.
- Αναφορικά με την αντικειμενική αξία ζητούν να υποχωρήσεις στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο από 250.000 ευρώ που αναφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης. Στο όριο αυτό οι δανειστές το αποδέχονται αλλά μόνο για πενταμελή οικογένεια
- Το μεγάλο αγκάθι παραμένουν τα επιχειρηματικά δάνεια. Οι δανειστές ζητούν να μπουν εκεί ασφυκτικά όρια και πλαίσια. Ζητούν η οφειλή να μην υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία τις 130.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ελάχιστοι θα ωφεληθούν από την ρύθμιση, εάν τελικά υιοθετηθεί.
- Μεγάλο «κούρεμα» έναντι των αρχικών σχεδίων προτείνεται και για τα άλλα κριτήρια. Οι δανειστές προτείνουν το ύψος των καταθέσεων του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ και επιπλέον ακίνητηπεριουσία να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ. Αρχικά η κυβέρνηση είχε προτείνει οι καταθέσεις να μην υπερβαίνουν τις 65.000 ευρώ και η επιπλέον περιουσία τις 260.000 ευρώ.
- Τέλος μειωμένες είναι οι προτάσεις και για το εισόδημα. Ζητείται να είναι έως και 12.500 ευρώ για τον άγαμο και να φτάνει τα 30.950 ευρώ για 5μελή οικογένεια. Η κυβέρνηση περιλαμβάνει στο σχέδιο το ανώτατο όριο να φτάνει τα 36.000 ευρώ.
Ως καταλύτης των εξελίξεων αναμένεται να λειτουργήσει η χθεσινή άφιξη του επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος αναμένεται να μεσολαβήσει για να βρεθεί η μέση λύση. Με δεδομένο ότι και η ΕΕ έχει αντιρρήσεις στο σχέδιο που είναι η συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης δανειστών το πιο πιθανό είναι να ζητηθούν υποχωρήσεις «στην μέση του δρόμου».
Με μια υποχώρηση της ελληνικής πλευράς η Επιτροπή μπορεί να χρησιμοποιήσει το καλό χαρτί της ελληνικής οικονομίας την δημοσιονομική σταθερότητα για να πείσει κυρίως την ΕΚΤ να υποχωρήσει. Προς το ΔΝΤ να γίνει η υπενθύμιση ότι όσο νωρίτερα πάρει η Ελλάδα τα 970 εκ ευρώ τόσο γρηγορότερα θα αποπληρώσει και η Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος του χρέους της προς το Ταμείο.
Κοινοτικές πηγές επιβεβαίωναν την στασιμότητα σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σε ότι αφορά το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Επαναλάμβαναν όμως ότι αν υπάρξει κοινός τόπος για την προστασία της πρώτης κατοικίας τα αλλά τρία ανοιχτά θέματα, ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ, η παραχώρηση της Εναντίας και ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου μπορούν να μεταφερθούν στην τρίτη αξιολόγηση.