Η Ολομέλεια του ΣτΕ κατήργησε οριζόντια όλες τις δικαστικές αναστολές που είχαν πάρει οι εργολάβοι και πλέον θα ολοκληρωθεί η εκδίωξή τους από την δημόσια Υγείας, με απευθείας πρόσληψη των υπόλοιπων 3.000 ατόμων που απασχολούσαν σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, κτλ., εξοικονομώντας πάνω από 70-80 εκατ. ευρώ ετησίως στο Δημόσιο και αυξάνοντας κατά 200-300 ευρώ τα χρήματα στην τσέπη των εργαζόμενων, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας Στο Κόκκινο.
Με αφορμή την δικαίωση του υπουργείου και των νοσοκομείων από το Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά τις αγωγές εργολάβων, ο κ. Πολάκης θύμισε ότι το outsourcing στο χώρο της Υγείας πρωτοξεκίνησε την δεκαετία του ’90 επί πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά «μεγάλη διάσταση πήρε την περίοδο του Σημίτη και ολοκληρώθηκε επί του νεότερου Καραμανλή. Ουσιαστικά εκχωρήθηκε πλήρως στον ιδιωτικό τομέα» μία σειρά από δραστηριότητες (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, κτλ.).
Υπογράμμισε μάλιστα ότι ήταν ένας κλάδος που «την περίοδο των μνημονίων αύξησε τα κέρδη του … υπήρχε εκτίναξη της δαπάνης ακόμη και τα χρόνια που έκαναν τις τεράστιες περικοπές. Ήταν τεράστια η ποσότητα μαύρου χρήματος που κυκλοφορούσε εκεί».
Η απόφαση του ΣτΕ «είναι μία από τις μεγαλύτερες νίκες αυτής της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το ΣτΕ ευθυγραμμίστηκε και με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πριν 2-3 μήνες … ότι είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο να μπορούν τα νοσοκομεία και οι φορείς του Δημοσίου να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με τους εργαζόμενους σε αυτούς τους τομείς και όχι με τους εργολάβους που έχουν τα συνεργεία. Με απόφαση της Ολομέλειας του το ΣτΕ, στο πλαίσιο της “πρότυπης” δίκης για τον Ευαγγελισμό (σε εστίαση και φύλαξη) κατάργησε οριζόντια όλες τις αναστολές που είχαν πάρει διάφοροι εργολάβοι ανά τη χώρα σε διάφορα δικαστήρια … και μας είχαν μπλοκάρει να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της εκδίωξης των συνεργείων και τις υπογραφές συμβάσεων εργασίας με τους εργαζόμενους» σε 30 περίπου νοσοκομεία, είπε ο κ. Πολάκης.
Στα άλλα 70 περίπου που ήδη εφαρμόστηκε η εκδίωξη των εργολάβων, «έχουμε εξοικονόμηση 20%-30% στο κονδύλι που δίνουμε, την στιγμή που οι άνθρωποι που εργάζονται παίρνουν 200-300 ευρώ παραπάνω στην τσέπη», τόνισε ο κ. Πολάκης. Ανέφερε σαν παράδειγμα τον Ευαγγελισμό, που «κόστιζε ετησίως 4,5 εκατ. ευρώ, τώρα κοστίζει 2,5 εκατ. ευρώ και την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι εκεί παίρνουν 200-230 ευρώ παραπάνω … το ίδιο συμβαίνει παντού … η εξοικονόμηση για όλες τις υπηρεσίες που γινόταν outsourcing θα είναι πάνω από 70-80 εκατ. ευρώ».
Η εξέλιξη αυτή αφορά «περίπου 7.000-7.500 άτομα που εργάζονταν στα εργολαβικά συνεργεία, σε όλη την χώρα και τις υγειονομικές περιφέρειες. Αυτή τη στιγμή έχουμε υπογράψει συμβάσεις εργασίας με περίπου 4.500, μένουν δηλαδή άλλες 3.000».
«Από την ενημέρωση που έχω εγώ ως υπουργός Υγείας, από αυτά που έχουν στείλει, αλλά και από δημοσιογραφικές πληροφορίες, μετά την αποστολή του πορίσματος για την αντικειμενικοποίηση της ζημίας του Δημοσίου από την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και τους επιθεωρητές, νομίζω ότι πρέπει από μέρα σε μέρα να περιμένουμε την άσκηση των διώξεων … για την υπόθεση της Novartis», εκτίμησε εξάλλου ο κ. Πολάκης.