“Θεωρώ ότι αποτελούν κακή υπηρεσία για την ενότητα του προοδευτικού χώρου οι τοποθετήσεις της κυρίας Γεννηματά. Και αυτά εγγράφονται, βεβαίως, στη διαδρομή και στην ιστορία του καθενός μας” σχολίασε ο Πάνος Σκουρλέτης, σύμπληρώνοντας ότι “δεν νομίζω ότι με τις τελευταίες τοποθετήσεις της, η κα Γεννηματά μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες, τα ερωτήματα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου”.
Μιλώντας σήμερα, Κυριακή 24 Μαρτίου 2019, στους δημοσιογράφους Γιώργο Παγάνη και Αναστασία Γιάμαλη, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ότι η κα Γεννηματά φαίνεται να μην μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες του σοσιαλδημοκρατικού χώρου και ότι προσφέρει κακή υπηρεσία για την ενότητα του προοδευτικού χώρου. Παράλληλα, εντόπισε προσπάθεια μεγέθυνσης, από μερίδα των ΜΜΕ, των καθοδηγούμενων εντάσεων ακροδεξιών στοιχείων, για να δημιουργηθεί μια εικονική πραγματικότητα πάνδημης αποδοκιμασίας της Κυβέρνησης.
Για την συγκρότηση του αριστερού-προοδευτικού πόλου και την στάση του ΚΙΝΑΛ ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι«ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή προσπαθεί να συγκροτήσει έναν προοδευτικό – αριστερό πόλο απευθυνόμενος σε δυνάμεις, πρώτα απ’ όλα, της ευρύτερης Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας. Δεν νομίζω ότι με τις σημερινές και γενικότερα τις τελευταίες τοποθετήσεις της, η κα Γεννηματά μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες, τα ερωτήματα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Και θα σας έλεγα ότι μάλλον υπάρχει μια πολιτική συμφωνία της σημερινής ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, της κυρίας Γεννηματά με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό, κανείς, μπορεί να το διαπιστώσει από τις θέσεις που παίρνει απέναντι στα νομοθετήματα που έρχονται στη Βουλή, αλλά και από αυτά τα οποία αφήνουν να καταλάβουμε για το τι μπορεί να συμβεί μετεκλογικά. Θεωρώ ότι αποτελούν κακή υπηρεσία για την ενότητα του προοδευτικού χώρου οι τοποθετήσεις της κυρίας Γεννηματά. Και αυτά εγγράφονται, βεβαίως, στη διαδρομή και στην ιστορία του καθενός μας».
«Νομίζω ότι οι φωνές δύο – τριών ανθρώπων δεν απηχούν τις διαθέσεις των πολλών ομογενών που βρέθηκαν σε αυτόν τον εορτασμό” επεσήμανε ο Πάνος Σκουρλέτης για περιστατικό στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου. “Δυστυχώς, για άλλη μια φορά βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν διάφορα Μέσα, που μεγεθύνουν καταστάσεις προσπαθώντας να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι υπάρχει μια πάνδημη αποδοκιμασία της Κυβέρνησης. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι, τις περισσότερες φορές ενεργούν κατ’ εντολή, δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζουν αυτά τα θέματα. Δυστυχώς ζούμε στις εποχές της εικονικής πραγματικότητας και θα είμαστε αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα” κατέληξε
«Συγκρίνουμε πράγματα τα οποία είναι ανόμοια μεταξύ τους. Σήμερα έχουμε συγκεκριμένους καθοδηγούμενους πυρήνες από την οργανωμένη Ακροδεξιά, τους οποίους όμως τους ανέχεται, αν δεν τους ενθαρρύνει, η Νέα Δημοκρατία Αυτό συμβαίνει, ενώ τότε είχαμε πράγματι μια υπαρκτή κοινωνική σύγκρουση, η οποία βασιζόταν στην αντίθεση της κοινωνίας στην ακραία μνημονιακή πολιτική που εφαρμοζόταν. Ήταν φαινόμενα τελείως διαφορετικά και δεν θα πρέπει κανείς να συσχετίζει αυτά τα οποία συνέβαιναν τότε με αυτά που συμβαίνουν τώρα. Πρόκειται για μία χοντροκομμένη προπαγάνδα αυτή τη στιγμή, η οποία θέλει να ενοχοποιήσει την καλώς εννοούμενη κοινωνική διαμαρτυρία, όπου όταν είναι πλειοψηφική πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Σήμερα, όμως, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σήμερα έχουμε ακροδεξιές φωνές που, δυστυχώς, τις υποθάλπει και τις ανέχεται η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας».
Συμφωνία των Πρεσπών και αντιπολίτευση
“Όταν η χώρα επί δεκαετίες περιθωριοποιείται και μειώνεται το διπλωματικό κύρος της, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά ανά τον Κόσμο, νομίζω ότι χρειάζεται κάποιοι να σταθούν στο ύψος των ευθυνών που τους αναλογούν και να αναλάβουν την πρωτοβουλία, όπως και έγινε, να επιλύσουν ένα εθνικό θέμα με όρους τέτοιους ώστε η χώρα να βγαίνει κερδισμένη από αυτή τη συμφωνία” τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης.
“Αυτή είναι η πραγματικότητα, άσχετα εάν αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, σε αναντιστοιχία με αυτό που οι ίδιες υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα – δηλαδή τη λύση της σύνθετης ονομασίας – εμφανίζονται να ασκούν κριτική απλά και μόνο για λόγους ψηφοθηρισμού και ιδιαίτερα για τη Νέα Δημοκρατία, για λόγους που έχουν να κάνουν με εσωτερικές ισορροπίες με το ακροδεξιό κομμάτι το οποίο έχει εγκατασταθεί μέσα σ’ αυτό το κόμμα και αλλάζει καθημερινά την ταυτότητα και το πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας”.
Τουρκία
«Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη στιγμή. Βλέπετε ότι υπάρχουν νέα κοιτάσματα στη Νοτιανατολική Μεσόγειο με πρώτο αυτό της Κύπρου, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, με ενδεχόμενα πολύ αξιόλογα κοιτάσματα στην ελληνική πλευρά. Όλα αυτά για να μπορέσουν να προχωρήσουν προϋποθέτουν να αποκατασταθεί μία συνεννόηση με τις χώρες οι οποίες κατοικοεδρεύουν στην περιοχή. Η Τουρκία είναι μία χώρα η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά μας”
“Εμείς έχουμε πάντοτε μια σταθερή επιδίωξη: τον διάλογο. Αλλά στη βάση της ισοτιμίας και στη βάση της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι η πολιτική μιας ψύχραιμης δύναμης η οποία συνεχώς ανακτά κύρος στην περιοχή, αυτό το ομολογούν όλοι, σε αντίθεση με την πλευρά της Τουρκίας η οποία εμφανίζεται ως μία δύναμη με πολλά νεύρα, δημιουργεί προβλήματα και χάνει ολοένα και περισσότερο το κύρος της”.