Σημαντική πολιτική παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών με επίθεση στη Ν.Δ αλλά και κριτική στο ΚΙΝ.ΑΛ. Τα μηνύματα που απέστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την ομιλία του στη Νέα Ιωνία. “Εμείς θα πάμε στις εκλογές με μεταρρυθμίσεις αλλά έχουμε αλλάξει τι σημαίνει η λέξη, γιατί για είκοσι χρόνια ήταν μια βρώμικη λέξη για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα. Σήμαινε λιγότερες συντάξεις, λιγότερους μισθούς, λιγότερα δικαιώματα στο χώρο εργασίας”, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
Πολλαπλά μηνύματα απέστειλε με την ομιλία του στην κομματική οργάνωση της Νέας Ιωνίας του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Εμείς πηγαίνουμε σε αυτές τις εκλογές ως Αριστερά, κάνουμε συμμαχίες ως Αριστερά, κάνουμε την νίκη μας ως Αριστερά, δεν ξεχνάμε τη δική μας ταυτότητα. Κανένας δεν μας χρειάζεται ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Ελλάδα, εάν χάσουμε αυτή την ταυτότητα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών δίνοντας το στίγμα για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου που επιδιώκει να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς θα πάμε σε αυτές τις εκλογές με μεταρρυθμίσεις, αλλά έχουμε αλλάξει τι σημαίνει η λέξη «μεταρρύθμιση», γιατί τα 20 χρόνια πριν από την κρίση η λέξη «μεταρρύθμιση» ήταν μία βρώμικη λέξη για τα λαϊκά στρώματα και τα μεσαία στρώματα. Γιατί σήμαινε λιγότερες συντάξεις, λιγότερους μισθούς, λιγότερα δικαιώματα στο χώρο εργασίας» υπογράμμισε, ενώ σφοδρή ήταν η κριτική που άσκησε στη Νέα Δημοκρατία: «Υπάρχει στη χώρα μας η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Το πρώτο ερώτημα είναι πού είναι αυτή η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη. Γιατί βλέπουμε μία παράταξη που την οδηγεί ο κύριος Σαμαράς, ο κύριος Βορίδης, ο κύριος Γεωργιάδης.
Βλέπουμε μία παράταξη, η οποία δεν μπορεί να ψηφίσει για το σύμφωνο συμβίωσης, δεν μπορεί να μην έχει μία ατζέντα για το νόμο και την τάξη και να μιλάει καθημερινά για την εγκληματικότητα, ενώ όλα τα στοιχεία λένε ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν έχει χειροτερέψει. Αυτό δεν είναι φιλελευθερισμός και αυτό που έχει μάθει Νέα Δημοκρατία φαίνεται και, δυστυχώς -και το εννοώ το δυστυχώς, γιατί δεν θέλουμε όλο το σχήμα το πολιτικό να πηγαίνει προς τα δεξιά- είναι ότι η Νέα Δημοκρατία επί Κυρ. Μητσοτάκη έχει πάει προς τα δεξιά, να συνδυάσει δηλαδή τον νεοφιλελευθερισμό με τον αυταρχισμό. Αν αυτό είναι αλήθεια το μόνο που μπορεί να κάνει ο Μητσοτάκης είναι να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Πώς το κάνει αυτό; Λέγοντας, και το έχει πει δυο-τρεις φορές αυτό, ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας στις εκλογές είναι η αλήθεια ενάντια στο ψέμα». «Για εμάς δεν χρειάζεται να μπούμε στις εκλογές αυτές με το ψέμα και την αλήθεια. Γιατί εμείς έχουμε ένα έργο, που το εφαρμόσαμε με συγκεκριμένο προσανατολισμό και με ορατά παραδείγματα. Εμείς πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτά που κάναμε όλο αυτό τον καιρό, που προϊδεάζουν και πού θέλουμε να το πάμε. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μιλάμε για τους αντιπάλους μας ότι είναι ψεύτες» επεσήμανε και τόνισε: «Το βασικό δεν είναι ότι είναι ψεύτες, είναι ότι υποστηρίζουν συγκεκριμένες ταξικές επιλογές και αυτό θα φανεί αν έρθει ποτέ στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία. Το έχω πει πολλές φορές, και ακόμα και ο διοικητής της ΤτΕ δεν είναι το θέμα λέει ψέματα ή όχι, είναι τι υποστηρίζει και τι θέλει να κάνει».
Σκληρός υπήρξε προς ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής γιατί δεν ψήφισαν το άρθρο που περιορίζει τις θητείες των βουλευτών: «Φαίνεται ότι στην Ελλάδα και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι πρέπει να είναι οι ίδιες οικογένειες τα ίδια παιδιά τους, πρέπει να είναι πάντα στην εξουσία χωρίς να μπορεί να ανοιχτεί καθόλου αυτό το πολιτικό σύστημα. Και αυτό είναι τραγικό. Και το ξέρετε ότι εάν δεν είχε συμβεί η κρίση, αυτό το πελατειακό σύστημα με αυτές τις σχέσεις με τις τράπεζες και αυτές με τα μίντια δεν θα είχε καταρρεύσει. Δεν μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από την κρίση να σπάσει ένα σύστημα τόσο κλειστό και τόσο καλά χρηματοδοτούμενο παρ όλο που οι ηγέτες ήξεραν ότι πληρώνουν αυτά -στις εκλογές δεν αναρωτήθηκαν ποτέ από που έρχονται αυτά τα λεφτά, φαντάζονταν ότι ήταν καλοί άνθρωποι που βρήκαν τους ηγέτες τόσο ελκυστικούς που έδιναν αυτά τα λεφτά. Δεν θα μπορούσαμε να το σπάσουμε αυτό. Άρα η συνταγματική αναθεώρηση προσπαθεί να πάει στον κορμό να αλλάξουμε ένα πολιτικό σύστημα που οι πολιτικοί σοβαρεύονται και η πολιτική με γίνεται πιο ελκυστική. Γι αυτό κάναμε αυτό με τις θητείες αλλά και να μπορούν συλλογικότητες να προτείνουν νόμους, κάναμε αυτό για τα δημοψηφίσματα»