Μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Διαδικτύου χαρακτηρίζουν πολλοί την σημερινή ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς όπως υποστηρίζουν ανοίγει παράθυρο για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης στο Διαδικτύο και το τέλος της δημοσιογραφίας όπως την ξέρουμε.
Έντονη κριτική στην νομοθεσία άσκησε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Σε θετική κατεύθυνση ως προς το κομμάτι των δικαιωμάτων των δημιουργών, έναντι των γιγάντων του Internet», αναφέρει ο Δ. Παπαδημούλης, ωστόσο «δεν προστατεύει τα δικαιώματα των απλών χρηστών». Μένει να δούμε εάν η ολομέλεια θα δεχθεί τις σχετικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί, ώστε να επιτευχθεί μια ευρεία πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Γαλλογερμανικά νταραβέρια;
Σύμφωνα με έγγραφα που υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα FAZ πως έχει στην κατοχή της, αποδεικνύεται πως η Γερμανία διαπραγματευόταν με τη Γαλλία στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων, τόσο το ζήτημα της Οδηγίας για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα, όσο και το project του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, Nord Stream 2, για το οποίο η Γαλλία έφερνε σοβαρές αντιρρήσεις.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Αλτμάιερ, είχε υποσχεθεί στις νεοσύστατες επιχειρήσεις ότι η Γερμανία θα επιμείνει στη δέσμευσή της να προστατευτούν οι εταιρείες με έσοδα κάτω των 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Υπόσχεση από την οποία παραιτήθηκε μία ημέρα αργότερα.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ήταν η Γερμανία που έως τον περασμένο Ιανουάριο έθετε ως προϋπόθεση για την οδηγία να συμπεριληφθεί πρόβλεψη για τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να μείνουν εκτός της οδηγίας που ισοπεδώνει τους μικρότερους και μεσαίους «παίκτες» προς χάρην των κολοσσών του διεθνούς διαδικτύου. Λίγες εβδομάδες πριν η οδηγία έρθει προς ψηφοφορία στην ευρωβουλή, η Γερμανία παραιτήθηκε από τις διεκδικήσεις αυτές, την ώρα που «όλως τυχαίως», η Γαλλία παραιτούταν επίσης από τα προσχώματα που έθετε για ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα, αυτό του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, του Nord Stream 2.
Το δημοσίευμα της έγκριτης FAZ υπογραμμίζει πως ήταν η γαλλική κυβέρνηση που πρότεινε να αποσύρει τις αντιρρήσεις της για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, αρκεί η Γερμανία να απέσυρε τις ανησυχίες της για το άρθρο 13. Όπερ και εγέννετο, με τη Γερμανία να κάνει πίσω βήματα λίγες ημέρες αργότερα, κάτι που μένει να αποδειχτεί από τη στάση των Γερμανών ευρωβουλευτών στο ευρωκοινοβούλιο.
ΠΗΓΗ: left.gr