Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, Τσίπρας ή Μητσοτάκης, είναι το δίλημμα των ευρωεκλογών, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημούλη. Από την Ήπειρο όπου περιοδεύει, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος, μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
«Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, είναι οι πιο σημαντικές στην ιστορία της Ε.Ε., αλλά και οι πιο σημαντικές για την Ελλάδα και τη θέση της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι ιδιαίτερα σημαντική η σημασία τους και για την ίδια την Ελλάδα καθώς γίνονται λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα. Λίγους μήνες πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές, και κατά συνέπεια θα επηρεάσουν καθοριστικά και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών», επισημαίνει ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κατά συνέπεια -συνεχίζει- καλώ όλους τους Έλληνες πολίτες να μετάσχουν μαζικά. Δεν χωρά σε αυτές τις εκλογές η λογική της χαλαρής ψήφου, η λογική της χαμένης ψήφου. Είναι εκλογές στις οποίες θα κυριαρχήσει ένα έντονο πολιτικό δίλημμα, ή με την πρόοδο ή με την οπισθοδρόμηση. Με την πρόοδο στην Ευρώπη, για μια Ευρώπη δημοκρατική, κοινωνική, μακριά από την λιτότητα, χωρίς τις ακροδεξιές και νεοφιλελεύθερες συνταγές να κυριαρχούν αλλά και το “όχι” στην οπισθοδρόμηση στην Ελλάδα».
Και, συνεχίζοντας το συλλογισμό του, «πιστεύω πως το δίλημμα των ευρωεκλογών αυτών, θα είναι, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του, ή με την οπισθοδρόμηση που εκφράζει η Ν.Δ., που βρίσκεται πια, πολύ πιο δεξιά από εκεί που την είχε τοποθετήσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Σε τελική ανάλυση, το δίλημμα αυτών των ευρωεκλογών, θα είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Προσωπικά πιστεύω, γυρνώντας όλη την Ελλάδα και επικοινωνώντας με χιλιάδες πολίτες, η αίσθηση που έχω είναι ότι στην κάλπη της 26ης Μαΐου, θα διαψευστούν πανηγυρικά, όσοι μιλούν για διψήφια διαφορά υπέρ της ΝΔ. Πιστεύω ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τη νίκη, διεκδικούμε την πρωτιά στις ευρωεκλογές, μία ισχυρή εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο ευρωκοινοβούλιο, γιατί κάναμε πολύ καλή δουλειά και στο απερχόμενο. Επίσης, έχω την γνώμη ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα είναι ένα σκαλοπάτι για μία νέα 4ετία με κυβέρνηση Τσίπρα», σημειώνει μιλώντας στο Πρακτορείο.
Μήνυμα προς τα Τίρανα
Ταυτοχρόνως, μέσω της συνεντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στέλνει σαφές μήνυμα προς την αλβανική ηγεσία, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας περνά μέσα από τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, των κανόνων δικαίου, των κανόνων της Δημοκρατίας, του δικαιώματος στην περιουσία.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δηλώνει ρητά πως ούτε η κυβέρνηση ούτε ο ίδιος πρόκειται να κάνουν την παραμικρή παραχώρηση, διαμηνύοντας ότι η παραβίαση βασικών δικαιωμάτων κλείνει την πόρτα της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή της προοπτική.
«Αμέσως μετά την δήλωση του πρωθυπουργού, που ήταν σαφής, αυστηρή και σφοδρή αντίδραση σε αυτό το περίφημο ΦΕΚ της κυβέρνησης Ράμα, κατέθεσα επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν και σας δηλώνω ρητά: Είναι αδύνατη οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προοπτική για την γειτονική μας Αλβανία, όσο δεν εγγυάται και δεν εξασφαλίζει έμπρακτα, τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, αλλά και όλων τωνμειονοτήτων, που ζουν στην Αλβανία και ανάμεσα στα δικαιώματα αυτά, είναι και το δικαίωμα στην περιουσία. Αυτό φυσικά, αφορά και όλους τους Αλβανούς πολίτες. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, από ό,τι πληροφορούμαι το συγκεκριμένο ΦΕΚ έφυγε από την ιστοσελίδα της Αλβανικής Κυβέρνησης. Παρόλα αυτά, κατά την γνώμη μου, δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός», προειδοποιεί ο Δ. Παπαδημούλης και συνεχίζει:
«Αν επιμείνουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις και σε τέτοιες πρακτικές, η πόρτα της Ευρώπης θα παραμείνει κλειστή για την Αλβανία, με απόλυτη ευθύνη της δικής τους ηγεσίας. Αυτό το στέλνω, ως ένα μήνυμα όχι μόνο προς την ηγεσία αλλά και προς τον αλβανικό λαό. Η Ελλάδα επιθυμεί την ενταξιακή προοπτική όλων των βόρειων γειτόνων μας, αλλά υπό τον όρο, ότι σέβονται απολύτως τους κανόνες δικαίου, τους κανόνες της Δημοκρατίας, το δικαίωμα στην περιουσία και όλα αυτά, που αποτελούν τα λεγόμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Και σε αυτά, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και εγώ προσωπικά, ως ο μόνος Έλληνας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταγόμενος και από την Ήπειρο, δεν σκοπεύω να κάνω την παραμικρή παραχώρηση.
Σε αυτό το θέμα, όχι απλώς είμαστε και πρέπει να είμαστε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι μακριά από μικροπολιτικές αντιδικίες, αλλά έχουμε και ισχυρά ερείσματα στην Ευρώπη. Οποιαδήποτε παραβίαση βασικών δικαιωμάτων κλείνει την πόρτα της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή της προοπτική. Και αυτό αφορά, όχι μόνο στο Νόμο 55/2015, αλλά αφορά και κάθε είδους παραβίαση ανθρώπινων, μειονοτικών ή περιουσιακών δικαιωμάτων είτε αφορούν στην ελληνική μειονότητα που κατά προτεραιότητα μας ενδιαφέρει, είτε αφορούν συνολικά στον αλβανικό λαό. ‘Αλλωστε, η ενταξιακή προοπτική των γειτόνων μας είναι μια υπόθεση όχι των επόμενων λίγων μηνών ή εβδομάδων, είναι μια υπόθεση που θα διαρκέσει 10ετίες και είναι ευθύνη των ηγεσιών αυτών των χωρών και συγκεκριμένα της Αλβανίας να κάνουν όλα τα βήματα που πρέπει να κάνουν συμμορφούμενοι με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.