Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δράση της «μαφίας των λαΐκών αγορών». Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, γιατρός που συνεργαζόταν με τα μέλη της μαφίας, χορηγούσε πλαστά χαρτιά ασθένειας ώστε να γλιτώνουν κάποιοι ιδιοκτήτες πάγκων τις εισφορές. «Έχω ανάπηρο παιδί και δεν πρόκειται να δώσω 2.000 ευρώ για μία θέση», ήταν η απάντηση που έδωσε το 2010 μία ιδιοκτήτρια πάγκου όταν την πλησίασαν δύο… επόπτες της «μαφίας των λαϊκών αγορών» για να της ζητήσουν «ταρίφα».
«Εκεί μέσα τους κάνω ό,τι θέλω», είχε πει ένα άλλο μέλος της οργάνωσης σε πωλητή, αναφερόμενος στη Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών. «Τι θέλεις; Να έχεις καθημερινά επόπτες στον πάγκο σου; Δεν μπορείς να βρεις δανεικά, να σου βγάλουμε μία άδεια; Εχεις να δίνεις 400 ευρώ κάθε μέρα;», ήταν η ερώτηση που έκαναν επόπτες-ελεγκτές σε ιδιοκτήτη πάγκου, για να τον πιέσουν να βγάλει την απαιτούμενη άδεια που δεν είχε, δίνοντάς τους το ποσό των 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, η εγκληματική οργάνωση των… ζαρζαβατικών είχε συνεργασία ακόμη και με γιατρό προκειμένου να προσκομίζει παρανόμως πλαστά έγγραφα ασθενείας για να μην πληρώνουν οι «ασθενείς» ιδιοκτήτες πάγκων εισφορές, αλλά να εξακολουθούν να εργάζονται καθώς ήταν απόλυτα υγιείς.
Οπως προκύπτει από τη δικογραφία της υπόθεσης, οι δράστες είχαν βρει τρόπο να παρέχουν ιατρικές γνωματεύσεις που βεβαίωναν παθήσεις, όπως αναπηρίες και ανίατες ασθένειες. Ειδικότερα, γιατρός αρκετά κοντά στη Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών, σύμφωνα με την Αστυνομία, εξέδιδε πλαστά έγγραφα ασθενειών για πωλητές, έναντι του ποσού των 100 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο οι πωλητές που λάμβαναν τα πιστοποιητικά φαινόταν πως απουσίαζαν λόγω ασθένειας από τις λαϊκές αγορές και δεν είχαν την υποχρέωση της… μηνιαίας εισφοράς προς τη Διεύθυνση. Η μηνιαία εισφορά ανερχόταν στα 400 ευρώ και αν κάποιος από τους πωλητές δεν την κατέβαλλε για ένα εξάμηνο, τότε αυτομάτως ανακαλούνταν η άδειά του.
Από τα 100 ευρώ, τα μισά δίνονταν στο γιατρό που υπέγραφε τα πλαστά πιστοποιητικά και τα άλλα μισά τα κρατούσε μέλος της οργάνωσης.
Ο «Καράφλας», ο «Βέγγος» ή «Κοντός», στελέχη της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών, ελεγκτες-επόπτες, νυν και τέως προϊστάμενοι υπηρεσιών και νυν και πρώην πρόεδροι σωματείων είναι ανάμεσα στους 20 συλληφθέντες του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, όπως προκύπτει από την ογκωδέστατη δικογραφία που σχημάτισαν οι ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία πέντε χρόνια ενδελεχούς έρευνας και συγκέντρωσης στοιχείων.
Οι 12 από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ χθες απολογήθηκαν ακόμη 7 συλληφθέντες ενώπιον του ανακριτή. «Αφού δεν με πλήρωσες θα δείτε τι θα πάθετε τώρα», είπε ένας κατηγορούμενος σε ιδιοκτήτρια πάγκου που αρνήθηκε να τους πληρώσει την ταρίφα. Έναν μήνα αργότερα ο σύζυγος της δέχτηκε χτύπημα στο κεφάλι με σιδηρολοστό.
Χαρακτηριστική είναι και μία κατάθεση ιδιοκτήτη πάγκου ο οποίος ήθελε να αλλάξει θέση. «Κατά τον Νοέμβριο προς Δεκέμβριο του 201 3, που θα γινόταν αλλαγή στο δρόμο της Λαϊκής του, το ξαναείπα και ο… μου έδειξε τις δύο παλάμες του με τα δάχτυλα ανοιχτά. Εγώ του είπα αυτά τα δέκα εννοείς, δέκα χιλιάδες ευρώ; Και αυτός μου απάντησε, ναι. Τότε του είπα ότι αυτό το ποσό δεν μπορώ να το διαθέσω και ο… χωρίς να μου απαντήσει έφυγε. Τελικά στη θέση που ήθελα να πάω πήγαν δύο άτομα. Προφανώς αυτοί πλήρωσαν για να πάνε στη θέση αυτή που είναι φιλέτο και γωνιακή, δεν το ξέρω όμως σίγουρα», είπε στους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ.
«Οταν πρωτοανέλαβε ως πρόεδρος άρχισε να κυκλοφορεί στη Λαϊκή με διάφορα “φουσκωτά” άτομα που έμοιαζαν με μπράβους, κοιτώντας απειλητικά τα άτομα που εργάζονταν στη Λαϊκή καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να τους εκφοβίσει», ανέφερε ακόμη ένα άτομο στην κατάθεσή του, που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας.
Συνολικά οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με τις έρευνες συγκέντρωσαν 98 ένορκες καταθέσεις παθόντων ιδιοκτητών πάγκων σε λαϊκές αγορές σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, εξετάστηκαν 128 διαφορετικά άτομα, από τα οποία ελήφθησαν 196 ένορκες καταθέσεις. Σύμφωνα με το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, το συνολικό ποσό που εισέπραξε η εγκληματική οργάνωση των «νονών των ζαρζαβατικών» ανέρχεται τουλάχιστον στις 406.472 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών διακίνησαν και καταχράστπκαν περίπου 2.818.618 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος