«Στις 26 του Μάη θα στείλουμε τους εκπροσώπους μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για κρίσιμες εκλογές που θα καθορίσουν την κατεύθυνση της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε με αρχές την εμπέδωση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων, του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής συνοχής και της σύγκλισης των επιπέδων οικονομικής ανάπτυξης και διαβίωσης.
Δυστυχώς, αυτές οι αρχές έχουν δώσει τη θέση τους στην πολιτική της λιτότητας, στις κεντρόφυγες τάσεις (Brexit), στη διαφοροποίηση του ευρωπαϊκού βορρά από το ευρωπαϊκό νότο, στον ευρώ σκεπτικισμό, με συνέπεια την άνοδο της Ακροδεξιάς και του εθνικολαϊκισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το κείμενο διακήρυξης για τις ευρωεκλογές.
Τονίζει πως «καλούμαστε, επομένως, να πάρουμε ιστορικές αποφάσεις γιατί το μέλλον της Ελλάδας είναι συνυφασμένο με το μέλλον της Ευρώπης. Το 2018 η Ελλάδα βγήκε από τον σκληρό μνημονιακό καταναγκασμό. Αλλά η κρίση που βίωσε και σε μεγάλο βαθμό ακόμα βιώνει ήταν και κρίση της Ευρώπης. Ήταν η κρίση του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Κάθε χώρα τη βίωσε με μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση. Ποια είναι τα διδάγματα της κρίσης για την επόμενη μέρα; Θα συνεχίσουμε ενισχύοντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας και περιορισμού των κοινωνικών δικαιωμάτων, την πολιτική χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση η οποία εξ αντιδράσεως προκαλεί τον ακροδεξιό λαϊκισμό που αμφισβητεί τις βάσεις του ευρωπαϊκού δημοκρατικού πολιτισμού;».
Σημειώνει το διακύβευμα των ευρωεκλογών και υπογραμμίζει την ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων.
Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της διακήρυξης:
Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε -και γι’ αυτό εργαζόμαστε- τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των δυνάμεων που υποστηρίζουν έμπρακτα την Ευρώπη της δημοκρατικής νομιμοποίησης, την Ευρώπη των πολιτών, την Ευρώπη της πολύπλευρης αλληλεγγύης. Μέσα στο πλαίσιο αυτό αντιλαμβανόμαστε και την Ελλάδα της προόδου, της δίκαιης ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Στην οικονομική και κοινωνική κρίση προστίθενται τα ολέθρια αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Έχει γίνει προφανές ότι η οικολογική καταστροφή που επιφέρει η κλιματική αλλαγή οφείλεται στην αλόγιστη κατασπατάληση πόρων από τους εμπόρους του κέρδους, στην ερημοποίηση μεγάλων περιοχών του πλανήτη, που ενισχύουν έτσι, εκτός των άλλων, τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.
Στο κενό μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής που υπέθαλψε ο νεοφιλελευθερισμός, διείσδυσε και αναπτύχθηκε η ακροδεξιά, με τη δήθεν αντισυστημική ρητορεία της και με «πολιτική» πρόταση τον ακροδεξιό εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον μισογυνισμό, το μίσος κατά του μειονοτικού «άλλου» σε κάθε επίπεδο. Ο νεοφιλελευθερισμός υπέθαλψε τις ακροδεξιές πρακτικές, και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης συμπλέει ή συγκυβερνά με την Ακροδεξιά. Η επιθετικότητα αυτού του συστήματος, όπου παγιώθηκε, στράφηκε εναντίον των κοινωνικών, των πολιτικών και των ατομικών δικαιωμάτων, στοχοποίησε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τροφοδότησε την έμφυλη βία, αλλά και τη φυσική βία ενάντια σε κάθε «διαφορετικότητα». Θέλουμε την Ευρώπη ήπειρο της δυσανεξίας και της μισαλλοδοξίας;
Η Ακροδεξιά δεν χτυπά απλώς «την πόρτα μας», έχει ήδη εισβάλει μέσα στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι ενώ επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα παραδοσιακών δυνάμεων της κεντροδεξιάς. Πρέπει αποφασιστικά να την αντιμετωπίσουμε και αυτό θα κάνουμε ενισχύοντας παντού προοδευτικές συμμαχίες.
Στην Ελλάδα, ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, όπως αποτυπώνεται στις θέσεις και στο πρόγραμμα της ΝΔ, επιδιώκει να εφαρμόσει όσα δεν τόλμησε το Μνημόνιο. Φορολογικές ελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και τους έχοντες σε βάρος του κοινωνικού κράτους. Διάλυση των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις χωρίς όριο και αποζημίωση, ρευστοποίηση του ωραρίου, συρρίκνωση του κράτους και εκχώρηση παιδείας και υγείας στους ιδιώτες. Αντί δικαιωμάτων, φιλοδωρήματα. Αυτά υποσχέθηκε στους ντελιβεράδες, αυτά στους μουσικούς παραγωγούς. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Νεοφιλελευθερισμού.
Από το κράτος πρόνοιας πίσω στην επιλεκτική φιλανθρωπία. Χαρακτηριστική των γενικότερων προθέσεων της ΝΔ είναι η υποστήριξη που παρέχει στον υπερσυντηρητικό Μάνφρεντ Βέμπερ για τη νευραλγική θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Μια υποστήριξη που θα βλάψει πέραν των άλλων και τα ελληνικά συμφέροντα μέσα στην ΕΕ , όπως αποδεικνύει το πρόσφατο παρελθόν του υποψηφίου. Με αφορμή την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, μια σπουδαία πράξη ειρήνης και συμφιλίωσης στα Βαλκάνια που χαιρετίστηκε από όλο τον κόσμο, η ΝΔ νομιμοποίησε το κλίμα ψευδο-εθνικισμού και φανατισμού, ξαναθυμίζοντας το τοξικό κλίμα της εμφυλιοπολεμικής ρητορικής. Από τη Μεταπολίτευσης, που δημιούργησε τη δημοκρατία μας, πίσω στην Ελλάδα της Δεξιάς που δεν έχει πρόβλημα να αποκλείει από τη διακυβέρνηση της χώρας εκείνο το τμήμα που έχει «ελαττωματικές ιδέες και φρονήματα», δηλαδή την Αριστερά.
Θεωρούμε ότι απέναντι στην κρισιμότητα των εκλογών χρειαζόμαστε -και γι’αυτό συγκροτούμε – μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία των πολιτών, των κινημάτων και των συλλογικοτήτων που ανήκουν στο χώρο της αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας που απογαλακτίζεται από συντηρητικές πολιτικές, της οικολογίας και των πράσινων, του δημοκρατικού κέντρου. Θέλουμε μαζί μας τους φιλελεύθερους δημοκρατικούς πολίτες που η ταυτότητα τους ορίζεται από τη μακρά παράδοση των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας.
Το πρόγραμμά μας, το κοινωνικό Συμβόλαιο που προτείνουμε, συνοψίζεται σε επτά σημεία, για την πραγματοποίηση των οποίων θα αγωνιστούμε στην Ευρώπη:
-Πρώτον, την κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα, για την εγγύηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ανδρών και γυναικών: Για έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, την εξάλειψη της ανισότητας στις αμοιβές, ευρωπαϊκές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινές ευρωπαϊκές κοινωνικές υπηρεσίες με πρόσβαση ελεύθερη στους πολίτες.
-Δεύτερον, την αποφασιστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με νέους πόρους, χωρίς να επιβαρύνουμε τα λαϊκά στρώματα: Όπως, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο φόρος στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ο φόρος στις συναλλαγές μέσω ψηφιακών πλατφορμών.
-Τρίτον, η ανάπτυξη μηχανισμών διαμερισμού της ευθύνης αλλά και του βάρους -αμοιβαιοποίηση δηλαδή του ρίσκου και των δημόσιων χρεών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Πρακτικά με την έκδοση ευρωομολόγου.
-Τέταρτον, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής του μεγάλου πλούτου. Με ευρωπαϊκές και διεθνείς ρυθμίσεις για τους φορολογικούς παραδείσους, καθώς και με τη στροφή προς μια δίκαιη φορολογική εναρμόνιση.
-Πέμπτον, η ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις, για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Με βάση ένα νέο επενδυτικό πρότυπο που θα προάγει τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.
-Έκτο, η άμεση συντονισμένη δράση σε επίπεδο κρατών μελών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη βάση των Στόχων που έχει ήδη θέσει η Ένωση ως το 2050. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών για το κλίμα, μας δείχνουν το δρόμο.
-Και έβδομο, η διεύρυνση της δημοκρατίας. Το τέλος της κυριαρχίας του τεχνοκρατισμού επί της πολιτικής. Μέσα από θεσμούς για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και μέσω της κατοχύρωσης νέων θεσμών και δεσμευτικών μηχανισμών κοινωνικής συμμετοχής”.
Τέλος, στο μείζον θέμα των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών σταθερή είναι η θέση μας για Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και για την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου, στη βάση της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Προχωράμε, λοιπόν, αποφασιστικά στη μεγάλη δημοκρατική- προοδευτική συμπαράταξη, με απόλυτο σεβασμό στις επιμέρους απόψεις και τις διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές ευαισθησίες.
Το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απλώνεται με γοργούς ρυθμούς σε όλη την χώρα , είναι στρατηγική επιλογή που παράλληλα θα δώσει νικηφόρα την μάχη των ευρωεκλογών. Οι ιστορικοί δεσμοί που συγκροτούν αυτή τη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία καθορίζουν τη δράση της. Η προάσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η προώθηση της ολόπλευρης, δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας, η αποτροπή του «μαύρου μετώπου» της αντίδρασης και της οπισθοδρόμησης αποτελούν τους άρρηκτους δεσμούς της, και ταυτόχρονα τους μεγάλους στόχους της για την Ευρώπη που μας αξίζει.
Αυτή η προοδευτική – δημοκρατική συμμαχία αποτελεί εγγύηση για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που θα αγωνιστεί για μια άλλη Ευρώπη της ειρήνης, της κοινωνικής προόδου και της δημοκρατικής αναγέννησης. Τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνώσα Αριστερά αναμετρήθηκε και με τις αδυναμίες της και τα σφάλματα της.
Όμως, στο τέλος αυτής της πρώτης διαδρομής κατόρθωσε να κρατήσει την κοινωνία όρθια και να βγάλει την χώρα στο ξέφωτο. Ζητάμε από τους δημοκρατικούς και απαιτητικούς πολίτες να απορρίψουν τη, βολική για τη δεξιά, θεωρία του καναπέ, της αδιαφορίας και της αποχής, να προσέλθουν αποφασιστικά στις κάλπες και με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να προετοιμάσουν την μεγάλη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στις εθνικές εκλογές. Καλούμε τη νέα γενιά να πάρει στα χέρια της την συναρπαστική υπόθεση της Ευρώπης , της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της οικολογίας.
Με την κοινή μας δράση συγκροτούμε τη μεγάλη συμμαχία, που θα υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο και θα γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας προς την κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου. Το οφείλουμε στη χώρα μας, στο λαό μας, στην ιστορία μας, στα παιδιά μας.