Στις ευρωεκλογές, τους νέους συσχετισμούς στην Ευρώπη, τον κίνδυνο της ακροδεξιάς και τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» της ΕΡΤ με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το κεντρικό διακύβευμα αυτών των Ευρωεκλογών είναι η σύγκρουση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις τις ευρωφοβικές, τις λαϊκίστικες, που απλά θέλουν να ισοπεδώσουν ότι πετύχαμε μαζί στην Ευρώπη και τις άλλες δυνάμεις που συνειδητοποιούν ότι τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα είναι τόσο μεγάλα που καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να τα καταφέρει τόνισε στη συνέντευξή του κ. Σχοινάς.
Η δική μου εκτίμηση σημείωσε, είναι ότι η αντιπαράθεση με τους ευρωφοβικούς πρέπει να γίνει σε επίπεδο πολιτικής, όχι σε επίπεδο κραυγών ούτε σε επίπεδο μάχης στη λάσπη. Πρέπει να θυμίσουμε τι μπορεί να κάνει η κοινή πολιτική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πως από την κρίση φτάσαμε στην ανάπτυξη πως σιγά-σιγά οι θέσεις εργασίας αυξάνονται, πως οι μεταναστευτικές ροές είναι μετά από πολλά χρόνια υπό έλεγχο, πως έχουμε βάλει 400 δισεκατομμύρια στην πραγματική οικονομία. Είναι με την πολιτική που δίνεις απαντήσεις, όχι με τις κραυγές.
Ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι δεν εκπλήσσει κανέναν ότι ο Γιούνκερ έχει γίνει στόχος αυτών των δυνάμεων, καθώς «Γιούνκερ είναι το ζωντανό σύμβολο της Ευρώπης. Αν νομίζουν ότι οι επιτιθέμενοι στην Ευρώπη και στον Γιούνκερ δεν θα πάρουν απαντήσεις είναι γελασμένοι. Θα απαντήσουμε. Δεν θα είμαστε τα ιδανικά θύματα σε αυτή την έντονη προεκλογική περίοδο που ανατέλλει».
Όσο για το ποιος -εκ των υποψηφίων για την προεδρία της Επιτροπής- είναι πιο κοντά στην παρακαταθήκη Γιούνκερ, ο κ. Σχοινάς είπε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια εδώ έχει γίνει πολύ μεγάλη και σκληρή δουλειά, κάτω από συνθήκες πρωτοφανείς, μέσα από μία σειρά διαδοχικών κρίσεων, ο Γιούνκερ τις είπε «πολυκρίσεις», χρησιμοποίησε την ελληνική λέξη για να τις περιγράψει με ακρίβεια. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η κληρονομιά η «Γιουνκερική» το ότι σταθεροποιήσαμε το πλοίο, ότι καμία από αυτές τις κρίσεις δεν κλόνισε την ενότητα των 27, ότι ακόμα και οι Βρετανοί που νόμιζαν ότι με το Brexit θα έλυναν τα προβλήματά τους, μόλις τώρα καταλαβαίνουν ότι δημιούργησαν πολλά περισσότερα για το βρετανικό λαό. Πιστεύουμε λοιπόν, ότι αυτά τα επιτεύγματα της τελευταίας πενταετίας θα μιλήσουν από μόνα τους και θα είναι πολύ δύσκολο να κλονιστούν, αντίθετα θα έλεγα θα πρέπει να ισχυροποιηθούν από τη νέα πολιτική ηγεσία».
Για την Ελλάδα είπε ότι υπάρχει μια πανευρωπαϊκή και θα έλεγα και μία διεθνής θετική προδιάθεση απέναντι στη χώρα η οποία «πέρασε πολλά την τελευταία πενταετία γιατί πάνω της ακριβώς συναντήθηκαν οι δύο βασικές Ευρωπαϊκές κρίσεις, η κρίση η οικονομική και η κρίση του μεταναστευτικού. Με άλλα λόγια δηλαδή στην Ελλάδα μετρήθηκε η ικανότητα της Ευρώπης να ανταπεξέλθει στην πίεση. [..] Η διαχείριση αυτών των δύο μεγάλων προβλημάτων που μερικές φορές έφτασε στα όρια και τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά θα έλεγα, έχει οπωσδήποτε δείξει ότι τα καταφέραμε. Σε σχέση με τον περίγυρό μας τα Βαλκάνια, «η Ελλάδα έχει ρόλο έχει ευθύνες, είμαστε ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή και πρέπει de facto να φανούμε ως ο εγγυητής αυτής της πορείας μαζί με άλλους».
Τέλος, για την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθείο κ. σχοινάς σημείωσε ότι «το πλέγμα των συμφωνιών που ορίζει την μεταμνημονιακή μας πορεία, είναι ένα πλέγμα κρίσιμο, σημαντικό και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διαταραχθεί, οποιαδήποτε μέτρα πού θα μπορούν να παρθούν τώρα ή σε βάθος χρόνου, πρέπει να παρθούν πάντα μέσα από μία διαδικασία συνεννόησης, μέσα από μια διαδικασία προσοχής και σε κάθε περίπτωση πρέπει πάντοτε να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι θυσίες των Ελλήνων την τελευταία οκταετία είναι τόσο μεγάλες, τόσο σημαντικές που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ασφαλή πορεία μας προς στην σταθερότητα».
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΣΧΟΙΝΑ ΣΤΟΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟ ΜΕΤΑ ΤΟ 46′