Η έξοδος του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες δημιουργεί νέα δεδομένα στην εκλογική αναμέτρηση, τα οποία, όμως, παραμένουν προς αναζήτηση – τουλάχιστον από την κυβερνητική πλευρά. Το Μαξίμου απέφυγε κάθε σχολιασμό (επίσημο ή μέσω διαρροής), ενώ η Κουμουνδούρου εξέδωσε με τετράωρη καθυστέρηση ανακοίνωση που παραπέμπει στο δίλημμα των εκλογών και δεν επιχειρεί να ερμηνεύσει την χθεσινή εξέλιξη.
Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, κάποια στελέχη έδειχναν να κλίνουν στην εκτίμηση ότι το «διαζύγιο» Βενιζέλου-Γεννηματά:
– Δεν αποκλείεται να υποκρύπτει μεθοδεύσεις για νέου τύπου προεκλογική και μετεκλογική διευκόλυνση της ΝΔ.
– Επιτρέπει ταυτόχρονα στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να επιχειρήσει την παλιννόστηση πρώην οπαδών του ΠΑΣΟΚ που στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και, όπως έδειξε το ευρω-αποτέλεσμα, παρέμειναν σ΄ αυτόν.
Σε κάθε περίπτωση, λένε, η κίνηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ θεωρείται κίνηση υψηλού ρίσκου, καθώς εάν δεν καταφέρει να αποσπάσει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ χάνοντας, ταυτόχρονα, ψηφοφόρους του κ. Βενιζέλου, κινδυνεύει με καταποντισμό στις 7 Ιουλίου.
Οι πλέον αισιόδοξοι από τον κυβερνητικό χώρο χαρακτηρίζουν «θετική» την εξέλιξη, αφού μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στην προοδευτική συστράτευση. Αλλά «μετά τις εκλογές» διότι «αυτό που θα κριθεί στις κάλπες είναι εάν ο προοδευτικός κόσμος συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή εάν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του προμνημονιακού πολιτικού συστήματος».
Η χθεσινή εξέλιξη πυροδότησε (ή τροφοδότησε) σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο κ. Βενιζέλος θα προταθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. (Τα πιο… ακραία τον φέρουν και στο Επικρατείας της ΝΔ).
Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υπενθυμίζουν ότι η θέση της ΝΔ στο προς αναθεώρηση Σύνταγμα είναι η Προεδρική εκλογή με μόλις 151 ψήφους χωρίς να προηγηθεί διάλυση της Βουλής – αρκεί η ΝΔ να βρει 180 ψήφους στη νέα Βουλή για να περάσει αυτή τη θέση.
Το σενάριο αυτό ανέδειξε πρώτος ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας, σχολιάζοντας γραπτώς την χθεσινή εξέλιξη.
«Η αποχώρηση Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, ως εκ τούτου και όλης της ομάδας του, σηματοδοτεί την απόλυτη συστράτευση και στήριξή του, ώστε ο Μητσοτάκης και η Ν.Δ. να πετύχουν αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου», τόνισε. Προσθέτοντας ότι, ως ανταπόδοση, «ενδεχομένως να προταθεί και να ψηφιστεί για επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας», οπότε «έτσι εξηγείται και η σφοδρή επίθεση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ στο πρόσωπο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου τις τελευταίες μέρες».
Ως απάντηση σε ένα τέτοιο σενάριο, ο κ. Μπάρκας κάλεσε σε «συστράτευση όλων των προοδευτικών, αριστερών δυνάμεων στις επερχόμενες εθνικές εκλογές ενάντια στο σχέδιο παλινόρθωσης των δυνάμεων που ευθύνονται για την κρίση στην Ελλάδα».
Για το δεύτερο, δεν αποκλείουν «αριστερή σοσιαλιστική ρητορική» της κ. Γεννηματά στην πορεία προς τις εκλογές, προβάλλοντας τη νέα εικόνα του ΚΙΝΑΛ «τώρα που έφυγαν τα δεξιά βαρίδια».
Αρωγός, λένε, σ΄ αυτή την προσπάθεια «αριστερού λίφτιγκ» είναι ήδη τα «συστημικά» μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιτίθενται ήδη από χθες στην κ. Γεννηματά για την απώλεια του κ. Βενιζέλου.
Σημειώνεται ότι από τους 1.925.900 πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015, μόλις οι 77.000 επέλεξαν ΚΙΝΑΛ την προηγούμενη Κυριακή, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα.
Αντίθετα, ο στόχος του νυν κυβερνώντος κόμματος είναι να μην απωλέσει άλλες δυνάμεις αλλά, αντίθετα, να κερδίσει και τους 200.000 πρώην(;) ψηφοφόρους του οι οποίοι δεν προσήλθαν στην ευρωκάλπη προτιμώντας την αποχή.
Ο έμπειρος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος παρενέβη πρώτος μέσω των social media, προτίμησε να εστιάσει στο προοδευτικό προσκλητήριο αφήνοντας τα σενάρια για όταν καθίσει ο κουρνιαχτός από την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου.
«Σοβαρή εξέλιξη που θα ενισχύσει τον πολιτικό διπολισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. Μεγαλώνει η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Για ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο και εξωστρεφείς πρωτοβουλίες. Για αποτροπή του ρεβανσισμού και της οπισθοδρόμησης που εκφράζει η ΝΔ», τόνισε.
Εν μέσω όλων αυτών, η Κουμουνδούρου ετοιμάζεται πυρετωδώς για την προκήρυξη των εκλογών.
Οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Χαρίτσης εργάζονται πάνω στα κεντρικά σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που θα αναδειχθούν στην προεκλογική καμπάνια. Όπως σημειώνουν, «θα παρουσιάσουμε θετικό αφήγημα με αναφορά στο τι και υπό ποιές συνθήκες πετύχαμε και τι ιεραρχούμε για τη συνέχεια».
Το βάρος θα πέσει στα περίφημα μεσαία στρώματα που «τιμώρησαν» την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές. Όπως υπενθυμίζουν, ο κ.Τσίπρας είχε πει και προ ευρωεκλογών ότι «στην πρώτη τετραετία ρίξαμε το βάρος στους πλέον οικονομικά αδύναμους και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσαν τα πρώτα πέντε μνημονιακά χρόνια των 65 δισ. ευρώ μέτρων, ενώ στη δεύτερη τετραετία οι ελαφρύνσεις θα αφορούν τους μεσαίους».
Το εν λόγω αφήγημα δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα πάντως πριν από τις ευρωεκλογές (παρά μόνο τις τελευταίες ημέρες) με τα γνωστά αποτελέσματα.
Μέχρι την Τετάρτη, επίσης, αναμένεται να έχουν κλείσει τα ψηφοδέλτια σε όλες τις περιφέρειες, αν και το Επικρατείας θα μείνει ανοικτό για άλλες δέκα ημέρες, όπως επιτρέπει η εκλογική νομοθεσία.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr