Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πως έχει ήδη αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους αλλά και ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως είπε, το σύστημα αυτό θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα από τη Ρωσία, πρόσθεσε. «Δεν λέω ότι η Τουρκία θα αγοράσει τους S-400, λέω ότι τους έχει ήδη αγοράσει. Είναι τελειωμένη συμφωνία», επέμεινε.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμπλήρωσε ότι ελπίζει να επιλυθεί το πρόβλημα με τις ΗΠΑ αναφορικά με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 μέσω της διπλωματίας και πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Ιουνίου.
Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από όσους ευθύνονται όταν η χώρα του αποκλειστεί από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αυτών.
«Σήμερα διαθέτουμε 4 πλοία ερευνών και γεωτρήσεων. Πρώτη φορά στην ιστορία μας συμβαίνει αυτό. Θα κάνουμε γεωτρήσεις και αν θέλει ο Θεός θα βρούμε αέριο. Και τότε θα ρωτήσουμε στους άλλους εσείς τι δουλειά έχετε εδώ, τι κάνετε εδώ; Eμείς είμαστε εγγυήτρια χώρα κι υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» τόνισε αναφερόμενος στην κυπριακή ΑΟΖ.
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ κ. Eliot Engel και ο Ρεπουμπλικανός κ. Michael McCall στήριξαν τον Gus Bilirakis, τον Συμπρόεδρο της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής του Κογκρέσου, για καταδίκη αγοράς των s-400 από την Τουρκία.
Το μέτρο H.Res.372, επιδιώκει να εμποδίσει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά των S-400 από τη Μόσχα.
Ομιλητές χαρακτήρισαν την απόφαση του Προέδρου Ερντογάν «εντελώς απαράδεκτη» για τις ΗΠΑ και «ζημιογόνα και επικίνδυνη» αντίστοιχα.
Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επικύρωση του ψηφίσματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής Έλιοτ Ένγκελ έκανε λόγο για ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να διευθετηθεί με μια συμβιβαστική λύση.
«Είναι κάτι που βλέπουμε σπάνια στις διεθνείς σχέσεις, αλλά αυτό είναι ένα ασπρόμαυρο ζήτημα. Δεν υπάρχει μέση λύση. Είτε ο κ. Ερντογάν θα ακυρώσει τη ρωσική συμφωνία είτε δεν θα το κάνει. Και δεν υπάρχει η μελλοντική δυνατότητα για την Τουρκία στο να έχει από κοινού ρωσικά όπλα και αμερικανικά F-35. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Δεν υπάρχει δρόμος για εξισορρόπηση της κατάστασης που θα επιτρέψει στην Τουρκία να έχει και το γλυκό και να το τρώει ταυτόχρονα. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να εκθέσουμε την κρίσιμη για την εθνική μας ασφάλεια τεχνολογία στη Ρωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.