Τα εργασιακά είναι ένα από τα κεντρικά θέµατα στην πολιτική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δηµοκρατίας στην πορεία προς τις κάλπες και η κυβέρνηση εµφανίζεται διατεθειµένη να αξιοποιήσει στο έπακρο τις γκρίζες ζώνες που υπάρχουν στο πρόγραµµα της Πειραιώς αναφορικά µε τον χώρο της εργασίας. Αλλωστε ο κεντρικός στόχος του κυβερνώντος κόµµατος είναι να υπάρξει σύγκριση των πολιτικών σχεδίων των δύο κοµµάτων που διεκδικούν την εξουσία και επιπλέον να εξωθηθεί η αξιωµατική αντιπολίτευση στην αποκάλυψη των κρυφών πτυχών του προγράµµατός της.
Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία επιµένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας φάνηκε να κλείνει το µάτι στην παραβατικότητα σε ό,τι αφορά την εργατική νοµοθεσία µη αντιδρώντας στο ζήτηµα της επταήµερης εργασίας και των ελέγχων του Σώµατος Επιθεώρησης Εργασίας που του τέθηκε από επιχειρηµατίες, ενώ το ίδιο του προσάπτουν και για τους ελέγχους που διενεργούνται από το ΣΔΟΕ για φορολογικά ζητήµατα.
Για την Κουµουνδούρου το πρόγραµµα της Ν∆ για µεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις στις µεγάλες επιχειρήσεις αφορά ελάχιστους στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, αυτό το πρόγραµµα από µόνο του κοστίζει 1,5 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να βρεθούν από περικοπές στις δαπάνες. «Καταλαβαίνετε ότι εάν θέλει κάποιος να διατηρήσει µια δηµοσιονοµική ισορροπία θα πρέπει το κράτος να αναλάβει αυτό το τεράστιο κόστος» ανέφερε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν, και το υπονόησε και ο πρωθυπουργός µε τη συνέντευξή του στον Alpha, πως για να καλυφθεί αυτό το 1,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να γίνουν περικοπές σε µισθούς και συντάξεις. «Ολα αυτά κρύβονται πίσω από έναν µανδύα γενικόλογης τοποθέτησης περί φοροελαφρύνσεων, αλλά στην πραγµατικότητα συνθέτουν ένα µείγµα πολλών βαρών για την κοινωνική πλειοψηφία» ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου.
Στον ΣΥΡΙΖΑ επιµένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης µε τον τρόπο του ενθαρρύνει την παραβατικότητα υπονοώντας ότι το Σώµα Επιθεωρητών Εργασίας δεν θα διενεργεί ελέγχους γιατί αυτό δηµιουργεί προσκόµµατα στην επιχειρηµατικότητα και γι’ αυτό ο ίδιος ακούστηκε να λέει ότι θέλει να σαρώσει σαν οδοστρωτήρας τα όποια εµπόδια.
Θυµίζουν πως ήταν η κυβέρνηση της Ν∆ που µείωσε τον κατώτατο µισό, κατάργησε τις συλλογικές συµβάσεις, εκτίναξε στα ύψη την ανεργία και δεν στήριξε στα εργασιακά ως αξιωµατική αντιπολίτευση βασικές διατάξεις προστασίας της εργασίας. Ως εκ τούτου στην Κουµουνδούρου επιµένουν ότι θα πρέπει να γίνει σύγκριση στα προγράµµατα των δύο κοµµάτων.
Θυµίζουν επίσης πως στην τετραετή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δηµιουργήθηκαν 400.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία µειώθηκε κατά 8 µονάδες και επαναλαµβάνουν µε βάση το νέο πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει η δυνατότητα δηµιουργίας επιπλέον 500.000 θέσεων εργασίας για την επόµενη τετραετία.
Το Δηµόσιο είναι ένας από τους τοµείς στους οποίους το κυβερνών κόµµα θα συνεχίσει να δίνει έµφαση, υπενθυµίζοντας πως ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρµόζει τον κανόνα 1:1, δηλαδή για κάθε µία αποχώρηση µία νέα πρόσληψη, στη Νέα ∆ηµοκρατία θέλουν να εφαρµόσουν το 1:5, δηλαδή µόλις µία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις από τον δηµόσιο τοµέα. Μιλώντας µε αριθµούς, στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία λένε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και ότι έχει σχεδιάσει συνολικά 9.500 προσλήψεις για το 2019. Ο κανόνας 1:5 σηµαίνει ότι δεν µπορούν να γίνουν 4.500 προσλήψεις αλλά µόλις 1.500, µε τον κ. Μητσοτάκη να έχει πει ήδη ότι οι 1.300 θα είναι αστυνοµικοί.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr