Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της Αμμοχώστου απέστειλε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταγγέλλει τις ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κάνοντας λόγο για εφαρμογή του «Σχεδίου Β» του οποίου ένας από τους βασικούς στόχους ήταν το άνοιγμα της πόλης υπό τουρκική διοίκηση. Όπως και στην επιστολή της 14ης Ιουνίου έτσι και σ’ αυτήν της 26ης τρέχοντος, ο ΠτΔ σημειώνει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται «στις ενέργειες του παράνομου τουρκικού κατοχικού καθεστώτος» και τα σχέδια για «ενδεχόμενο άνοιγμα του περιφραγμένου τμήματος των Βαρωσίων». Σημειώνει στη συνέχεια τη θέση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως είχε τεθεί και στο παρελθόν με επιστολή προς τον ΓΓ ΟΗΕ στις 4 Αυγούστου 2017. Στη συγκεκριμένη επιστολή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πληροφορήσει τον Γενικό Γραμματέα ότι «η τουρκική πλευρά δημοσίως αναφερόταν στο Σχέδιο Β’ στο Κυπριακό το οποίο επικεντρωνόταν στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων για επανεγκατάσταση, μετά τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά». Στις 18 Αυγούστου ο ΓΓ του ΟΗΕ διαβεβαίωνε γραπτώς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως η θέση των Ηνωμένων Εθνών επί του θέματος παραμένει αναλλοίωτη και καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Ν. Αναστασιάδης προχώρησε στην ετοιμασία νέας επιστολής «λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα λεπτή συγκυρία και τις εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προοπτική επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών» υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα.
Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο ΠτΔ αναφέρει στον Αντόνιο Γκουτέρες πως «το ξεχωριστό καθεστώς των Βαρωσίων, ως μια περιοχή η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και μια περιοχή στην οποία η Τουρκία έχει αποκλειστικό έλεγχο και ευθύνη, αναγνωρίζεται σ’ όλες τις εκθέσεις του ΓΓ για τη δράση του ΟΗΕ στην Κύπρο». Του υπενθυμίζει πως στην τελευταία του έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας –ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 2019– αναφέρει ότι «τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να θεωρούν την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για το στάτους κβο στο Βαρώσι».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει πως «το πλαίσιο για την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους» καθορίζεται μέσα από τις Υψηλού Επιπέδου συμφωνίες του 1979 και τα ψηφίσματα 414 (1977), 482 (1980), 550 (1984) και 789 (1992).
Ο Ν. Αναστασιάδης υπογραμμίζει πως τα όσα έχουν λεχθεί από τουρκικής πλευράς για μελέτη απογραφής στην Αμμόχωστο «είναι εμφανές ότι το όλο θέμα εμπίπτει στο ”Σχέδιο Β” της Τουρκίας με στόχο την επανεγκατάσταση των περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, υπό στρατιωτική κατοχή». Για να σημειώσει ευθύς μετά πως «τέτοια σχέδια βρίσκονται ενάντια στις πρόνοιες των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ».
Υποδεικνύει πως σ’ αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία οι ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας με «προώθηση σχεδίων τα οποία στρέφονται εναντίον της προσπάθειας επίτευξης μιας ουσιαστικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος θα έπρεπε να απορριφθούν άμεσα από τη διεθνή κοινότητα».
Σε άλλο σημείο της επιστολής ο ΠτΔ σημειώνει πως οι συνεχείς εκκλήσεις της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιστροφή και επανεγκατάσταση των Βαρωσίων από τους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έχουν απορριφθεί από την Τουρκία.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναφέρει την πρότασή του για την Αμμόχωστο την οποία έθεσε και γραπτώς προς τον Μουσταφά Ακιντζί κατά την τελευταία τους συνάντηση και η οποία περιλαμβάνει:
1. Τη σύσταση μιας Τεχνικής Επιτροπής για Ανοικοδόμηση και Επανεγκατάσταση της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου.
2. Ως πρώτο βήμα να επιτραπεί σε ξένους και Κύπριους ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων και Ελληνοκυπρίων, να διενεργήσουν τεχνικές μελέτες για την ανοικοδόμηση.
3. Να γίνει αίτηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για χρηματοδότηση των μελετών και να κληθούν τα Ηνωμένα Έθνη να συνδράμουν στην τεχνική δουλειά.
4. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής.
Ο Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει προς τον Αντόνιο Γκουτέρες την ελπίδα ότι «ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς θα ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή μου η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως ένα από τα Μέτρα Οικοδόμησης, σε πλήρη σύμπλευση με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ τα οποία καλούν για επιστροφή της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».
Τέλος, αναφέρει και σ’ αυτή του την επιστολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι παραμένει δεσμευμένος να συνεχίσει να εργάζεται με τον ΓΓ του ΟΗΕ «για να διατηρηθούν ζωντανές οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών». Καταλήγει ζητώντας από τον Γενικό Γραμματέα να ασκήσει κάθε προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
ΠΗΓΗ: philenews.com