Χθες έληξε και τυπικά η θητεία της ηγεσίας στην Δικαιοσύνη και από σήμερα (1η Ιουλίου) “τρέχει” η προθεσμία για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου να υπογράψει ή όχι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα μετά την σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.
Οι πληροφορίες από το Προεδρικό Μέγαρο θέλουν εδώ και καιρό τον κ. Παυλόπουλο να μην υπογράφει το Διάταγμα που θα επικύρωνε τον διορισμό της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, δείχνοντας έτσι εμμέσως και την αποδοκιμασία του για τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα.
Θα είναι η πρώτη φορά που η διάσταση απόψεων των δυο ανδρών θα εμφανιστεί στο προσκήνιο. Ο κ. Παυλόπουλος επικαλείται, σε συνομιλητές, του θέμα αντισυνταγματικότητας αν και αρκετοί καθηγητές έχουν τοποθετηθεί κατά αυτής της προσέγγισης. Όμως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις προθέσεις του και αναμφίβολα το κλίμα είναι βαρύ, ιδιαίτερα καθώς μια τέτοια απόφαση παραμονές των εκλογών θα προκαλέσει συνειρμούς. Αυτό είναι και το κρίσιμο στοιχείο που θα βαρύνει στην απόφαση του κ. Παυλόπουλου.
Οι επιλογές του κ. Παυλόπουλου είναι δυο. Είτε να αναπέμψει τα Προεδρικά Διατάγματα στην κυβέρνηση χωρίς υπογραφή, σηματοδοτώντας και την ακύρωση της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, είτε να εκδηλώσει την αντίδρασή του δια της σιωπής. Δηλαδή να κρατήσει τις αποφάσεις στο συρτάρι του έως την επόμενη των εκλογών, ακυρώνοντας έτσι τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου του κ. Τσίπρα. Και στις δυο περιπτώσεις οι επιλογές ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνονται και την νέα ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα την επιλέξει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.
Είναι αρκετά πιθανό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιλέξει την δεύτερη οδό για να μην προκαλέσει πολιτικό ζήτημα, αν και είναι σαφές πως η επίθεση της κυβέρνησης στον Κώστα Καραμανλή μετά την αποκάλυψη της επιστολής του τελευταίου στον Τζορτζ Μπους για το Σκοπιανό είναι προφανές πως έχει βαρύνει το κλίμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ταυτισμένος με τον Κώστα Καραμανλή, πολλοί, όμως, λένε πως γνωρίζει πολύ καλά το παρασκήνιο εκείνης της εποχής, ενώ είναι ενημερωμένος σχετικά εδώ και ένα χρόνο όταν η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της την επιστολή αλλά απέφυγε να την δημοσιοποιήσει για λόγους πολιτικής ισορροπίας.