Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο. «Προτάσσουμε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης διότι μόνο έτσι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα. Παρουσιάσαμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο στον κ. [Κλάους] Ρέγκλινγκ όπου κορυφαία θέση έχει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο συνδυάζει μια σειρά από τομές, οι οποίες δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία» δήλωσε ο κ. Πέτσας.
Επισήμανε ότι μέσα στο 2020 η κυβέρνηση θα θέσει στους εταίρους και δανειστές την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα και σημείωσε ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 θα επιτευχθεί και ότι δεν υπάρξει δημοσιονομικό κενό όπως υποστηρίζουν οι δανειστές.
Ο κ. Πέτσας είπε ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στο επιτελικό κράτος, για το πώς δουλεύει η δημόσια διοίκηση και τα κυβερνητικά όργανα και το δεύτερο θα είναι το φορολογικό. Υπογράμμισε πως «το φορολογικό νομοσχέδιο είναι ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος, είναι ένα ενιαίο κείμενο που από μόνο του είναι μεταρρυθμιστική τομή και περιλαμβάνει τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών».
Αναφερόμενος στις μειώσεις φόρων στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «τα φυσικά πρόσωπα θα έχουν μείωση φόρου από τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή που θα μειωθεί στο 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ από 22% που είναι σήμερα». «Αυτό θα συμπαρασύρει όλη την κλίμακα η οποία θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από την σημερινή», είπε.
Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. [Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς απάντησε: «Δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ακούω πρώτη φορά από εσάς».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε πως είναι θεμιτό το καλό κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και αναφέρθηκε στη σύσκεψη για το μεταναστευτικό, όπου συζητήθηκαν οι πολιτικές τις οποίες θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα στηρίζει πάντα τις επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είπε πως αυτό θα επαναβεβαιωθεί στη συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη στις 29 Ιουλίου στην Κύπρο.
Ανέφερε πως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για τη αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου και όλα τα κόμματα θα έχουν τον χρόνο να εκφράσουν τις θέσεις τους.
Ερωτηθείς για το κυβερνητικό σχήμα τόνισε πως είναι ένα κράμα έμπειρων και νέων στελεχών και υπάρχουν και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, με βασικό στόχο την ταχύτητα, την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα. Απαντώντας σε σχόλια για την τοποθέτηση του κ. Οικονόμου στην θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος αρμόδιου για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, λόγω της πρότερης ενασχόλησης του με την Lamda Development, ανέφερε πως ο κ. Οικονόμου είναι κορυφαίος στον τομέα του στην Ελλάδα.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε πως πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία η οποία είναι πολύ δύσκολο να τροποποιηθεί ή να καταργηθεί και αυτό που θα πράξει η κυβέρνηση είναι να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας ξεκινώντας μια διεθνή καμπάνια για την ανάδειξη της ελληνικής πραγματικής Μακεδονίας, για την προστασία των εμπορικών σημάτων των μακεδονικών προϊόντων και της προστασίας των συμφερόντων της χώρας κατά τη διαπραγμάτευση της γειτονικής χώρας με την ΕΕ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδος θα ανακοινωθεί η επιλογή της κυβέρνησης για τον Έλληνα εκπρόσωπο στην Κομισιόν, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, ενώ χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για την απόφαση να ενταχθεί η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ στον πρωθυπουργό τις χαρακτήρισε «περί όνου σκιάς» υπογραμμίζοντας πως μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες στον πρωθυπουργό για να μεταφερθούν στην συνέχεια στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ. «Άλλωστε αυτό το σχήμα είχαν υιοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα» είπε.
Για την δημόσια τηλεόραση ο κ. Πέτσας ανέφερε που πρέπει να αναβαθμισθεί και να γίνει ανεξάρτητη και ποιοτική τηλεόραση και υπογράμμισε «η ΕΡΤ και οι εργαζόμενοι της δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από τη νέα κυβέρνηση και τους θέλουμε αρωγούς στην προσπάθεια αναγέννησης της δημόσιας τηλεόρασης».