Σε προσαρμογές των δαπανών για το 2019 προχωρά η κυβέρνηση για να διασφαλίσει τον δημοσιονομικό στόχο με πρώτη τη μεσοσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για φέτος, που θα πάει πιο πίσω. Πίσω από τις κλειστές πόρτες στις συναντήσεις με τους δανειστές, το οικονομικό επιτελείο εκτός από διαβεβαιώσεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για φέτος, έβαλε και κάποιες «εγγυήσεις».
Με άλλα λόγια κάποιες περικοπές, που θα κάνει ώστε τα μέτρα του Μαΐου να μην σταματήσουν την υλοποίηση του δικού της προγράμματος. Μέσα σε αυτές ήταν και μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10%, που ψήφισε στο τέλος του 2018 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 263 εκατ. ευρώ.
Ως γνωστό η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 ήταν κλιμακωτή: Ξεκινούσε από το 30% για την ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία ως 60.000 ευρώ μειώνοντας στο 10% για την ακίνητη περιουσία με αξία έως 100.000 ευρώ και πρακτικά μηδενίζονταν για ακίνητη περιουσία με αξία πάνω από 150.000.
Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι ήταν να καταργηθεί η μεσοσταθμική μείωση του 10% για τον ΕΝΦΙΑ που είχε ψηφίσει από πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ και τη θέση της να πάρει μια αντίστοιχη μείωση του φόρου κατά 10%, που όμως θα ψηφίσει άμεσα η νέα κυβέρνηση με το πρώτο μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου.
Εκτός από την κατάργηση της «ταξικής» μείωσης του ΕΝΦΙΑ που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κίνηση αυτή εξυπηρετεί και «διεύρυνση» του χρόνου υλοποίησης της μείωσης κατά 30% του φόρου από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία θα γίνει σε τρία αντί σε δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα αντί να γίνει μείωση 20% για το 2020 (φορτώνοντας επιπλέον δημοσιονομικό κόστος 565 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο) και 10% για το 2020 θα γίνουν τρεις ετήσιες μειώσεις της τάξης του 10%, αρχής γενομένης από φέτος, με ολοκλήρωση του συνόλου της μείωσης το 2021.
Τα σχέδια αυτά μαζί με κάποια πιο αυστηρή ανασκόπηση δαπανών για φέτος παρουσίασε χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών στους εκπροσώπους των δανειστών ως αντίβαρό στις ενστάσεις τους σχετικά με την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2019.
Επίσης τις επόμενες μέρες ο Χρ. Σταϊκούρας θα προσπαθήσει να πείσει και για την σκοπιμότητα της βελτίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Στην πρώτη ανάγνωση οι θεσμοί δεν ήταν τόσο αρνητικοί σε κάποια χαλάρωση στην ρύθμιση για τις οφειλές έως 3.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα δέχθηκαν τη μείωση της ελάχιστης δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ αλλά όχι και την μείωση του επιτοκίου του 5% που επιβάλλεται στις δόσεις.
Περισσότερο αρνητικοί ήταν στην κύρωση της διάταξης της ΠΝΠ που κατατέθηκε προεκλογικά, η οποία προέβλεπε την επέκταση της ρύθμισης έως και σε 120 δόσεις και σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ, αφού θεωρούν ότι έτσι και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αθετούν τις υποχρεώσεις τους και να αναμένουν μακροχρόνιες ρυθμίσεις για την εξυπηρέτησή τους.
ΠΗΓΗ: news247.gr