Μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε τυχόν επικοινωνιακό φάουλ από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι έτοιμο να λάβει το Μέγαρο Μαξίμου και για το λόγο αυτό, τόσο οι υπουργοί όσο και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης που θα βγαίνουν στα κανάλια ή τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, θα πρέπει νωρίτερα να έχουν ενημερώσει επί τούτου το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και ειδικότερα συγκεκριμένα πρόσωπα που επιφορτίζονται με τα συγκεκριμένα καθήκοντα.
Με αυτή την κίνηση αφενός ο κ. Μητσοτάκης θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιος συνεργάτης του μιλάει σε ποιο μέσο και αφετέρου ο καθένας που εκτίθεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν θα λανθάνει εύκολα από την επίσημη γραμμή, αφού το γραφείο του θα είναι πρόθυμο να ενημερώσει οποιονδήποτε για το τι θα πρέπει να λέγεται όσον αφορά τα ζητήματα της επικαιρότητας.
Ο έλεγχος των δηλώσεων ή των συνεντεύξεων στις εφημερίδες από την άλλη πλευρά είναι ευκολότερος αφού πρόκειται για γραπτό λόγο και ούτως ή άλλως οι περισσότερες απαντήσεις των συνεντεύξεων προετοιμάζονται καλύτερα, οπότε τα λάθη γίνονται πιο δύσκολα.
Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι πολλές φορές οι δημοσιογράφοι στέλνουν τις ερωτήσεις στο γραφείο του υπουργού και μέσα σε μια καθορισμένη προθεσμία ο συνεντευξιαζόμενος στέλνει έτοιμες τις απαντήσεις. Έτσι αποφεύγονται και οι κακοτοπιές εκ μέρους του πολιτικού – αν και η αλήθεια είναι ότι δημοσιογραφικά η αυτή τακτική αυτή δεν ενδείκνυται. Πολύ σπάνια βγαίνει κάποια είδηση με αυτό τον τρόπο.
Στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο όμως, τα στελέχη της κυβέρνησης μπορεί να κάνουν πιο εύκολα το λάθος, οπότε το Μέγαρο Μαξίμου ακολουθεί τη ρήση του θυμόσοφου λαού: φύλαγε τα ρούχα σου να ‘χεις τα μισά.
Η απόφαση πάρθηκε μετά τη διαπίστωση ότι σχεδόν καθημερινά υπάρχουν τουλάχιστον δύο – τρία μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που παραχωρούν συνέντευξη σε κάποιο μέσο ενημέρωσης και είμαστε ακόμα στην αρχή αφού η σύνθεση της κυβέρνησης δεν έχει κλείσει καν τον πρώτο μήνα ζωής.