Η κατοχική Τουρκία έχει προδικάσει το αποτέλεσμα της σημερινής άτυπης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη αξία καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει το κεκτημένο του Κραν Μοντανά και να βάλει στο τραπέζι το θέμα της συνδιαχείρησης των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο ρόλος του ΟΗΕ και του αμερικανικού παράγοντα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος, όπως λένε οι γνωρίζοντες. Και η πιθανότητα να επιχειρηθεί να συρθούν η Κύπρος και η Ελλάδα σε μια πενταμερή στη Ν. Υόρκη, ίσως και τον Σεπτέμβριο, δεν είναι κάτι που πρέπει να υποτιμάται.
Ενδιαφέρον έχει η ανάλυση του έμπειρου Κώστα Βενιζέλου στο hellesjournal.com του Μιχάλη Ιγνατίου που παραθέτουμε αυτούσια:
Η κατοχική Τουρκία έχει προδικάσει το αποτέλεσμα της σημερινής άτυπης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Το έχει προδικάσει με τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ και τη συστηματική μεθοδευμένη προσπάθεια της Άγκυρας να επιβάλλει τετελεσμένα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακολουθεί η κατοχική δύναμη την ίδια τακτική που υιοθέτησε από το 1974 και εντεύθεν επί του εδάφους. Με την εδραίωση της παρουσίας της στην κατεχόμενη περιοχή. Με την μεταφορά εποίκων, τη δημιουργία παράνομων δομών και την ισλαμοποίηση των κατεχομένων. Στη σημερινή συνάντηση η τουρκική πλευρά θα προτάξει το θέμα του φυσικού αερίου. Ο εγκάθετος της Άγκυρας, έχει ήδη σπεύσει να ξεκαθαρίσει και δημόσια πως υπάρχουν τρεις επιλογές στο θέμα των υδρογονανθράκων. Οι μονόπλευρες – όπως είπε – γεωτρητικές δραστηριότητες, η από κοινού ενέργεια με την δημιουργία μιας κοινής επιτροπής και αυτό που σήμερα συμβαίνει, με τις εκατέρωθεν γεωτρήσεις. Παράλληλα, ήγειρε και το θέμα του μορατόριουμ, που σημαίνει πάγωμα όλων των ερευνών. Και των νόμιμων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των παράνομων της Τουρκίας. Πλήρης εξίσωση δηλαδή. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απορρίπτει το σενάριο της συνδιαχείρισης. Αυτό που ενδεχομένως να προτείνει είναι η δημιουργία μιας υποεπιτροπής διά της οποίας να ενημερώνονται οι Τουρκοκύπριοι για την πορεία των ερευνών. Είναι σαφές πως σε περίπτωση που θα συμφωνηθεί συνδιαχείριση πριν τη λύση τότε η τουρκική πλευρά δεν θα έχει λόγο να συζητήσει την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Το Κυπριακό είναι «φορτωμένο» με πολλές και αλλεπάλληλες αποτυχημένες συναντήσεις, διαδικασίες, πρωτοβουλίες. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως δεν θα σημαίνει τίποτε εάν σε αυτές προστεθεί μία ακόμη. Έχει σημασία. Γιατί κάθε φορά που αποτυγχάνει μια προσπάθεια, υποχωρεί περισσότερο και η προοπτική επίτευξης συμφωνίας. Γιατί κάθε φορά που αποτυγχάνει μια προσπάθεια η ελληνοκυπριακή πλευρά «αφήνει» νέες υποχωρήσεις. Η κατοχική Τουρκία έχει στείλει τα τελευταία 24ωρα τα ξεκάθαρα μηνύματα της με την παρουσία του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, στο γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που βρίσκεται λιγότερο από 12 ναυτικά μίλα από την κατεχόμενη Καρπασία. Ανακοίνωσε δε πως έχει αρχίσει και η γεώτρηση. Είναι προφανές πως η Άγκυρα μια οδό επιλέγει και θέλει να επιβάλει: • Την υποταγή της ελληνικής πλευράς στα δικά της σχέδια. Κι αυτή την επιλογή την προωθεί βαθμηδόν και την εδραιώνει μέσα από κινήσεις επιβολής. Τί μπορούν να συζητήσουν σήμερα Αναστασιάδης και Ακιντζί, όταν στην κυπριακή ΑΟΖ η κατοχική Τουρκία κάνει πάρτι; Η μέθοδος των συνομιλιών χάριν των συνομιλιών, για το θεαθήναι έχει δοκιμαστεί και κόστισε στο Κυπριακό. Βλέπουμε τώρα να επαναλαμβάνεται. Κάθε φορά, ωστόσο, ο λογαριασμός στέλνεται στην ελληνική πλευρά για να πληρώσει.
Πηγή: hellasjournal.com