Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η Ελλάδα άφησε πίσω της τα Μνημόνια αλλά από την ανακοίνωση της Κομισιόν, η οποία δικαιώνει τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης, το μόνο που συγκράτησε η ΝΔ είναι η «ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων»…
Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ας αφήσει τους πανηγυρισμούς, που προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων. Οι «προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», γονάτισαν τη μεσαία τάξη, φόρτωσαν μέτρα λιτότητας δισεκατομμυρίων ευρώ όλους τους Έλληνες και υποθήκευσαν τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα στους δανειστές.
Ακόμη και μετά την αποδοκιμασία των πολιτών στην κάλπη, ο ΣΥΡΙΖΑ δε διδάχθηκε τίποτα. Αφού επικαλείται ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπενθυμίζουμε ότι στην 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας αναφέρεται επί λέξη ότι: “Ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων έχεΟι κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Κομισιόν σχετικά με τον έναν χρόνιο χωρίς μνημόνια, αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ας αφήσει τους πανηγυρισμούς, που προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων. Οι «προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», γονάτισαν τη μεσαία τάξη, φόρτωι επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και δε διασφαλίζεται η συνοχή ορισμένων μέτρων με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους….υπάρχει κίνδυνος οι περισσότερες από τις 15 συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα μέσα του 2019 να μην ολοκληρωθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα”.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Έναν ακριβώς χρόνο πριν, στις 21 Αυγούστου 2018, ο Αλέξης Τσίπρας, σε ένα διάγγελμα γεμάτο συμβολισμούς, ανακοίνωσε την άφιξη στον προορισμό: την έξοδο από τα μνημόνια της λιτότητας.
Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια, τρεις κυβερνήσεις και μια άνευ προηγουμένου οικονομική και κοινωνική καταστροφή, πρωτόγνωρη για ευρωπαϊκή χώρα για να τελειώσει η περίοδος των ελλειμμάτων, της χρεοκοπίας και της κοινωνικής ισοπέδωσης.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνον έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, αλλά, όπως είχε υποσχεθεί, άρχισε την αμέσως επόμενη ημέρα την προσπάθεια άρσης της μνημονιακής συνθήκης, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό, επαναφέροντας εργασιακά δικαιώματα και προχωρώντας σε μια λελογισμένη αλλά σαφώς επεκτατική οικονομική πολιτική.
Η γλώσσα των αριθμών είναι αδιάψευστη κόντρα σε όλα τα fake news. Το έλλειμμα, από 15,1% το 2009, έγινε πλεόνασμα 1,1% το 2018. Η ανεργία, από 27,5% το 2013, έπεσε στο 19,5% το 2018 και στο 17,6% τον Απρίλιο του 2019. Η ύφεση, από 5,5% το 2010, έγινε ανάπτυξη 1,9% πέρσι. Και το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου έπεσε από το δυσθεώρητο 23,9% το 2012 σχεδόν στο 2% φέτος.
Χθες, Τρίτη 20/8, ήρθε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τα στοιχεία που την συνοδεύουν, να δικαιώσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας και να καταρρίψει το αφήγημα της ΝΔ για τη δήθεν καταστροφική οικονομική πολιτική που άσκησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Όπως ανέφεραν αναλυτικά πηγές της Κουμουνδούρου, με την ανακοίνωση αυτή επιβεβαιώνεται πλήρως η επισήμανση του ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τη ΝΔ, η ΝΔ έχει αποφασίσει: τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα…
Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στα απτά οφέλη που προέκυψαν για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ενδεικτικά τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 17,6% τον Απρίλιο του 2019, όταν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2011 έπεσε κάτω από το 18%, έναντι του υψηλότερου ποσοστού της τάξεως του 27,9 % που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2013. Παράλληλα, διαπιστώνει τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία της χώρας, παραθέτοντας στοιχεία για την επιστροφή στις αγορές, την δημοσιονομική κατάσταση και τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ένα χρόνο από την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δηλώνει ότι «η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί», ενώ ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τότε που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης πριν από ένα χρόνο» και ότι «τα οικονομικά δεδομένα εμφανίζουν θετικά σημάδια».
«Όταν, λοιπόν, η ΝΔ αναφέρεται σε αυταπάτες θα πρέπει να κοιτάζεται στον πολιτικό της καθρέφτη. Αν και στην περίπτωσή της, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι μάλλον συνειδητή επιλογή και παγιωμένος τρόπος προσέγγισης των πολιτών», επισημαίνει η Κουμουνδούρου.
Η ανακοίνωση της Κομισιόν
Ανακοίνωση για τον «έναν χρόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση από την Ελλάδα του προγράμματος στήριξης», εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Είναι σημαντικό όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να εργαστούν από κοινού για την εξασφάλιση και τη διατήρηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας και θα στηρίξει τον κεντρικό της ρόλο ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ», αναφέρει σε δήλωσή του ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου, από την επιτυχή, όπως τη χαρακτηρίζει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ολοκλήρωση από την Ελλάδα του προγράμματος στήριξης.
Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημειώνει ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί «η πορεία εφαρμογής υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα».
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει:
“Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από τότε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Το τριετές πρόγραμμα αποτέλεσε μια συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων και βαθιά ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την αδυναμία πρόσβασης της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Συνολικά, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας παρείχαν δάνεια ύψους 61,9 δισ. ευρώ έναντι της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης δέσμης μεταρρυθμίσεων από τις ελληνικές αρχές.
Από κοινού, οι μεταρρυθμίσεις αυτές έθεσαν τις βάσεις για οικονομική ανάκαμψη, διαμορφώνοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και υγιή δημόσια οικονομικά. Παρά το γεγονός ότι πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες, οι δείκτες επιβεβαιώνουν ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται αποφέρουν απτά οφέλη. Για παράδειγμα, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 17,6% τον Απρίλιο του 2019. Παρόλο που αυτό εξακολουθεί να είναι απαράδεκτα υψηλό, είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης αυτός έπεσε κάτω από το 18% από τον Ιούλιο του 2011 έναντι του υψηλότερου ποσοστού της τάξεως του 27,9% που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2013. Παραμένει επιτακτικής σημασίας να συνεχίσουν οι ελληνικές αρχές να εστιάζουν στην πλήρη αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών από τα χρόνια της κρίσης. Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτές τις προσπάθειες. Η χώρα έχει πλέον ενσωματωθεί πλήρως στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και η συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν, παρακολουθείται στο πλαίσιο του μηχανισμού ενισχυμένης εποπτείας.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο καθώς και για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε τα εξής: «Πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης του ΕΜΣ για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η οικονομία της Ελλάδας επωφελήθηκε από μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Η ανάπτυξη είναι σταθερή, η ανεργία μειώνεται και τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα επιτεύγματα αυτά και να συνεχιστεί η πορεία εφαρμογής υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα».
Ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία κ. Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τότε που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα στήριξης πριν από ένα χρόνο. Τα οικονομικά δεδομένα εμφανίζουν θετικά σημάδια, γεγονός που δείχνει ότι οι προσπάθειες θα συνεχίσουν να αποδίδουν καρπούς για την ελληνική κοινωνία που βίωσε τόσες δυσκολίες. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν και η προθυμία εκ μέρους της Ελλάδος να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων — και να συνεργαστεί στενά με τους ευρωπαίους εταίρους — θα είναι ουσιαστικής σημασίας για τη στήριξη της σταθερότητας, της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενός βελτιωμένου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας κατά τους προσεχείς μήνες και τα επόμενα έτη. Είναι σημαντικό όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να εργαστούν από κοινού για την εξασφάλιση και τη διατήρηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας και θα στηρίξει τον κεντρικό της ρόλο ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ»”.