Επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποιεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί πρώτα με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς και στη συνέχεια με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν αναμένεται να θέσει τα ζητήματα – «αγκάθια» που επηρεάζουν τη χώρα μας (και θα μπορούσαν να συζητηθούν με την καγκελάριο της Γερμανίας, η οποία έχει ουσιαστικό τον πρώτο λόγο στην Ευρωπαϊκή Ένωση), όπως είναι η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Χαρακτηριστική είναι η σχετική αναφορά στο ενημερωτικό σημείωμα από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού: «… ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup, αλλά για να συζητήσει με τη γερμανίδα Καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην Ε.Ε…».
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εμμένει πως η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων «βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας», υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα προτάσσει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο προκειμένου να κερδίσει αξιοπιστία και -όπως τονίζει- «κερδίζοντας αξιοπιστία από τους εταίρους μας, θα θέσουμε τον στόχο μείωσης πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά…».
Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κατά τις επαφές του στο Βερολίνο, θα στοχεύσει στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, στην παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και στη συζήτηση «των μεγάλων αναπτυξιακών δράσεων για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας».
Αναμένεται επίσης να τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών οι ελληνογερμανικές οικονομικές επαφές, η μετανάστευση και η σχέση με την Τουρκία.
Από την πλευρά του, το Βερολίνο, αναφερόμενο στην επίσκεψη Μητσοτάκη, κάνει λόγο για ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και δεν διατυπώνει οποιαδήποτε προσδοκία.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, σημειώνοντας πως η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών θα αφορά θέματα, τα οποία συνδέουν το Βερολίνο και την Αθήνα διμερώς, αλλά και τις δύο χώρες «πρωτίστως βεβαίως ως Ευρωπαίους εταίρους».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις πιθανές προσδοκίες, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού και τόνισε ότι δεν θεωρεί χρήσιμο να εκφράζονται προσδοκίες.
«Βεβαίως η καγκελάριος τον έχει συναντήσει ήδη σε προηγούμενες ευκαιρίες, αλλά τώρα ως πρωθυπουργό τον βλέπει για πρώτη φορά, εδώ στο Βερολίνο, και για αυτό πρόκειται για ένα ωραίο ραντεβού στο οποίο προσβλέπουμε για μια πραγματικά ευρεία ανταλλαγή, για θέματα τα οποία συνδέουν τη Γερμανία και την Ελλάδα διμερώς», δήλωσε συγκεκριμένα.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Στέφεν Χέμπεστραϊτ σημείωσε το εξής:
«Ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός του των Οικονομικών θα συναντήσουν και τον κ. Σολτς στο Βερολίνο και, όπως είπε και ο κ. Ζάιμπερτ, προσβλέπουμε κι εμείς στη συνάντηση, αλλά δεν διατυπώνουμε προσδοκίες. Προσβλέπουμε όμως στην ανταλλαγή (απόψεων)».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης, ο κ. Χέμπεστραϊτ είπε στο ίδιο πλαίσιο πως θα τεθούν «όλα τα θέματα τα οποία είναι αμοιβαίου ενδιαφέροντος», καθώς «πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας».
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού (Πέμπτη 29 Αυγούστου, ώρα Ελλάδας):
- Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.
- Στη 1 μετά το μεσημέρι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν δηλώσεις.