Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένοντας στην «πολεμική» ρητορική του, απηύθυνε ένα προκλητικό μήνυμα, με αφορμή την 97η επέτειο από τη Μικρασιατική Καταστροφή -ή την “Ημέρα της Νίκης”, όπως την εορτάζουν στη γειτονική μας χώρα.
“Το έθνος μας είναι έτοιμο να κάνει τις ίδιες θυσίες και να δείξει το ίδιο κουράγιο για το καλό της πατρίδας μας σήμερα, όπως το έκανε και χθες” ανέφερε στο μήνυμά του.
“Με την επική νίκη της 30ης Αυγούστου το Έθνος μας έσκισε το πουκάμισο της αιχμαλωσίας και διαμήνυσε σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα κάνει παραχωρήσεις από την ανεξαρτησία του, όποιο και αν είναι το τίμημα. Η Μεγάλη Νίκη που ήταν προάγγελος του τελευταίου μας κράτους, της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι το όνομα της εκ νέου ανόδου του Τουρκικού Έθνους που θέλησαν να διαγράψουν από την Ιστορία” δήλωσε επίσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διεκδικήσεις της χώρας του εκτός συνόρων σε Συρία και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως είπε, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να “χαλάσει τις παγίδες που στήνονται σήμερα στα βόρεια της Συρίας, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο”, ενώ δεν θα επιτρέψει “τον σφετερισμό των δικαιωμάτων του Τουρκικού Έθνους και των Τουρκοκυπρίων”.
Μήνυμα για την “Ημέρα της Νίκης” έστειλε άλλωστε, νωρίτερα, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, κάνοντας αναφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία “θα συνεχιστεί, μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης”.
Παράλληλα, αναφερόμενος στη Μικρασιατική Καταστροφή, εξήρε τον τουρκικό στρατό ο οποίος, όπως είπε, “υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στο Αφιόν νίκησε τα εχθρικά στρατεύματα στις 30 Αυγούστου”.
Ο Ακάρ τόνισε ότι ο τουρκικός στρατός ως “αποτελεσματικός, αποτρεπτικός και σεβαστός στρατός θα συνεχίσει να συμβάλει στην ασφάλεια, ειρήνη και την σταθερότητα” εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνει και τον κουρδικό PKK.
Ο Ατατούρκ είχε ηγηθεί της “Μεγάλης Επίθεσης” (Büyük Taaruz) που ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου 1922 στην κοιλάδα του Αφιόν Καράχισαρ με τον σύνθημα “Στόχος μας είναι η Μεσόγειος”.
Τέσσερις μέρες αργότερα οι εξουθενωμένες και αποκαρδιωμένες ελληνικές δυνάμεις ηττήθηκαν στη μάχη του Ντουμλούπιναρ και ετράπησαν σε άτακτη φυγή με αποτέλεσμα τα τουρκικά στρατεύματα να εισέλθουν στις 9 Σεπτεμβρίου στην ανοχύρωτη πλέον Σμύρνη.