Συνεχίζεται η προώθηση αλλαγών στα εργασιακά από την κυβέρνηση με νέα δέσμη μέτρων που ρυθμίζουν μία σειρά θεμάτων να έρχεται την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή.
Στο μίνι εργασιακό νομοσχέδιο εντάσσονται ρυθμίσεις με στόχο τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης και η εκλογίκευση του συστήματος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους» οι ρυθμίσεις, που φέρνουν ολικό «λίφτινγκ» στον συνδικαλιστικό νόμο, είναι στοχευμένες, ώστε να αντιμετωπίζουν μια «βεντάλια» θεμάτων με σκοπό την πάταξη της μερικής απασχόλησης, την πρόβλεψη ειδικών περιπτώσεων στις κλαδικές συμβάσεις, το ξεκαθάρισμα στα μητρώα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις απεργίες κ.ά.
Αυτό είναι το νέο μίνι εργασιακό νομοσχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας στις προωθούμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται:
1. Διάταξη που καθιστά με διπλό τρόπο ακριβότερη τη μερική απασχόληση και πριμοδοτεί την πλήρη εργασία:
όσοι εργάζονται έως 3 ώρες θα δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε ώρα μέχρι τις τρεις ώρες και χωρίς να έχουν πραγματοποιήσεις υπερεργασία. Σήμερα οι αποδοχές των εργαζομένων με σύμβαση ή σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης υπολογίζονται όπως και οι αποδοχές του συγκρίσιμου εργαζόμενου και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας της μερικής απασχόλησης. Η αμοιβή δηλαδή όσων εργάζονται με 3ωρη απασχόληση είναι το ποσό που αναλογεί στις 3 ώρες από τον μισθό ενός πλήρως απασχολούμενου αντίστοιχου εργαζόμενου. Με την προωθούμενη διάταξη, επιπλέον αυτής της αναλογίας, ο εργαζόμενος θα δικαιούται και προσαύξηση 10% για κάθε μία από τις 3 ώρες που εργάζεται.
κάθε επιπλέον ώρα εργασίας πέραν των συμφωνημένων στο πλαίσιο μερικής απασχόλησης θα αμείβεται και αυτή με προσαύξηση 10%. Δηλαδή αν κάποιος έχει συμφωνήσει να εργάζεται για 4 ώρες και του ζητηθεί να εργαστεί για 5 ή για 6 ή για 7 τότε γι αυτές τις έξτρα ώρες θα πρέπει να αμειφθεί με προσαύξηση 10% για κάθε επιπλέον ώρα υπερεργασίας. Στην ουσία θεσμοθετείται υπερωρία και στις ευέλικτες μορφές εργασίας, με προσαύξηση του κόστους για τον εργοδότη ως αντικίνητρο και αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών για τον εργαζόμενο. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η υποδηλωμένη εργασία και να παταχθούν διάφορα κόλπα όπως το εξής: Εργοδότης προσλαμβάνει εργαζόμενο και τον εμφανίζει με σύμβαση μερικής απασχόλησης για 5ήμερο (Δευτέρα έως Παρασκευή) επί 6 ώρες την ημέρα. Αν ο μισθωτός εργαστεί επιπλέον 3 ώρες την ημέρα, θα αμειφθεί για τις επιπλέον ώρες μόνο με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο χωρίς προσαυξήσεις, καθώς υπερωριακή απασχόληση θεωρείται η απασχόληση πέραν των 9 ωρών. Με αυτό τον τρόπο ο εργοδότης μπορεί να απασχολεί έναν μερικώς απασχολούμενο εργαζόμενο, τις ίδιες ώρες με έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης. Σε αυτό το φαινόμενο επιχειρεί να βάλει φρένο το υπουργείο Εργασίας αυξάνοντας το κόστος για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας των μερικώς απασχολούμενων. Η υποκρυπτόμενη πλήρη εργασία γίνεται έτσι πιο «τσουχτερή», με τελικό στόχο την μετατροπή των συμβάσεων με ευέλικτες μορφές σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
2. Ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει με απόλυτη ελευθερία των μερών στο πλαίσιο μιας κλαδικής σύμβασης την πρόβλεψη εξαιρέσεων για ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε πτωχευτική διαδικασία, σε εκκαθάριση, σε συνδιαλλαγή, σε αναγκαστική διαχείριση και εφόσον έχει προηγηθεί δικαστική διαδικασία ή για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νομούς – θύλακες πολύ υψηλής ανεργίας.
3. Επαναθεσμοθέτηση του μπλόκου στην υποβολή ΑΠΔ για τους μη συνεπείς εργοδότες και για μισθολογικές περιόδους που δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.
4. Ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απεργία. Η νέα διάταξη θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονοµικά ενεργών µελών της πρωτοβάθµιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκµαίρεται απαρτία και να λαµβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία.
5. Ηλεκτρονικά μητρώα για συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων αλλά και εργοδοτών.