Ο γερμανικός τύπος εστιάζει στις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο του προσφυγικού στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στην ευθύνη της Ευρώπης, η οποία πρέπει να δράσει πλέον άμεσα για να σώσει τη συμφωνία με την Τουρκία.
«Το αδιαχώρητο στα νησιά του Αιγαίου» είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα TAZ του Βερολίνου για τη νέα όξυνση των προσφυγικών ροών που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου. «Με ανησυχία παρακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση το γεγονός ότι εκ νέου ολοένα περισσότερα πλοιάρια με πρόσφυγες καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία» αναφέρει η TAZ σημειώνοντας ότι ειδικότερα τις τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου βάσει επίσημων στοιχείων ο αριθμός των νεοαφιχθέντων εμφανίζεται ανησυχητικά αυξημένος. Η «EE πιέζει για περισσότερες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία στο πλαίσιο της μεταξύ τους συμφωνίας», γράφει η TAZ, με τον πρόεδρο Ερντογάν ωστόσο να απειλεί ότι «θα αφήσει περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία να φτάσουν στην Ευρώπη, αν η χώρα του δεν λάβει περισσότερη στήριξη».
Πιέζει ο χρόνος για τη διάσωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας
«Οι Ευρωπαίοι αγνόησαν την καταστροφή στα νοτιοανατολικά άκρα της Μεσογείου, μια καταστροφή για την οποία είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι»
Για το ίδιο θέμα το περιοδικό Spiegel σε ανάλυσή του, που εστιάζει στον ρόλο αλλά και την ευθύνη της ΕΕ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, παρατηρεί: «Η ΕΕ αγνόησε για πολύ καιρό τη δυστυχία των προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Και τώρα η κατάσταση μπορεί να γυρίσει σε βάρος της, επειδή ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται». Όπως αναφέρει το Spiegel «για πάνω από τρία χρόνια οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας καταγγέλλουν αδιάλειπτα τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα προσφυγικά κέντρα των ελληνικών νησιών. Μάταια. Οι Ευρωπαίοι αγνόησαν την καταστροφή που λαμβάνει χώρα στα νοτιοανατολικά άκρα της Μεσογείου, μια καταστροφή για την οποία είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι. Πίστεψαν ότι η κρίση θα περνούσε από μόνη της αρκεί να έκαναν υπομονή, κάποιοι μάλιστα θεώρησαν ότι οι εικόνες από τα υπερπλήρη προσφυγικά κέντρα θα αποτρέψουν τους πρόσφυγες να κάνουν το ταξίδι αυτό. Αυτή η στρατηγική απέτυχε».
To Spiegel αναφέρεται στις νέες προσφυγικές αφίξεις των τελευταίων εβδομάδων αλλά και στα έκτακτα μέτρα της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη για μεταφορά 1500 προσφύγων από τη Μόρια της Λέσβου σε προσφυγικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αναφορικά με την προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία που υπεγράφη το 2016 το Spiegel παρατηρεί ότι μολονότι αρχικά φάνηκε να λειτουργεί, με τον αριθμό των προσφυγικών αφίξεων το 2016 να μειώνεται, «η ΕΕ έμεινε πίσω από τις υποσχέσεις της σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα θέματα που αφορούσε η συμφωνία. Ούτε κατάφερε να διαμοιράσει τους πρόσφυγες ανά την Ευρώπη, όπως είχε υποσχεθεί στην Τουρκία. Ούτε όμως κατάφερε να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Τουρκία, κάτι που συνέβαλε αποφασιστικά στο να φτάσουν τα προσφυγικά κέντρα των νησιών σε οριακό σημείο».
Όπως σημειώνει τέλος το Spiegel «αν η ΕΕ θέλει να διασώσει τη συμφωνία με την Τουρκία θα πρέπει να κινηθεί άμεσα. Θα πρέπει να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά νησιά και θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για παροχή ασύλου. Οι ελληνικές αρχές είναι υπερβολικά επιβαρυμένες με την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που φτάνουν σε αυτές. Η ΕΕ θα πρέπει όχι μόνο να συνεπικουρεί τις διαδικασίες αλλά να τις κατευθύνει. Το ίδιο σημαντικό είναι οι Ευρωπαίοι να εντατικοποιήσουν την ουσιαστική βοήθεια προς την Τουρκία (…) Δεν απομένει πολύς χρόνος στην Ευρώπη. Αν η αντεπίθεση του καθεστώτος Άσαντ και της Ρωσίας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας προχωρήσει, αυτό ενδέχεται να προκαλέσει άλλη μια μαζική φυγή προς την Τουρκία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την κατάσταση γρήγορα εκτός ελέγχου».
Πηγή: DW