“Όταν δεν έχεις την πλειοψηφία, προσπαθείς να βρεις λύσεις που να ενώνουν όλη την αντιπολίτευση”, τόνιζε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο newpost.gr εξηγώντας πως για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψάξει να βρει συμμάχους μέσα στη Βουλή.
Θα στραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ επιχειρώντας να κάνει αυτός ένα πρώτο βήμα προς τη Φώφη Γεννηματά και να φτιάξει ένα νέο μέτωπο απέναντι στο Μαξίμου; Οι διαβουλεύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμες. Αυτό σημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ρίξει αρκετό “νερό στο κρασί” του, αφού η πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για την ανάδειξη του πρώτου πολιτειακού παράγοντα είναι σε άλλο μήκος κύματος από την Κουμουνδούρου.
Υπάρχει, όμως, ένας κοινός τόπος: Κανένα από τα δύο κόμματα δεν επιθυμεί την εκλογή του πρώτου πολίτη της χώρας με απλή πλειοψηφία στην τρίτη ψηφοφορία (200-180-151), όπως προκρίνει και θα προχωρήσει η κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται πως το ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει, στην περίπτωση που δεν εξασφαλίζονται οι 180 ψήφοι στην τρίτη ψηφοφορία, να προβλεφθεί παράταση της θητείας του νυν προέδρου για ένα χρόνο. Με αυτό το σκεπτικό, όταν θα διεξαχθεί ο νέος κύκλος ψηφοφοριών στη Βουλή, θα έχουν διαμορφωθεί άλλες συνθήκες. Σε περίπτωση που ούτε τότε σχηματίζεται πλειοψηφία 180, να απαιτούνται 160 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία.
Η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής με αυξημένη πλειοψηφία, τη διενέργεια επαναλαμβανόμενων για ένα εξάμηνο ψηφοφοριών ακόμα και με διαφορετικά πρόσωπα μέχρι να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 3/5. Αν και αυτή η διαδικασία οδηγούσε σε αδιέξοδο, τον λόγο θα έπαιρνε ο λαός.
Σε περίπτωση που οι συζητήσεις αρχίσουν και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πετύχει ένα σημαντικό πλήγμα στην κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν θα καταφέρει να περάσει τη δική του πρόταση (απαιτούνται 151 ψήφοι για τη Συνταγματική αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου επειδή είχε συγκεντρώσει στην προηγούμενη πλειοψηφία άνω των 180), ωστόσο θα κατηγορήσει το Μαξίμου πως ευτελίζει τον θεσμό από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες, αλλά μόνο την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας
Οι κινήσεις το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι προσεκτικές από όλα τα στρατόπεδα όσον αφορά τις προτάσεις που θα καταθέσουν, αλλά και τα πρόσωπα που θα προτείνουν. Η ΝΔ διαθέτοντας 158 βουλευτές μπορεί να ελπίζει μόνο στη συνδρομή του ΚΙΝΑΛ για να συγκεντρώσει 180 ψήφους.
Στελέχη της Κουμουνδουρου εκτιμούν, πάντως πως η αναφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν έγινε τυχαία. Δεν αποκλείουν ο πρωθυπουργός να επιχειρήσει να αποφύγει συγκρούσεις προτείνοντας εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο, ωστόσο σημειώνουν ότι η απλή πλειοψηφία των 151 του δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει και σε μια κομματική υποψηφιότητα που δεν θα έκαναν αποδεκτή σε καμία περίπτωση τα άλλα κόμματα. Τα πράγματα γίνονται πολύ πιο απλά αν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει κάποιο κορυφαίο στέλεχος από το χώρο του κέντρου εξασφαλίζοντας τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ.
Η απλή αναλογική
Στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ήδη αξιολογήσει και τη χθεσινή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη που έσπευσε να αποσυνδέσει την αλλαγή του εκλογικού συστήματος από τη Συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 54 παρ.1.
Πηγές της Κουμουνδούρου εξηγούσαν στο newpost.gr πως από τη στιγμή που στη ΝΔ είδαν πως δεν έχουν “εξασφαλισμένο” το ΚΙΝΑΛ για να αθροίσουν 180 ψήφους, προκειμένου η απλή αναλογική να καταργηθεί από τις επόμενες και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές (τώρα χρειάζονται 200), ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε κανέναν λόγο να πιέσει τα πράγματα. Μάλιστα τόνιζαν χαρακτηριστικά πως ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο Χάρης Καστανίδης δεν θα συνηγορούσαν ποτέ σε κάτι τέτοιο.
Οι πιο καχύποπτοι δεν απέκλειαν ο πρωθυπουργός με την αναφορά του στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ να “έκλεισε το μάτι” στο ΚΙΝΑΛ προειδοποιώντας το πως δεν θα κυβερνήσει μαζί του με την απλή αναλογική, αλλά θα προτιμήσει να πάει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που θα πιέσει πολύ τα μικρότερα κόμματα. Με αυτόν τον τρόπο έδειξε ως μόνη διέξοδο να αλλάξουν από κοινού τον εκλογικό νόμο.
Πηγή: newpost.gr