Τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο αναφέρει πως η Ελλάδα θα προσφέρει 9 δισ. ευρώ στις τράπεζες, μέσω κρατικών εγγυήσεων.
Το πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο επικαλείται δύο άτομα, γνώστες του θέματος, σημειώνει πως η πρωτοβουλία, παρόμοια με ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που χρησιμοποιείται στην Ιταλία, εξαρτάται από τους αξιωματούχους στην Ευρώπη, οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν τις επόμενες εβδομάδες ότι δεν αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση.
Αυτή τη στιγμή, τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα έχουν κόκκινα δάνεια ύψους 75 δισ. ευρώ, ενώ με την πρόταση της Αθήνας, γνωστό ως καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων, θα μπορούσε να μειώθει αυτό το ποσό κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους δανειστές να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για την υποστήριξη της τιτλοποίησης των χαρτοφυλακίων NPLs, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το χρέος θα μεταφερθεί σε ένα φορέα ειδικού σκοπού που θα εκδώσει τα εν λόγω ομόλογα.
Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τουλάχιστον 18 μήνες για να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα, ωστόσο μεταξύ των λεπτομερειών που πρέπει να διευκρινιστούν είναι το συνολικό ποσό των επισφαλών χρεών που θα υπόκεινται στο συγκεκριμένο καθεστώς.
Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καιρό θα χρειαζόταν οι τράπεζες για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το νέο σύστημα εάν εγκριθεί. Εάν οι τράπεζες δεν έχουν ήδη έτοιμο ένα σχέδιο τιτλοποίησης, μπορεί να χρειαστούν έξι έως δώδεκα μήνες πριν αρχίσουν οι συναλλαγές μέσω του APS.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr