Η εξαίρεση Τσίπρα προκάλεσε αντιδράσεις και εντός της ΝΔ. «Σαμαρικοί», δυσαρεστημένοι βουλευτές που δεν υπουργοποιήθηκαν και άλλοι ζητούν να έρθουν όλα στο φως και αφήνουν και ένα ερωτηματικό μήπως «τα βρήκαν» ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα- σχόλιο του antinews.gr που πρόσκειται στον Αντώνη Σαμαρά με φωτογραφία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα να σφίγγουν τα χέρια και υπό τον τίτλο “Να προχωράμε μαζί”. Στο δημοσίευμα υπονοείται σαφώς “συμφωνία” μεταξύ των δύο πολιτικών σε σειρά θεμάτων (π.χ Πρέσπες) που συνδυάζεται με την ανοχή που, όπως λένε οι διαφωνούντες, δείχνει ο πρωθυπουργός στον πολιτικό του αντίπαλο.
Αντίθετα το Μαξίμου, όπως γράφει η Χριστίνα Κοραή στο newpost.gr, αλλά και βουλευτές της ΝΔ που είναι νομικοί και μελετούν την δικογραφία θεωρούν ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίες διερευνώνται στην Προανακριτική Επιτροπή. Ουδείς στην ογκώδη δικογραφία – πλην των μηνυτών- έκαναν την οποιαδήποτε αναφορά ή άφησαν αιχμές για παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. Οι δύο δικαστικοί, ο Ιωάννης Αγγελής και η Ελένη Ράικου, που οι μαρτυρίες τους θα παίξουν καταλυτικό ρόλο, κατήγγειλαν μόνο τον « Ρασπούτιν» φωτογραφίζοντας τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, χωρίς, να κατονομάζουν ούτε εκείνον μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Η ΝΔ δήλωσε ότι εφόσον προκύψουν στοιχεία στην Προανακριτική, θα προστεθούν και άλλα πρόσωπα, εννοώντας τον Αλέξη Τσίπρα.
«Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να αφήσουμε τη Βουλή να κάνει τη δουλειά της και η Κυβέρνηση να κάνει τη δική της» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Οι πιέσεις στο Μαξίμου αυξάνονται.
«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αποδείξεις, διότι σε αντίθετη περίπτωση δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι δεν προτίθεται να κάνει ότι και ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν πρόκειται επί των ημερών του να στηθεί βιοτεχνία εξεταστικών και να ακολουθηθεί η τοξική πρακτική των μαζικών πολιτικών διώξεων και της στοχοποίησης πρώην πρωθυπουργών μόνο και μόνο για επικοινωνιακά σόου και μικροκομματικά οφέλη, όπως με ανευθυνότητα έπραξε η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως τονίζεται.
Κυβερνητικές πηγές απάντησαν εμμέσως στον Ευάγγελο Βενιζέλο και σε όσους υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να γίνει Εξεταστική Επιτροπή, γιατί η απόφαση ήταν να γίνει κατευθείαν Προανακριτική.
Το επιχείρημα που αναπτύχθηκε είναι ότι η Εξεταστική Επιτροπή είναι μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου με γενικότερο περιεχόμενο και διερευνά μόνο πολιτικές ευθύνες ενώ η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης (Προανακριτική) διερευνά προσωποποιημένες ευθύνες μετά από διαβίβαση φακέλου δικογραφίας για πολιτικά πρόσωπα από τη Δικαιοσύνη.
«Τώρα έχουμε τη δεύτερη περίπτωση αφού υπήρξε η διαβίβαση φακέλου από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και άρα είναι θεσμικά ορθή η συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (προανακριτικής)» τόνισαν. «Από θεσμική άποψη, η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης είναι βαρύτερη επιτροπή, αφού διερευνά ποινικές ευθύνες και άρα λειτουργικά απορροφά το εύρος της εξεταστικής επιτροπής» συνέχισαν. «Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης είναι ταχύτερη αφού εκκαθαρίζει σε ένα στάδιο το ζήτημα της απόδοσης ποινικών ευθυνών και έχει μεγαλύτερες δικονομικές δυνατότητες για ουσιαστική διερεύνηση αφού λειτουργεί ως εισαγγελέας.»
Επίσης στην Προανακριτική Επιτροπή παρέχονται μεγαλύτερες δικονομικές εγγυήσεις ενώ η εξεταστική είναι ανοιχτή σε κάμερες.
Τα σενάρια
Δύο είναι τα σενάρια για την Προανακριτική:
Να γίνει μόνο μία συνεδρίαση και να σταλεί η δικογραφία πίσω στη Δικαιοσύνη όπου ο πρώην αν. Υπουργός Δικαιοσύνης έχει ανοιχτές και άλλες υποθέσεις για παρεμβάσεις.
Να γίνουν 3-4 συνεδριάσεις καλώντας μάρτυρες τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ιωάννη Αγγελή, την Ελένη Ράικου και άλλους για να διαμορφώσει η Επιτροπή την τελική της άποψη και να τον παραπέμψει είτε στη Δικαιοσύνη είτε να κρατήσει την υπόθεση στη Βουλή και να τον παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο.
Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί η πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής και την μεθεπόμενη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.
Πηγή: newpost.gr