Παγκόσμιο συναγερμό προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή. Σε περισσότερες από 160 χώρες σ` όλο τον κόσμο, εκατομμύρια μαθητές διαδήλωσαν χθες, 3 μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, με βασικό αίτημα να ληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες για τη σωτηρία του πλανήτη.
«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που μας βρίσκει ενωμένους», υπογράμμισε σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός, συγχαίροντας τους μαθητές για την κινητοποίησή τους. Τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Ν.Υόρκη.
Από την Ελλάδα ως το Σίδνεϊ, από την Μπανγκόκ, την Καμπάλα, την Μπραζίλια, το Βερολίνο, μέχρι και σε μικρές πόλεις της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, νέοι άνθρωποι που ξεπέρασαν συνολικά τα τέσσερα εκατομμύρια, σύμφωνα με τους διοργανωτές – συμμετείχαν την Παρασκευή στις κινητοποιήσεις για το κλίμα με την 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ να διαβεβαιώνει από την Νέα Υόρκη ότι αυτό ήταν «μόνο η αρχή».
Στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν, ιδιαίτερα στην Γερμανία, όπου τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους αξιώνοντας από τους κυβερνώντες να αναλάβουν δράση για τη διάσωση του πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών των κινητοποιήσεων.
Millions of youth protesters in more than 150 countries took part in strikes today to demand action on the climate crisis pic.twitter.com/TPuw9nsmKT
— NowThis (@nowthisnews) September 21, 2019
Στην Ταϊλάνδη περισσότεροι από 200 νέοι άνθρωποι εισέβαλαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και έπεσαν στο πάτωμα προσποιούμενοι τους νεκρούς, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Ταϊλάνδη είναι ο έκτος μεγαλύτερος παγκόσμιος ρυπαντής των ωκεανών και τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν μάστιγα για τη χώρα.
«Είμαι ένα παιδί ‘σε πόλεμο΄», λέει η 12χρονη Λίλι, η «Γκρέτα Τούνμπεργκ της Ταϊλάνδης»,που το καλοκαίρι κατήγαγε την πρώτη της νίκη: έπεισε το Central, ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ στην Μπανγκόκ, μια φορά την εβδομάδα να μην δίνει στους πελάτες του πλαστικές σακούλες.
Το κίνημα εξαπλώθηκε και στην Αρκτική, περιοχή που θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη.
Υποχρεωτικά τα «καλά» νέα, προειδοποιεί ο γ.γ. Γκουτέρες
«Αν έχετε άσχημα νέα, μην έρθετε!», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απευθυνόμενος στους ηγέτες του κόσμου με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Ειρήνης και τον κίνδυνο που θέτει η κλιματική κρίση στην ευημερία και τις ελευθερίες των ανθρώπων.
«Είναι σαν εισιτήριο», εξήγησε ο Γκουτέρες. «Ρωτήσαμε τις χώρες: έχετε θετικές εξελίξεις να ανακοινώσετε; Αν ναι, στείλτε μας ένα σημείωμα μίας σελίδας».
64 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπηθούν στη σύνοδο αυτή, σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσίασε χθες ο ΟΗΕ.
Στόχος της συνόδου που θα διαρκέσει όλη την ημέρα της Δευτέρας, μία ημέρα πριν την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είναι όσο δυνατόν περισσότερες χώρες να ανακοινώσουν την ενίσχυση των σχεδίων τους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. «Πολύ σημαντικός» αριθμός κρατών αναμένεται να ανακοινώσουν τον στόχο τους για ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050, επεσήμανε ο Γκουτέρες. Αυτή τη στιγμή μόνο περίπου 20 χώρες έχουν αναλάβει τη δέσμευση αυτή.
Μαίνονται οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο
Χιλιάδες Βραζιλιάνοι ζήτησαν από την κυβέρνηση της χώρας τους να δράσει για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, βάζοντας στο στόχαστρο τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου τον οποίο κατηγορούν ότι αδιαφορεί ενώ τεράστιες πυρκαγιές καταστρέφουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
Τα τελευταία δορυφορικά στοιχεία του βραζιλιάνικου ινστιτούτου ΙNPE επιβεβαιώνουν ότι περίπου 131.600 πυρκαγιές ξέσπασαν από τον Ιανουάριο εκεί όπου βρίσκεται το 60% του Αμαζονίου.