Το ΣΠΟΥΤΝΙΚ, ως ομπρέλα πολιτισμού, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016, με στόχο να αναδείξει ένα διαφορετικό πολιτιστικό μοντέλο, με άξονα την αρχή της αλληλεγγύης και με έμφαση στη σημασία της συλλογικής ζωής και δράσης.
Η πρώτη δοκιμαστική πτήση «Επιστροφή στο μέλλον» του 2016, το «Ταξίδι για έναν νέο κόσμο» που άφησε το στίγμα του σε αρκετές πόλεις της χώρας το 2017, η ιδιαίτερα επιτυχημένη Αντιρατσιστική Γιορτή Diversity την άνοιξη του 2017, και το «Ταξίδι #3: Φτιάχνουμε τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε» του 2018, μας φέρνουν στο φετινό 4ο Ταξίδι του ΣΠΟΥΤΝΙΚ «Έφοδος στον Ουρανό».
Το ΣΠΟΥΤΝΙΚ Festival 2019 «Ταξίδι #4: Έφοδος στον Ουρανό» θα διεξαχθεί στο Άλσος Στρατού (Γουδή – πλησίον Μετρό Κατεχάκη) στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου.
Μέσα από τη διοργάνωση του, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο τον πολιτισμό, την τέχνη και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, προσεγγίζοντας τα από τη σκοπιά της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στο φετινό φεστιβάλ ιδιαίτερη θέση θα έχει το περιβάλλον, το οποίο απειλείται πιο πολύ από ποτέ, και ο πλανήτης μας που καταστρέφεται. Μέσα από εκδηλώσεις, συζητήσεις, εκθέσεις, αλλά και έχοντας μαζί επίσης συλλογικότητες και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, αξιώνουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης και από κοινού να ανακαλύψουμε και να σχεδιάσουμε την ανάσχεσή της.
Συναυλίες και μουσικά αφιερώματα, πολιτικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές εκθέσεις, αθλητικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, παιδότοπος, βιβλιοπωλείο και πολυάριθμες δράσεις θα πλημμυρίσουν για τρεις ημέρες το Άλσος Στρατού, συμβάλλοντας σε μία όμορφη γιορτή αλληλεγγύης και συλλογικής ζωής, μακριά από λογικές ατομικού δρόμου και μαζικοποιημένης διασκέδασης.
Από το Φεστιβάλ δεν θα λείπουν φυσικά οι μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες, οι LGBTQI+ οργανώσεις, οι δομές αλληλεγγύης, οι ομάδες που ασχολούνται με το gaming και τις νέες τεχνολογίες, οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο περιβάλλον και την κλιματική κρίση, ξένες αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τα εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, οι άνεργοι/ες, οι επισφαλώς εργαζόμενοι/ες, αλλά και κάθε συλλογικότητα που διεκδικεί τα δικαιώματά της.