Τα ποσοστά τηλεθέασης που έπιασε η ΕΡΤ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν απογοητευτικά. πέφτοντας κάτω και από το 4%. Μιλάμε για πολικές θερμοκρασίες. Στο 3,9% ήταν η ΕΡΤ1, η ναυαρχίδα θεωρητικά της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, 1% κάτω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, σε τέσσερις ακριβώς εβδομάδες θα εξαφανιστεί τελείως, όπως γράφει το e-tetradio.gr.
Ανατρέχοντας στις προηγούμενες μετρήσεις της Nielsen, η ΕΡΤ1 είχε σημειώσει το ίδιο ακριβώς ποσοστό στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου του 2017 και τον Νοέμβριο του 2013 επί ΔΤ, ενώ το αμέσως χαμηλότερο ποσοστό (3,8%) καταγράφηκε έναν μήνα πριν, τον Οκτώβριο του 2013.
Η μεγάλη καθυστέρηση στον ορισμό της νέας διοίκησης (Κ. Ζούλας, Γ. Γαμπρίτσος) και η έλλειψη σχεδιασμού φέρνουν την δημόσια τηλεόραση σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Η “νέα φρουρά” αρνήθηκε να υλοποιήσει ακόμα και αποφάσεις που είχε λάβει η προηγούμενη (Γ.Δρόσος) για ενημερωτικές εκπομπές και στοιχειώδες πρόγραμμα, κάτι που θα βοηθούσε την ΕΡΤ να παρουσιαστεί έτοιμη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ακόμα κι αν μετά ακολουθούσαν οι αλλαγές που επιθυμούσαν οι αρμόδιοι.
Ο Κ. Ζούλας, πάντως, έχει κλείσει ήδη έναν πρώτο κύκλο επαφών με δημοσιογράφους που θα στελεχώσουν το νέο ενημερωτικό πρόγραμμα. Βέβαιη θεωρείται η πρόσληψη της άνκοργούμαν του Μέγκα Όλγας Τρέμη, η οποία αναλαμβάνει καθημερινή βραδυνή πολιτική εκπομπή στη θέση της “Επόμενης Μέρας” με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο και Άρη Ραβανό. Δίπλα της θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Δελατόλας, εκδότης του “Ποντικιού”, στην πρώτη του δοκιμασία σε συμπαρουσίαση εκπομπής.
Για την πρωϊνή ζώνη ο Κ. Ζούλας φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον επίσης προερχόμενο από το Μέγκα Αντώνη Φουρλή (φιλικά προσκείμενο στον Κυριάκο Μητσοτάκη), αν και τις τελευταίες ημέρες ανέκυψαν προβλήματα λόγω της υψηλής αμοιβής που φέρεται να ζητά ο δημοσιογράφος.
Με βάση τους κανόνες στους οποίους πρέπει να υπακούει η ΕΡΤ, οι αμοιβές των παρουσιαστών ακόμα και για μικτές παραγωγές δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 1500-1800 ευρώ μηνιαίως, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα για την πρόσληψη δημοσιογράφων όπως οι παραπάνω. Εξετάζεται η λύση των εξωτερικών παραγωγών, κάτι, ωστόσο, που θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα καθώς η μέθοδος αυτή δεν συνάδει με ενημερωτικές εκπομπές που παράγονται σε μεγάλο βαθμό από το προσωπικό της δημόσιας τηλεόρασης.
Οι γκρίνιες, πάντως, έχουν αρχίσει. Για παράδειγμα, δημοσιογράφοι και παρουσιαστές της ΕΡΤ ενοχλούνται από το γεγονός ότι επιλέγονται πρόσωπα από ιδιωτικά κανάλια και μάλιστα με αμοιβές κατά πολύ μεγαλύτερες από τις δικές τους. Ο Αντώνης Αλαφογιώργος, φερ’ ειπείν, είχε δημιουργήσει μεγάλο θέμα παλαιότερα γιατί δεν είχαν εγκριθεί δύο δικές του εκπομπές και είχε “επενδύσει” στην αλλαγή κυβέρνησης για να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην ΕΡΤ, κάτι, ωστόσο, που δεν συμβαίνει προς το παρόν.
Ένας άλλος προβληματισμός που υπάρχει είναι κατά πόσο είναι σωστή η κατεύθυνση που έχει επιλεγεί για το δελτίο ειδήσεων με κοινωνικά θέματα ως επί το πλείστον και πολύ λιγότερα πολιτικά. Δεδομένου ότι η συνταγή αυτή είναι ισχυρή και αποδίδει στα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών, αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως δεν μπορεί να αποδώσει στην ΕΡΤ, κάτι που αποτυπώνεται στις τηλεθεάσεις τον τελευταίο καιρό.
Ο Κ. Ζούλας, πάντως, εμφανίζεται να έχει “καθαρή εντολή” από το Μέγαρο Μαξίμου να πράξει ότι εκείνος θεωρεί καλύτερο, το γεγονός, όμως, ότι κάνει τις συγκεκριμένες επιλογές έχει αρχίσει να προκαλεί δυσαρέσκεια σε κέντρα του Μεγάρου Μαξίμου. Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, πάντως, που έχει τυπικά την αρμοδιότητα της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, δεν έχει αντιδράσει ακόμα, αναμένοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως οι επιλογές του τελευταίου για τις ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ ήταν άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι με μετριοπαθές προφίλ που συνεργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια με την δημόσια τηλεόραση. Οι επιλογές αυτές, όμως, απορρίφθηκαν από τον Κ. Ζούλα.