Ακινητοποιημένοι θα μείνουν αύριο και οι συρμοί του ηλεκτρικού, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ με αιχμή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ ανακοίνωσαν και τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 έως τις 3, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.
«Η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς για μια ακόμα φορά εκδηλώνονται πολύπλευρες επιθέσεις για την κατάργησή τους» τονίζουν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ σε ανακοίνωσή τους και προσθέτουν: «Ειδικά, στον χώρο της ΣΤΑ.ΣΥ διαπιστώνουμε ότι από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι τώρα οι ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, δεν δίνουν την έγκριση, ώστε ν’ αρχίσει η πλήρης και κανονική εφαρμογή της ΣΣΕ. Να σημειωθεί ότι η ΣΣΕ στη ΣΤΑ.ΣΥ, που ισχύει μέχρι 31.12.2019 έχει υπογραφεί από τα Σωματεία και τη Διοίκηση της Εταιρείας, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, και αναρτήθηκε στην «Εργάνη»- ΣΕΠΕ. Ωστόσο, η τακτική του Υπουργείου Οικονομικών έχει αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται κανονικά η ΣΣΕ ανατρέποντας τον οικογενειακό προγραμματισμό των συναδέλφων».
Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 το Μετρό (γραμμές 2 & 3) δεν θα λειτουργήσει λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων.
Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, τα Λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00 λόγω στάσεων εργασίας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:00 π.μ. ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα ξεκινήσουν από τις 20:00.
Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 οι εργαζόμενοι στο Μετρό (γραμμές 2 & 3) θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 12:00 – 15:00.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έχει επίσης εξαγγείλει δύο 24ωρες απεργίες για την Τετάρτη 2 και Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. Αν οι απεργίες πραγματοποιηθούν δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο τρένου, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας. Αναμένεται σχετική ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών αναφέρει: «Αντιδρούμε ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που καταργεί τις συμβάσεις εργασίας, φακελώνει την συλλογική δράση των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, ήδη εμείς οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες βιώνουμε στο πετσί μας τον εμπαιγμό της εργοδοσίας και την μη τήρηση πολύ σημαντικών άρθρων της συλλογικής σύμβασης εργασίας μας, που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019.
Εικοσιτετράωρη απεργία αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία
Η ΠΕΝΕΝ, που εκπροσωπεί τα κατώτερα πληρώματα στα πλοία της ακτοπλοΐας, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η απεργία γίνεται στο πλαίσιο της Πανεργατικής Πανελλαδικής 24ωρης απεργίας και το ναυτεργατικό της σωματείο συμμετέχει στην κινητοποίηση στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στη βάση ομόφωνης απόφασης που έλαβε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, η απεργία αφορά όλα τα πλοία όλων των κατηγοριών, που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Καλεί, επίσης, τους επιβάτες και οδηγούς ΙΧ και φορτηγών να αποφύγουν την ημέρα εκείνη τη μετακίνησή τους στο λιμάνι του Πειραιά.
Από την πλευρά τους, τα ναυτεργατικά σωματεία της ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ« και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να συμμετέχουν στην περιφρούρηση της 24ωρης απεργίας την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, στα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου.
Στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά συμμετέχει και η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά, όχι όμως και η ΠΝΟ, η πλειοψηφία της οποίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής την Δευτέρα απέρριψε την πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση.
Απεργία στον ΟΑΣΘ
«Ενώνουμε όλοι μαζί τη φωνή μας -Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες- ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση ως αντίδραση, ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατέθεσε στη Βουλή για διαβούλευση, το οποίο περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και καλεί τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Γενικότερα, απεργούν οι εργαζόμενοι σε λιμάνια, λογιστές, οικοδόμοι ενω απο τις 11 το πρωί κατεβάζει ρολά ο δημόσιος τομεας, εργαζόμενοι σε δήμους, εφορίες, νοσοκομειακοί γιατροί, πολεοδομίες, νομαρχίες, δάσκαλοι και καθηγητές.
Νέα εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 προκήρυξε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.
Η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι συνεχίζει τις πρωτοβουλίες της και προχωρά σε συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις της για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και σε εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα με συγκεντρώσεις, ώστε να ενημερωθούν σε βάθος όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι και τα τοπικά ΜΜΕ για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις.
Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία ζητάει από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) να συντονίσει τον αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας, «για να μην περάσουν οι αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου».
Παράλληλα, η ΟΤΟΕ καλεί την κυβέρνηση:
– Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις ΣΣΕ και τη Διαιτησία.
– Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία και
– να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους, καθώς και την πλήρη μετενέργεια των όρων τους».
Εκτός από τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, η ΟΛΜΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4 Οκτωβρίου 2019 στη 1μμ στο Υπουργείο Παιδείας. Η ΟΛΜΕ κήρυξε διευκολυντική στάση εργασίας 11πμ – 2μμ για το πρωινό ωράριο και αντίστοιχες 3ωρες για το απογευματινό και το εσπερινό ωράριο.
Η ΔΟΕ και οι δάσκαλοι θα συμμετάσχουν την Τετάρτη στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και άλλα σωματεία, στις 11.00 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος. Διοργανώνει παράλληλα από κοινού με την ΟΛΜΕ συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 στις 13.00 στο υπουργείο Παιδείας, με κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού.
Οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη
Πέντε συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες, στις 10.30 είναι η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου και την ίδια ώρα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου μπροστά από τα γραφεία του ΕΚΘ.
Στις 10.30 είναι και το κάλεσμα της ΟΚΔΕ στη συμβολή των οδών Αγ. Σοφίας με Εγνατία και μισή ώρα νωρίτερα των ντιλιβεράδων στο ίδιο σημείο. Στις 12.00 είναι η συγκέντρωση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία.
24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ
Στο μεταξύ, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ αποφάσισαν την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων κατά του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου έως τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση:
Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την προκήρυξη πανελλαδικών απεργιών από τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες της ΓΣΕΕ.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ στο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θίγει τον στενό πυρήνα των ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων
ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ στις αντεργατικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο, που προωθεί η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή και σε όλες τις προωθούμενες παρεμβάσεις που υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.