«Είναι η ώρα για πράξεις, όχι μόνο για λόγια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 20 Ιουνίου (λίγο πριν τις εκλογές) που συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
«Η Ελλάδα οδεύει προς τις εθνικές εκλογές σε ένα διεθνές περιβάλλον με σημαντικές προκλήσεις. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο, καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα που συνδέονται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν συνεχιστούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Είναι η ώρα για πράξεις, όχι μόνο για λόγια», σχολίασε από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Κατά τις 48 ώρες της επίσκεψης του Μάϊκ Πομπέο στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός όχι δεν επανέλαβε την παραπάνω δήλωση, ούτε καν υπαινιγμό διατύπωσε σχετικά.
Παρά το γεγονός ότι η τουρκική προκλητικότητα όχι μόνο κλιμακώνεται αλλά έφτασε στο “κόκκινο” σημείο με παρουσία του ΓΙαβούζ εντός της κυπριακής ΑΟΖ και με επίσημες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειες ότι ξεκινά γεωτρήσεις.
Το Matrix24.gr εξηγεί αυτή την αποστασιοποίηση του πρωθυπουργού από τις δικές του δηλώσεις ως εξής:
” Παρά τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, φαίνεται ότι πλέον υπάρχουν σύννεφα μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Όχι, ο Neo δεν αναφέρεται στο βαρομετρικό χαμηλό για το οποίο προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, αλλά στη διαφορετική τακτική που έχουν επιλέξει ο κύπριος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Neo πληροφορείται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει μηνύματα από την Ουάσινγκτον ότι δεν χρειάζεται η Ελλάδα να υιοθετεί στα πάντα κοινή στάση με την Κύπρο. Παράλληλα, φαίνεται ότι στο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν η Ελλάδα υιοθετήσει στρατηγική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας, τότε ο Ερντογάν θα δεχθεί να κάνει χειρονομίες καλής θελήσεως, περιορίζοντας τις προσφυγικές ροές προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, η Αθήνα ως τώρα δεν έχει πει κουβέντα για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, καίτοι στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής -ήτοι στην τελευταία που μετείχε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός- είχε ληφθεί σαφής απόφαση για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.
Αυτή η στάση της Αθήνας έχει ενοχλήσει σφόδρα την Λευκωσία – μάλιστα, φαίνεται ότι αυτή η ενόχληση διαμηνύθηκε χθες στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που επισκέφθηκε την Μεγαλόνησο εκτάκτως για συναντήσεις με τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν το ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών έχει γεφυρωθεί και αν ήταν… παραγωγική η συνύπαρξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Κάιρο, στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου…”