Το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνεχίζει ανενόχλητο την παράνομη παρουσία και δράση του μέσα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, την ώρα που η διεθνής κοινότητα… ασχολείται με την τουρκική εισβολή στα κουρδικά εδάφη. Παρά το μπαράζ από λεκτικές καταδίκες, ακόμα και από την υπερδύναμη δια στόματος Μάικ Πομπέο, το πλήρωμα του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου βλέπει γύρω του μόνο πλοία με κόκκινες σημαίες και την ημισέληνο.
Πιστός φρουρός του, σταθερά μια φρεγάτα, η ORUC REIS αυτές τις ημέρες, ενώ σιωπηλά σε απόσταση αναπνοής πλέει πάντα ένα τουρκικό υποβρύχιο.
Το αυστηρό μήνυμα από τις ΗΠΑ κάθε άλλο παρά συνοδεύτηκε από έμπρακτη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Τα δύο βαριά οπλισμένα αμερικανικά αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, USS Lassen και USS Forrest Sherman, τα οποία τις πρώτες ημέρες παρουσίας του «Γιαβούζ» στην περιοχή, βρέθηκαν μέσα στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, κινoύνται πλέον εκατοντάδες μίλια μακριά. Εκτός κυπριακής ΑΟΖ πλέει και το αμερικανικό πλοίο υποστήριξης USNS Joshua Humphreys.
Όσο για την πανίσχυρη γαλλική φρεγάτα Auvergne κλάσης Fremm επίσης απέχει μακράν από το οικόπεδο 7, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του οποίου έχει η γαλλοιταλική κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ENI.
Ιταλικό πολεμικό πλοίο ουδέποτε εμφανίστηκε στην περιοχή, με την ιταλική ΕΝΙ να δηλώνει «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις».
Οι μόνοι που βρίσκονται συνεχώς κοντά στη Μεγαλόνησο το τελευταίο διάστημα είναι οι Ρώσοι. Με τουλάχιστον 2 βαριά καταδρομικά αλλά και το βλέμμα μόνο στη Συρία.
Η παρουσία αρμάδας, με επικεφαλής γαλλικά και ιταλικά πολεμικά πλοία σε απόσταση αναπνοής από το «Γιαβούζ», ώστε υπό το βάρος της πίεσης το τουρκικό γεωτρύπανο και τα συνοδευτικά του να αναγκαστούν να αποχωρήσουν, συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στο Παρίσι.
Οι Γάλλοι εμφανίζονται «ζεστοί» αλλά και η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί ως εγγυήτρια χώρα.
Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή τη φάση ποντάρει κυρίως στη διπλωματική πίεση αλλά και η Ιταλία δεν φαίνεται να συμφωνεί σε αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή. Άλλωστε, όταν τον Φεβρουάριο του 2018 το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έστησε μπλόκο στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ στα όρια του οικοπέδου 3, η ιταλική κυβέρνηση δεν προχώρησε στην παραμικρή ενέργεια με πολεμικά πλοία για να προστατεύσει την εταιρεία της χώρας και τα συμφέροντά της.
Με βασικό μέλημα την προστασία της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά της Ρόδου και κυρίως στην ευαίσθητη περιοχή για τα εθνικά συμφέροντα του συμπλέγματος Καστελόριζου, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει μελετήσει κάθε ενδεχόμενο και έχει σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια τους τρόπους αντίδρασης σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση.
Σε όλες τις ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και σε συνεκπαιδεύσεις με συμμαχικά και φιλικά πλοία όπως της Αιγύπτου και του Ισραήλ εκτελούνται συνεχώς σχετικά σενάρια και προσομοιώσεις. Ακόμα και σενάρια με πλοία να φτάνουν μια ανάσα το ένα από το άλλο.
Στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στις ακτές του Λιβάνου, πλέει και εκπαιδεύεται η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ στο πλαίσιο της UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon), της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή.
Το ελληνικό πλοίο μάλιστα έχει «προϊστορία» στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Στάθηκε σαν «τείχος» τον Οκτώβριο του 2018 μπροστά στο τουρκικό ερευνητικό BARBAROS αλλά και στα πολεμικά που το συνόδευαν και τα σταμάτησε στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά του Καστελόριζου. Τότε είχαν επιχειρήσει χωρίς αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή.
Το Πολεμικό Ναυτικό με σταθερή και δυναμική παρουσία γύρω από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου έχει ξεκάθαρες εντολές να διαμηνύει όταν χρειάζεται πού αρχίζουν οι ελληνικές κόκκινες γραμμές. Άλλωστε, όπως τονίζουν με νόημα ανώτατοι επιτελείς, η Άγκυρα στέλνει σχεδόν πάντα τα πλοία της στα σίγουρα, αποφεύγοντας το ρίσκο.
ΠΗΓΗ: newpost.gr